INTERVIU EMIL DICA/ ”Sper din tot sufletul ca Steaua sa piarda titlul”

A fost cel mai bun pasator al Rapidului în 2007 şi este cel mai bun executant al loviturilor de la 11 metri din formaţia antrenată acum de Marian Eada. Este vorba despre Emil Dică, unul dintre cei mai buni mijlocaşi din campionatul intern. A venit în Giuleşti în urmă cu aproape trei ani, dar s-a lovit de mai multe accidentări. Cu toate acestea, Dică a fost unul dintre jucătorii de bază ai lui Răzvan Lucescu în campania europeană din sezonul 2005-2006, cînd rapidiştii s-au oprit în sferturile de finală ale Cupei UEFA. Deşi nu a fost ocolit de ghinion, Emil Dică a demonstrat cu vîrf şi îndesat că merită să îmbrace tricoul alb-vişiniu cu numărul 10. Pe final de sezon, mijlocaşul în vîrstă de 25 de ani nu înţelege de ce rapidul nu a prins trenul spre Liga Campionilor, dar le ţine pumnii strînşi celor de la CFR Cluj în lupta pentru titlu cu Steaua

SportM: Se termină un sezon destul de şters pentru Rapid, cum s-a văzut din interior?
Emil Dică: Nu şters, ci foarte şters. Noi ne doream din tot sufletul să terminăm cel puţin pe locul doi, pentru a juca în Liga Campionilor. Din păcate, nu a fost anul nostru. Nu are nici un sens să căutăm explicaţii şi scuze acum, că tot nu ajungem în Champions League.

SportM: Eşti dezamăgit de ceea ce aţi realizat?
Dică: Dezamăgit? Nici nu ştiu cum să vă explic. Gîndiţi-vă cum ar fi să aveţi un vis pe care aţi putea să vi-l îndepliniţi într-un an, dar la final să nu reuşiţi, deşi era accesibil. Nu am luat campionatul, dar chiar să ratăm şi locul secund nu mă aşteptam.

SportM: Care e explicaţia pentru acest declin al Rapidului după cîteva sezoane bune?
Dică: Nu ştiu ce să zic. Cred că de la plecarea domnului Bergodi a început tot. Într-adevăr, am ratat calificarea în grupele Cupei UEFA, dar, totuşi, nu pierdusem nici un meci. Este posibil ca acesta să fi fost motivul, dar nu bag mîna în foc.

SportM: Cît a contat faptul că după trei ani cu Răzvan Lucescu pe bancă Rapidul a avut în acest campionat trei antrenori?
Dică: A fost unul dintre factorii decisivi pentru parcursul nostru din acest an. Să schimbi trei antrenori într-un sezon este mult prea mult, şi cred că sîntem un exemplu.

SportM: A fost şi cel mai „negru” sezon al Rapidului în cupele europene în ultimii ani. De ce?
Dică: Nu am reuşit nici în Cupa UEFA mai nimic. Măcar dacă ne-am fi califi căm în grupe, cum ne-am obişnuit suporterii, ar fi fost ok. Dar aşa… Sincer, nu am nici o explicaţie, doar am avut un lot bun şi un antrenor la fel de bun.

SportM: La începutul anului 2008 eraţi favoriţi la un loc care asigură prezenţa cel puţin în tururile preliminare ale Ligii Campionilor. Unde aţi pierdut contactul?
Dică: La meciul cu „bricheta”, mă scuzaţi, cu Steaua. Dacă nu se lua acea decizie şi se păstra rezultatul din teren, noi treceam peste Steaua în clasament şi altfel se juca. Aveam şanse foarte mari la poziţia a doua şi chiar la locul întîi, dacă stăm să ne gîndim la ce parcurs a avut CFR-ul în retur.

SportM: Spune-ne cum ai trăit derby-ul cu Steaua, dar în special momentul „bricheta”.
Dică: Ce vină am avut noi, jucătorii? Noi ne-am dat viaţa pe teren, şi cei de la Comisii au dat doar în noi, deşi nu am avut nici o legătură. Sîntem şi vom rămîne singura echipă din România care pierde un meci în felul ăsta. După acel incident, ne-a fost foarte greu să ne mai concentrăm şi am pierdut multe puncte aiurea, din această cauză. Foarte greu am reuşit să trecem peste momentul acesta unic în fotbalul românesc.

SportM: Acum te uiţi în sus la CFR Cluj şi Steaua, ce simţi cînd priveşti clasamentul?
Dică: E foarte greu să priveşti acest clasament. Nu îmi închipuiam niciodată că vom fi pe această poziţie cu mai multe etape înainte de finalul campionatului. Eu eram convins că vom lua titlul, nici la locul doi nu mă gîndeam, decît aşa, în caz de avarie.

SportM: Anul acesta, Rapidul a fost vîndut de George Copos. Ce impact a avut această tranzacţie asupra voastră, a jucătorilor?
Dică: Unul foarte mare, chiar dacă, de afară, nu se vede aşa. Nu a fost stabilitate şi linişte la echipă, iar acest lucru l-am resimţit din plin. Ba se schimba antrenorul, ba patronul, nu mai înţelegeam nimic. E greu să joci în asemenea condiţii.

SportM: După instalarea lui Marian Rada pe banca tehnică, aţi început să jucaţi altfel, parcă aveţi mai mult entuziasm.
Dică: Nea Marian merita această şansă. E de atîta timp la acest club şi chiar ştie tot ce se întîmplă aici. Ne cunoaşte cel mai bine, iar acest lucru s-a văzut pe teren, în meciurile jucate cu el în funcţia de antrenor principal. A demonstrat că merită să ocupe acest post şi normal ar fi să rămînă şi din vară tot el.

SportM: Am ajuns la finalul interviului. Ce preferi, CFR Cluj sau Steaua?
Dică: Se mai pune problema? CFR. E clar.

SportM: Dar mai poate Steaua să piardă titlul?
Dică: Eu sper, chiar din tot sufletul.