Mafie in loc de box: povestea fratilor Kray

Crescuţi cu boxul şi cu mafia străzii, doi gemeni aveau să devină cei mai temuţi impostori ai Angliei, deşi “acţionau” doar în suburbiile Londrei.

Reggie şi Ronnie Kray s-au născut la 24 octombrie 1933, primul cu zece minute mai devreme. Gemenii erau membri ai unei familii de boxeri. Bunicul din partea mamei, Jimmy Cannonball Lee, fiind cel mai cunoscut. Pe vremea când se boxa fără mănuşi, ci cu pumnii goi, “Grandad Lee” îşi câştiga existenţa din celebrele lupte care aveau loc la circ sau la bâlciuri, în care cetăţenii de rând erau invitaţi în ring pentru a-şi măsura forţele cu pugilişti antrenaţi. Cine rezista trei runde era învingător. În cele mai multe cazuri o făcea boxerul pregătit. Cu astfel de poveşti obişnuia bunicul să îşi distreze nepoţii când erau mici, iar ei au prins gustul sportului.

O familie pasionată de box

Nici tatăl, Charlie Kray, nu era străin de box. Cu toate că nu l-a practicat, era un mare fan, pasiunea împingându-l spre a-şi duce băiatul cel mai mare, fratele gemenilor, pe care îl chema tot Charlie, la sală şi a-l urca în ring. Charlie fiul, cu şapte ani mai în vârstă decât Reg şi Ron, boxa la şcoală şi în cluburile din estul Londrei, unde locuia familia Kray. Ba chiar, pentru a se putea antrena mai bine, bunicul Lee i-a instalat un sac într-o cameră a casei familiei, de pe Vallance Road. Din păcate, Charlie a fost înrolat în armată, iar, după ce a fost eliberat de acolo din cauza unor migrene repetate, a mai durat foarte puţin până când şi-a agăţat mănuşile în cui, punând capăt carierei de profesionist.

Mândria familiei avea să fie salvată de către gemeni. De trei ori pe săptămână, Charlie tatăl îi ducea la clubul pentru tineret “Robert Browning”, unde copiii desluşeau tainele boxului. Reggie şi Ron nu se opreau acolo, ci îşi continuau pregătirea şi la alte săli din cartier. Primele meciuri cu miză le-au avut în campionatele şcolare, unde obişnuiau să îşi învingă adversarii fără probleme, iar, la numai zece ani, activau deja ca amatori. La cincisprezece ani, Reg devenea campion şcolar al Londrei, boxând apoi şi în finalele naţionale. Şi Ron obţinuse câteva titluri, dar nu la fel de multe şi de prestigioase ca fratele său. Diferenţa era făcută şi de mentalitatea celor doi: în timp ce Reggie era sportivul calm, precaut, care urma întotdeauna sfaturile oamenilor care priveau din spatele corzilor, Ronnie era cel avântat, grăbit, care se arunca la luptă fără să gândească prea mult şi care lovea fără tactică până când obosea. Mai mult, Ronnie nu accepta sfaturi. Făcea tot timpul numai ce îi venea lui în minte.

S-au bătut pentru bani

Dorinţa de a face bani a gemenilor avea să se vadă încă de la vârste tinere. În timpul celui de-al doilea război mondial, un circ oprise câteva zile în East End (partea estică a Londrei), pentru a mai şterge din grijile cotidiene ale cetăţenilor. Din program făceau parte şi luptele, spectatorii fiind invitaţi să urce în ring şi să lupte unul împotriva altuia. Aşa au făcut şi Reggie şi Ron, care nu au ezitat să “îşi care pumni” cu violenţă, în ciuda faptului că erau fraţi. Cei câţiva şilingi obţinuţi la finele bătăii erau mai importanţi decât vânătăile cu care s-au ales.

Lipsa tatălui i-a afectat foarte mult pe gemeni. Charlie Kray Senior era un comis-voiajor care bătea Regatul Unit al Marii Britanii în lung şi-n lat pentru a-şi vinde marfa. Pe acasă ajungea mai rar, mai ales după ce dezertase din armată, iar poliţia era pe urmele lui. Şi din cauza deselor vizite ale poliţiştilor, Reggie şi Ron şi-au dezvoltat un sentiment de ură faţă de oamenii legii. Acest sentiment era întărit de condiţiile grele de viaţă din East End, zona muncitorescă a capitalei Angliei. Tot în căutare de bani, gemenii scormoneau printre dărâmături după fiare vechi sau bunuri, chiar în timpul bombardamentelor, pe care apoi să le vândă. Astfel de acţiuni, împreună cu boxul, le-au oferit încredere şi i-au făcut să se simtă invincibili. Cu alţi tineri cunoscuţi pe străzi, Reggie şi Ronnie şi-au format prima bandă mafiotă, iar la numai şaisprezece ani cauzau probleme serioase în cartier. Au fost acuzaţi de vătămare corporală gravă, în urma unui atac asupra unei trupe inamice, fiind, în cele din urmă, declaraţi nevinovaţi din cauza lipsei de dovezi. Luptele de stradă erau un fleac pentru ei, învăţaţi deja cu duritatea boxului.

Ani în temniţă

La şaptesprezece ani, evoluau ca sportivi profesionişti, Ronnie având patru victorii şi două înfrângeri, iar Reggie şapte succese din tot atâtea meciuri. Deşi începutul era promiţător, cei doi au abandonat cariera de boxeri pentru mafie. După ce au fost recrutaţi, la optsprezece ani, fraţii ar fi dorit să continue pugilismul şi în armată. Însă, cum nu le-a fost permis, au ales, la fel ca părintele lor, varianta dezertării, petrecându-şi următorii doi ani fie în carceră, fie ascunzându-se de poliţie. În puşcărie au cunoscut mai mulţi lideri mafioţi, Charlie Richardson având influenţa cea mai mare asupra lor şi determinând-i să “devină” gangsteri.

Încet-încet, fraţii au început să perceapă taxe de protecţie şi să achiziţioneze unele baruri din East End, scene, nu de puţine ori, ale unor bătăi între bandele rivale. În scurt timp, au “trecut” la deturnarea camioanelor care transportau marfă spre şi dinspre port. Actele de violenţă s-au diversificat, ameninţările s-au înmulţit, iar Reggie şi Ron au ajuns de mai multe ori la temniţă, împreună sau separat. În 1969, împreună. O echipă de inspectori criminalişti trimisă de Scotland Yard şi condusă de Leonard “Nipper” Read, a reuşit, după ani de încercări, să pună capăt bandei mafiote a gemenilor Kray. Cei doi au fost închişi pentru treizeci de ani, şaisprezece alţi membri au fost şi ei arestaţi, iar fratele mai mare, Charlie, a primit zece ani pentru complicitate la crime.

Între timp, Ronnie şi Reggie s-au stins din viaţă. Primul, în martie 1995, în urma unui infarct, al doilea în 2000 – după ce fusese eliberat -, a murit în somn. Tot în 2000, cu şase luni înaintea lui Reggie, a decedat şi fratele Charlie.

Au dat mănuşile de box pe cuţite şi pistoale, alegând să-şi trăiască viaţa în stil mafiot. Reggie şi Ronnie Kray, precum şi fratele lor Charlie, ar fi putut deveni pugilişti valoroşi, dar au ales o cale mult mai periculoasă.

Stiri recente

CFR conduce SuperLiga, dar FCSB vrea să dea lovitura în Gruia

de Levente Balint  CFR Cluj este lideră în SuperLiga după 23 de etape, cu 50 de puncte, cu două mai...