Te asteptam si pe retelel sociale

Sporturi

Interviul saptamanii: Diana Oprea

Energie şi dinamism sînt cele două cuvinte care ar putea-o caracteriza cel mai bine pe Diana Oprea, campioană mondială de fitness în 2006

SportM: După retragerea din activitate, mulţi sportivi se acomodează greu cu un nou stil de viaţă. Cum a fost la tine?
Diana Oprea: Nu mă pot considera o fostă sportivă. Anul acesta am luat o pauză şi mi-am concentrat atenţia spre proiecte personale, care privesc în special copii. Am participat, ca antrenor, la Campionatul Mondial de Fitness pentru copii din Malaezia, România fiind reprezentată în premieră de două sportive. Au cîştigat premiul special pentru „Best Showmanship”, aici punîndu-se accent pe coregrafie, costume şi prezenţa scenică. Tema aleasă pentru duo a fost „Dracula şi Contesa” şi se pare că ideea a avut priză la public.

SportM: Eşti în continuare o persoană dinamică?
Diana Oprea: Da! Sper să rămîn aşa toată viaţa, sincer, nu mă văd în altă postură. În acest moment, orarul meu săptămînal cuprinde şapte clase de aerobic, trei antrenamente, două clase de gimnastică şi aerobic pentru copii, plus antrenamentele care le fac cu persoanele care doresc să se menţină în formă. Pe lîngă toate acestea, antrenez trei fetiţe pentru concursurile de Fit Kids şi sînt studentă la Master la Universitatea „Spiru Haret”, în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. O zi obişnuită începe la 6.30 şi se termină în jurul orei 21.00.

SportM: Eşti imaginea mai multor firme în România. Cum ai reuşit să atragi sponsori?
Diana Oprea: De cele mai multe ori, firmele, în special cele din domeniul sportului, au apelat la mine. Nu a fost nevoie să fac ceva deosebit pentru a-i atrage ca parteneri sau sponsori, rezultatele sau proiectele mele au făcut totul în acest sens.

SportM: Crezi că sportivii români ştiu să îşi valorifice la maximum imaginea sau mai e de lucru la acest capitol?
Diana Oprea: Din păcate, situaţia nu e prea roz. De cele mai multe ori, acest lucru se datorează faptului că nu au pe cineva lîngă ei care să îi ajute şi să le formeze imaginea de care au nevoie. Am prieteni campioni mondiali şi europeni, care au o imagine foarte puternică în branşa lor, dar doar atît. Toţi sportivii de succes au pe cineva în spate, este imposibil ca un sportiv să se poată ocupa de programul personal şi în acelaşi timp să lucreze şi la imagine.

SportM: Vorbind puţin despre capitolul fitness. Este un sport în plină dezvoltare la noi în ţară?
Diana Oprea: Am început să particip la competiţiile de fi tness acum şase ani. De atunci şi pînă acum acest sport s-a dezvoltat foarte mult, deoarece lumea a început să înţeleagă mesajul pe care noi îl promovăm. Acest lucru nu a dus doar la dezvoltarea fi tness-ului de performanţă, dar şi la dezvoltarea celui de masă. Începînd de anul acesta, sînt şi reprezentantul oficial în România al Federaţiei Internaţionale de Fitness (IFF), lucru ce îmi va permite să înfi inţez cluburi afi liate IFF şi să organizez competiţii de profil.

SportM: Cui se adresează fi tnessul de masă? Care categorie socială este mai deschisă către acest domeniu?
Diana Oprea: Practicarea sportului este influenţată şi de nivelul de educaţie. Dintre cei care practică sport, studiile arată că 50% sînt oamenii cu studii superioare, 30% cu studii medii şi doar 20% care nu au studii.

SportM: Lipsa timpului este o scuză pentru cei care nu fac mişcare deloc?
Diana Oprea: Nu este o scuză! Personal, antrenez oameni care conduc afaceri de succes în România şi care îşi fac timp să ajungă la sală cel puţin de două ori pe săptămînă.

SportM: Recent, ai fost invitată să prezinţi ştirile sportive la N24. Cum ţi s-a părut de partea cealaltă a baricadei?
Diana Oprea: Mi se părea ceva foarte greu, aveam emoţii să nu pocesc cuvintele sau să mă bîlbîi. Este totuşi o experienţă plăcută şi inedită! Deşi am fost prezentă în competiţii de cînd aveam nouă anişori şi am învătat să-mi transform emoţiile în sentimente pozitive cînd urcam pe scenă, aici era cu totul altceva. Am avut însă sprijinul echipei şi al lui Gabriel Guriţă şi le mulţumesc pentru asta!

SportM: Eşti atrasă şi de alte sporturi?
Diana Oprea: Dacă nu aş fi început cu gimnastica, mi-ar fi plăcut foarte mult să fac patinaj artistic sau dans sportiv. Ambele sporturi mi se par pline de eleganţă, conferindu-ţi o atmosferă de poveste, întotdeauna m-au atras sporturile cu mesaj coregrafic.

SportM: Ţinînd cont de abilităţile tale fi zice, ai primit vreo ofertă de a lucra la circ? Cum ţi s-ar părea?
Diana Oprea: Da. Prima ofertă am primit-o la vîrsta de 10 ani, cînd încă practicam gimnastica artistică la Deva. Aveam mobilitatea articulară foarte bine dezvoltată şi cred că m-ar fi vrut pentru contorsionism. Eu visam însă să devin a doua Nadie…

SportM: Ai realizat mai multe sedinţe foto pînă acum. Te atrage acest domeniu?
Diana Oprea: Dacă aş putea, aş poza zi de zi. Mă simt în largul meu atît timp cît în spatele aparatului se afl ă o persoană cu care mă simt bine şi care mă inspiră.

SportM: Care ţi se pare cel mai sexy sportiv român?
Diana Oprea: Pe Adrian Mutu am avut ocazia să-l văd îndeaproape şi mi se pare a fi într-adevăr unul dintre cei mai sexy sportivi români, iar dacă îl punem alături de Consuelo, cu siguranţă ar fi şi cel mai sexy cuplu.

SportM: Ai declarat de mai multe ori că nu ai accepta să pozezi nud niciodată. Ai face totuşi acest lucru pentru o cauză socială?
Diana Oprea: Nu! Cauzele sociale se pot rezolva şi prin alte metode. Cînd vine vorba de a ajuta oamenii cu probleme, sînt prima care mă ofer!

SportM: Cu ce îţi ocupi timpul liber?
Diana Oprea: Cînd am aşa ceva, îmi place să gătesc şi să savurez fi ecare clipă cît stau în bucătărie. Ocazional, mă mai reîntorc în Deva, oraşul unde m-am născut ca sportivă, să vizitez Colegiul Naţional „Cetate Deva”, acesta fi ind mulţi ani de zile o „fabrică de medalii”.

SportM: Întrebarea clasică: ce proiecte de viitor ai?
Diana Oprea: Lucrez la un program numit „Fit Kids”, care cuprinde cursuri de gimnastică aerobică şi dans pentru copii. Pentru început, „Fit Kids” va fi implementat în clubul de fi tness World Class Downtown. Un al doilea proiect, la fel de important, este înfiinţarea unei asociaţii sportive, afiliată la Federaţia Internaţională de Fitness, urmînd ca apoi să organizez un concurs de fitness pentru copii şi în România.

Citeste mai multe!