Ilie Barbulescu: Ramine un derby

0
168

Rămas în memoria tuturor ca primul fotbalist al Stelei care a sărutat trofeul Cupei Campionilor Europeni pe “Ramon Sanchez Pizjuan”, cînd încă Duckadam mai ţinea mingea în braţe după cel de-al patrulea penalty al catalanilor, Ilie Bărbulescu spune că “războaiele” cu Dinamo reprezintă un capitol aparte din viaţa sa. Nu doar cele din perioada cît a îmbrăcat tricoul roş-albastru. Ilie Bărbulescu a fost în echipa Argeşului care, pe 24 iunie 1979, a învins Dinamo în Ştefan cel Mare cu 4-3 şi i-a furat trupei ministerului de interne titlul în ultima etapă. Cel poreclit “Balamuc” compară stresul derby-urilor comuniste cu cel al derby-urilor post-decembriste şi spune că pe un Dinamo – Steaua nu se poate paria la sigur.

Reporter: Este adevărat că după meciurile cu Dinamo mergeaţi la o bere cu cei cu care vă luptaserăţi timp de 90 de minute?
Ilie Bărbulescu: Da! aşa este. Se termina meciul, lăsam totul la vestiar şi mergeam să sărbătorim sau pur şi simplu să stăm de vorbă. Noi ne respectam între noi, ca fotbalişti, chiar dacă, uneori, în teren se mai întîmpla să iasă cu scîntei! Tot din dorinţa de a te impune ieşea cîte un meci mai urît.

Reporter: Ce au însemnat pentru Ilie Bărbulescu derby-urile Steaua – Dinamo? Bărbulescu: Jocuri foarte tari. Miză imensă şi ambiţii extreme.

Reporter: Din partea cui?
Bărbulescu: Din partea tuturor. Conducătorii doreau să bată, noi vroiam acelaşi lucru. Ce ieşea? Ştie toată lumea care, dacă nu a văzut, măcar a auzit de acea perioadă.

Reporter: Exista presiunea care este acum?
Bărbulescu: Păi acum presiunea o pun patronii. Înainte o puneau tovarăşii! La Dinamo erau generalii, la noi Ilie şi Valentin Ceauşescu. toţi aveau ambiţiile lor, dar pe cele mai adevărate tot noi, jucătorii, le aveam.

Reporter: Contau banii?
Bărbulescu: Categoric, nu. La asemenea meciuri nu contau banii. mai mult decît miza materială era cea sportivă. Un meci Dinamo – Steaua nu ştiai niciodată cu ce rezultat se va termina. nu conta pe ce loc erai sau ce performanţe reuşeai pe plan extern. noi, după ce am cucerit Cupa Campionilor Europeni la Sevilla, am venit acasă şi am încasat-o cu 2-1, un meci în care majearu a ratat un penalty. Apoi i-a bătut cu 3-0 în Ghencea de n-au mişcat, într-o perioadă foarte bună pentru Dinamo, cu Mircea Lucescu antrenor.

Reporter: Care a fost adversarul cel mai de temut din derby-urile Dinamo – Steaua pentru Ilie Bărbulescu?
Bărbulescu: Dinamo avea fotbalişti buni în acea perioadă. L-am avut pe partea mea pe Ţălnar. Dar pe teren mă întîlneam cu toţi. Cu Sugustin, cu Orac, chiar şi cu Andone, care urca mereu în careul advers. Era să-l uit pe Văetuş, un atacant incomod şi puternic.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni 2 aprilie 2007