Te asteptam si pe retelel sociale

Formula 1

FORMULA 1 – MP AL BRAZILIEI/ Asaltul final

Jenson Button şi Brawn GP sunt hotărâţi să încheie lupta pentru ambele titluri mondiale în Marele Premiu al Braziliei

În ultimii ani, Marele Premiu al Braziliei obişnuia să fie ultima etapă din calendar. De multe ori a fost şi runda unde se dădea bătălia decisivă pentru titlul la piloţi, dacă nu chiar pentru ambele titluri. Ei bine, anul acesta nu mai este ultima etapă, pentru că mai urmează Marele Premiu din Abu Dhabi de pe 1 noiembrie, dar probabil că titlurile se vor decide tot în Brazilia.

Jenson Button (Brawn GP) vine la Interlagos cu un avans de 14 puncte în faţa coechipierului său, Rubens Barrichello. Chiar şi dacă acesta va învinge, un loc 3 îi este sufi cient lui Button să devină campion. Mai exact, englezul are nevoie de minim 6 puncte în această cursă. Evident, misiunea lui devine şi mai uşoară dacă Barrichello nu obţine maximum de puncte puse în joc în Brazilia. Pe locul trei la general este Sebastian Vettel, care mai speră şi el, dar este la 16 puncte în spatele lui Button şi aproape sigur va rămâne doar cu speranţele. Vettel trebuie să spere la cel puţin un abandon din partea ambilor rivali, în condiţiile în care el este obligat să câştige ultimele două etape.

La constructori, situaţia este şi mai clară. Brawn GP au 35,5 puncte avans în faţa principalilor rivali, Red Bull Racing. Având în vedere că într-o etapă o echipă poate strânge maxim 18 puncte, Brawn GP îşi permit chiar să piardă, în Brazilia, 17 puncte în faţa rivalilor (sunt şanse extrem mici să se întâmple acest lucru) şi tot vor fi campioni mondiali. Aşadar, la constructori situaţia este ca şi rezolvată.

Recordul lui Prost

Interlagos este unul dintre cele mai vechi circuite din calendarul Formulei 1, aici piloţii alergând în sens invers acelor de ceasornic, lucru ce le pune la grea încercare condiţia fi zică. Primul Mare Premiu al Braziliei ce a avut loc la Interlagos a fost în 1973, când localnicul Emerson Fittipaldi s-a impus la volanul unui monopost John Player Special Lotus.

Locaţia pentru cursa braziliană a mai fost schimbată şi abia din 1990 Interlagos a devenit gazda permanentă a acestei runde. După cum spuneam, de multe ori a găzduit ultima etapă din calendar, dar câteodată s-a numărat şi printre primelerunde. Francezul Alain Prost deţine recordul de victorii pe acest circuit, reuşind să câştige de 6 ori între 1982 şi 1990. Marele rival al lui Prost, Ayrton Senna, a obţinut şi el o victorie emoţionantă pe teren propriu, în 1991, când monopostul McLaren pe care îl pilota a avut serioase probleme la cutia de viteze. Pilotul abia a mai putut să coboare din maşină în urma efortului depus pentru a ajunge la sosire şi a fost urcat pe braţe până la podium de către mecanicii echipei sale.

Vettel va ataca

Având în vedere că situaţia titlurilor mondiale am lămurit-o mai sus, un lucru este cert: Sebastian Vettel şi Red Bull Racing vor ataca. Practic, trebuie să facă acest lucru dacă mai vor să spere măcar că pot rămâne în luptă. De cealaltă parte, Jenson Button şi Brawn GP vor face, în mod cert, o cursă tactică, fără a-şi asuma riscuri inutile. Deşi Barrichello va face şi el tot posibilul să câştige, Button va merge în nota sa obişnuită din ultimele curse şi va strânge câteva puncte.

În ceea ce priveşte restul plutonului, probabil că toată lumea este destul de relaxată. Piloţi gen Fernando Alonso (Renault) sau Robert Kubica (BMW Sauber) nu mai au nimic de demonstrat având contracte semnate pentru anul viitor cu Ferrari, respectiv Renault. Alţii, cum ar fi Kimi Raikkonen, deşi nu au nici un acord pentru 2010, îşi vor găsi cu siguranţă de lucru.

Aşadar, în Marele Premiu al Braziliei doar monoposturile Brawn GP şi Red Bull Racing vor avea pentru ce lupta, restul piloţilor alergând doar pentru palmares. Calificările de la Interlagos le puteţi urmări în direct la TVR1 sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 20:00, în timp ce cursa va fi transmisă în direct duminică, 18 octombrie, de la ora 19:00. 

Citeste mai multe!