Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

INTERVIU/ Giani Kirita – Fotbal si numai fotbal

Giani Kiriţă este imaginea perfectă a omului realizat doar prin sport. Fotbalul i-a dat tot ceea ce are în acest moment şi el chiar nu-şi doreşte nimic în plus. Mai mult, îşi vede viitorul legat tot de gazon şi minge, iubirile lui încă de cînd avea 11 ani

SportM: Cînd ţi-ai dat seama că fotbalul înseamnă viitorul pentru tine?
Giani Kiriţă: M-am îndrăgostit de acest sport cînd eram foarte mic. Pe la 11 ani, cînd băteam mingea în cartier, un băiat mai mare m-a întrebat de ce nu mă duc să dau o probă la clubul pentru copii „Turistul Lebăda”. Cînd am început să joc fotbal într-un cadru organizat, cu antrenori, mi-am dat seama că acesta va fi viitorul meu.

SportM: La ce ai renunţat pentru a avea performanţe în sport?
Giani Kiriţă: La şcoală, care a trecut pe locul doi. Am terminat liceul, însă niciodată nu m-am omorît prea tare cu învăţătura. Mama trăgea mereu de mine să învăţ mai bine, că trebuie să-mi fac un rost în viaţă, că nu am nici un viitor în fotbal. Acum, se vede însă că s-a înşelat.

SportM: Ai avut o altfel de copilărie din pricina antrenamentelor?
Giani Kiriţă: Eu ieşeam foarte rar cu ceilalţi copii la joacă. În fiecare zi, după ore, mă duceam pe terenul de fotbal şi stăteam acolo pînă se însera. Am distrus zeci de uniforme de elev şi tenişi jucînd fotbal. Mama şi bunica nu ştiau cum să mă oprească să nu mai joc atît.

SportM: Îţi pare rău că nu ai făcut o facultate?
Giani Kiriţă: Nu-mi pare rău, pentru că fotbalul este cel care îmi asigură tot ceea ce am nevoie: o meserie pe care o ador şi confort financiar. Apoi, o facultate pot să faci şi la 30 de ani. Eu chiar am de gînd ca în vară să mă scriu la ANEFS (Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport).

SportM: Dacă nu ajungeai fotbalist, în ce altceva crezi că ai fi reuşit?
Giani Kiriţă: Chiar nu ştiu. Mie nu mi-a plăcut nici o materie la şcoală. Singurul lucru pe care îmi plăcea să-l fac era doar să joc fotbal.

SportM: Care este sportivul român a cărui carieră te-a inspirat?
Giani Kiriţă: Nu am fost inspirat de vreun sportiv anume, dar i-am admirat pe toţi cei care au făcut parte din echipa naţională care s-a calificat la Campionatul Mondial din 1994: Hagi, Dan Petrescu, Gică Popescu etc.

SportM: Eşti fericit că nu ai mai semnat cu Dinamo în vară?
Giani Kiriţă: Dinamo este echipa mea de suflet, dar cred că ar fi fost cea mai mare greşeală a mea dacă mă întorceam la echipă anul trecut. Aş fi intrat în jocul urît care se întîmplă acum la Dinamo, din cauza conducătorilor echipei. Nu cred că este normal să schimbi patru antrenori în cîteva luni. Ce fac ei, şefii dinamovişti, se răsfrînge asupra echipei, asupra fiecărui jucător în parte. Este prea multă presiune asupra băieţilor. Dacă veneam la Dinamo, mai mult ca sigur acum eram într-o depresie, aşa cum sînt mulţi jucători acum.

SportM: În campionatul turcesc nu există astfel de presiuni?
Giani Kiriţă: Aici presiunea este altfel. Cînd sînt probleme, preşedintele unui club vine şi discută cu antrenorul, cu jucătorii. Se caută soluţii pentru a redresa situaţia. Nu se trece aşa de repede la ameninţări şi demisii.

SportM: Mai este Dinamo echipa la care vrei să-ţi petreci ultimul an din carieră?
Giani Kiriţă: Categoric. Dinamo este echipa mea de suflet şi sper din tot sufletul că mi se va da şansa să-mi închei cariera aici.

SportM: Cînd îţi expiră contractul cu Ankaraguku?
Giani Kiriţă: Anul viitor, în vară. Dacă lucrurile vor merge la fel de bine, probabil o să-mi prelungesc contractul cu această echipă. De la începutul sezonului, sînt doar patru partide în care nu am jucat, din cauza unei accidentări şi a cumulului de cartonaşe galbene. Ankaraguku este pe locul opt în campionatul turcesc şi pune probleme oricărei echipe.

SportM: Ce ai de gînd să faci după ce vei pune ghetele un cui?
Giani Kiriţă: Vreau să mă fac antrenor. Imediat după ce mă voi retrage ca jucător, voi începe şcoala de antrenori. Sînt pregătit să lucrez cu echipe mici pînă îmi voi îndeplini marele vis, de a antrena Dinamo.

SportM: Cîte tatuaje ai pe corp? Vrei să-ţi mai faci?
Giani Kiriţă: În total, am şase tatuaje. Pe abdomen, braţe, picior şi pectorali, şi vreau să-mi mai fac unul în cîteva luni.

SportM: Ce investiţii vrei să faci în acest an?
Giani Kiriţă: Vreau să-mi termin de renovat apartamentul şi poate să-mi cumpăr o nouă maşină. Am de ales între BMW X5 şi Porsche Cayenne.

SportM: Cum îţi place cel mai mult să-ţi petreci timpul liber?
Giani Kiriţă: Ador să-mi petrec timpul liber alături de copiii mei, Marco şi Roxana. Îmi place să merg cu ei în parc, la piscină sau la popice. Ei sînt cel mai important lucru din viaţa mea.

SportM: Ce ai schimba la tine, dacă ai putea?
Giani Kiriţă: M-aş face puţin mai rău. Uneori sînt prea bun şi lumea profită de acest lucru.

SportM: Ce îţi place cel mai puţin la o femeie?
Giani Kiriţă: Vulgaritatea.

SportM: Cum te-ai descrie în cîteva cuvinte?
Giani Kiriţă: Pun suflet în tot ceea ce fac.

SportM: Ce nu ai şi ţi-ai dori să ai?
Giani Kiriţă: Îi mulţumesc lui Dumnezeu, dar în acest moment am tot ce îmi doresc.

Citeste mai multe!