Ilie Năstase împlinește astăzi 74 de ani

El s-a născut la 19 iulie 1946, la București, într-o familie cu tata din Rm. Sărat și mama din Chișinău.

De-a lungul carierei, Ilie a câștigat 62 de turnee de simplu, între care două titluri de Grand Slam (1972 – US Open și 1973- Roland Garros). El a jucat și două finale, ambele la Wimbledon, în  1972 și 1976. A fost între primii 10 în clasamentul ATP timp de șapte ani.

În Cupa Davis, Ilie Năstase a dus echipa României în finala competiției în 1969, 1971 și 1972.

În tenis, Ilie Năstase a fost primul jucător european care a depășit 1 milion de dolari câștigați din premii și primul tenisman din toate timpurile care a câștigat turneul de la Roland Garros fără să piardă vreun set. A fost introdus Hall of Fame-ul tenisului mondial în 1991.

Conform Enciclopediei Britannica, personalitatea vulcanică a lui Năstase l-a împiedicat să obțină și mai multe succese, acumulând numeroase penalități, descalificări, amenzi și suspendări.

Grație lui Ilie Năstase, arbitrii de tenis folosesc titluri de curtoazie când se adresează jucătorilor. Astfel, în 1977, românul a intrat într-un conflict cu arbitrul Jeremy Shales în timpul unui sfert de finală de la Wimbledon, deoarece Năstase a considerat că acesta i-a vorbit precum „unui școlar neascultător”. Mai mult, arbitrul i-a spus românului la un moment dat să ia o hârtie de pe teren care zburase din tribune: „Năstase, ridică hârtia aia de jos”, la care Ilie i-a răspuns: „Să mă strigi Domnule Năstase!”. De-atunci, arbitrii trebuie să se adreseze jucătorilor folosind titlul de curtoazie, Doamnă/Domnule.

Ilie Năstase a fost numărul 1 mondial între 23 august 1973 și 2 iunie 1974. Este General Maior (r) al Armatei Române și a fost decorat cu „Steaua României” în grad de Comandor, cea mai înaltă distincție civilă a României.

Stiri recente

Turneu ATP 250 în Capitală, în aprilie 2024

Turneul internaţional ATP 250, dotat cu premii totale în valoare de 600.000 de euro, organizat de Fundaţia Ţiriac, se...