JOCURI PC/ FIFA 10 – Goluri multe, noutati putine

Cel mai celebru simulator de fotbal din lumea jocurilor face un pas înainte în 2010, propunând un gameplay adrenalinic, dar nu este un pas uriaş nici pentru Ea şi nici o revelaţie pentru gamerii din întreaga lume.

Ca în fiecare an, toamna senumără simulatoarele de fotbal. De cum încep să cadă frunzele, începe şi bătălia dintre canadienii de la EA Sports cu a lor franciză clasică, FIFA, şi japonezii de la Konami, cu mai tânărul, dar voinicul lor, Pro Evolution Soccer. Prima care ne-a livrat “prăjitura” nouă, gamerilor, a fost EA, şi când spun prăjitură mă refer la jocul full. Sigur, apucasem să încerc “cu mânuţele-astea două”, vorba lui Florin Călinescu ambele demo-uri, dar un demo este ca un decolteu, care nu îţi oferă decât un preview, vorba mea. Cu alte cuvinte, o promisiune, dar şi o frustrare.

După o aşteptare de câteva săptămâni, iată că cerurile s-au deschis, şi am putut juca şi FIFA 10, fără restricţii. Prima impresie? Trecând peste înfrigurarea – subiectivă – cu care am aşteptat meciul inaugural, jocul este mai bun, dar nu rupe gura târgului. Însă până la jocul efectiv, avem interfaţa. Nimic prea spectaculos, meniul fi ind practic o clonă a celui de la FIFA 09. Doar meniul de pauză din timpul jocului efectiv a fost un pic remodelat, în sensul că pe fundal rulează o imagine a stadionului, cam ca la Euro 2000, pentru gamerii cu state vechi în domeniu.

30% inovaţie, 70% evoluţie a promis compania producătoare în ceea ce priveşte FIFA 10, iar promisiunea, la nivel de gameplay, a fost îndeplinită. Şi când spun asta, mă refer la mişcarea jucătorilor, felul în care interacţionează cu mingea, fi zica balonului, şi experienţa generală din timpul partidei. Inteligenţa Artifi cială (AI) a fost rafinată, şi chiar dacă mai există unele erori individuale, se simte o îmbunătăţire sensibilă, mai ales în AI-ul portarilor, care au deseori intervenţii salutare (chiar dacă alteori ies hazardat din poartă şi îţi mănâncă meciul). Vedetele precum Cristiano Ronaldo sau Messi au mişcările fi del reproduse.

Tackling-urile au fost la rândul lor îmbunătăţite iar stilul de arbitraj este şi el ceva mai realist, doar intrările cu adevărat dure fi ind penalizate cu cartonaş roşu.

Goluri pe pâine

Jocul extrem de fluid şi de alert, în stilul Premier League, face ca golurile să curgă, ceea ce nu poate fi decât încântător, asta dacă le reuşeşti tu. Din acest punct de vedere, FIFA 10 reînvie tradiţia lui FIFA 07, aşa cum nota un gamer pe un forum, fi ind primul FIFA din ultimii ani cu un gameplay la fel de spectaculos şi de deschis. Grafic, FIFA 10 pentru PC rămâne sub standard. Este atâtsub varianta sa de consolă, cât şi sub ceea ce am văzut în demo-ul la PES 2010. Animaţiile şi feţele fotbaliştilor au mai fost lucrate, însă greu să cataloghezi asta “next-gen”.

Starul din teren, şi de la marginea lui

Cât priveşte modurile de joc, “Be-A-Pro” revine din FIFA 09, pe acelaşi principiu de a crea (în cele mai mici detalii), sau alege, un jucător, pe care să îl creşti, de la statutul de rezervă, la superstar internaţional la un club de top, adulat de milioane de fani. Când v-aţi plictisit de cariera de jucător, FIFA 10 vă invită să intraţi în costumul antrenorului, în modul (offl ine) Manager, căruia EA se laudă că i-a adus “50 de îmbunătăţiri majore”, menite să îi crească realismul. Şi acest “job” nou vă va ţine lipiţi de scaun, cu tot stresul dar şi bucuriile pe care ţi le oferă poziţia de antrenor la Real Madrid sau, dimpotrivă, la o formaţie din a treia divizie engleză.

Comentariul, veriga slaba

Însă cum nimic nu este perfect, nici FIFA 10 nu putea fi . Comentariul lasă impresia că a fost uitat pentru ultima zi, iar în criză de timp producătorii l-au folosit pe cel de la FIFA 09. Replicile se repetă şi accentul scoţian al lui Martin Tyler şi Andy Gray ajunge la un moment dat să enerveze, mai ales când replicile sunt şi ele desprinse din alt meci. Ceea ce mai salvează un pic aparenţele este sunetul de pe stadioane. Soundtrack-ul este şi el în tradiţia FIFA: deosebit, chiar dacă mai mic decât cel din FIFA 09.

Plusuri:

Licen iere completa a cluburilor si a echipelor na ionale
Multitudine de stadioane
Campionate noi
Control “360 de grade”
Gameplay rapid si antrenant

Minusuri:

Grafica nu a fost revolu ionata
Erori de sincronizare video
Probleme de configurare a butoanelor
Comentariul neschimbat si adesea ilogic
Camera instabila din modul “Be a Pro”
Soundtrack-ul cu opt piese mai mic decât în FIFA 09
Nici un club românesc. Doar na ionala României este prezenta

Stiri recente

Atletico, Lazio, Dortmund şi Barcelona s-au calificat în optimile Ligii Campionilor

Atletico Madrid, Lazio Roma, Borussia Dortmund şi FC Barcelona s-au calificat în optimile de finală ale Ligii Campionilor.. Într-un meci...