Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

EXCLUSIV VASILE MAFTEI/ ”La vara e posibil sa plec de la Rapid”

Vasile Maftei a jucat în prima ligă doar la Rapid. Venit în Giuleşti în urmă cu nouă ani, Maftei a debutat în tricoul alb-vişiniu în 2000, dar a fost împrumutat un an la divizionara secundă Tractorul Braşov. S-a întors repede la Rapid şi, uşor, uşor, s-a impus în prima echipă. După cîţiva ani a devenit căpitan şi un adevărat lider, deşi alături de el au evoluat fotbalişti mult mai experimentaţi, precum Măldărăşanu, Pancu sau Ilyeş. După nouă ani petrecuţi în Giuleşti, Maftei se gîndeşte serios să plece de la echipa sa de suflet şi explică în exclusivitate cititorilor „SportMagazin” ce l-a determinat să ia această decizie

SportM: Vasile, se apropie finalul sezonului, eşti mulţumit de ceea ce a realizat Rapidul?
Vasile Maftei: Am avut un an prost. Toată lumea se aştepta la mai mult, dar, din păcate, nu am reuşit aproape nimic. Nu trebuie uitat că am avut trei antrenori în acest sezon, iar anul acesta s-a vîndut clubul. Nu vreau să caut scuze, dar sînt lucruri care ne-au afectat şi şiau pus amprenta asupra jocului nostru.

SportM: Ce obiective mai aveţi în ultimele patru etape?
Maftei: Ne-a mai rămas doar Cupa UEFA. Sincer, îmi doresc să terminăm pe locul trei, să prindem ultima treaptă a podiumului. Măcar atît mai putem să facem pentru suporterii noştri, pe care i-am dezamăgit anul acesta.

SportM: E frustrant să fii doar spectator în lupta dintre CFR Cluj şi Steaua pentru titlul de campioană?
Maftei: Ne uităm şi noi, că nu avem de ales. La începutul lui 2008, aveam trei puncte peste Steaua şi eram la cinci puncte în spatele lui CFR Cluj. E foarte urît ceea ce s-a întîmplat. Ce putem să mai spunem noi, din poziţia noastră? Ne-a afectat mult decizia luată după meciul cu Steaua. Altfel se disputa acest campionat dacă rămînea rezultatul de pe teren. Noi aveam trei puncte în plus, iar steliştii, cu trei mai puţin.

SportM: După meciul CFR Cluj – Rapid, mulţi v-au acuzat că nu v-aţi apărat corect şansele. Cum comentezi?
Maftei: Ce să zică şi cei de la Steaua? Mai bine să se uite la meciul lor de la Vaslui şi după aia să vorbească. Sîntem şi noi supăraţi că ne-a bătut CFR-ul, pentru că era ultimul tren spre Liga Campionilor.

SportM: Să vorbim puţin şi despre derby-ul cu Steaua, întrerupt de arbitrul Deaconu şi pe care l-aţi pierdut la comisii. Ţi-a trecut supărarea?
Maftei: Nu îmi mai aduceţi aminte, că doar mă enervez aiurea. Am auzit că au spus steliştii că noi nu am fost bărbaţi la meciul cu CFR, dar ei cum au fost în Giuleşti? Să se uite la ei, că au fugit de pe teren în secunda doi. Ce bărbaţi au fost ei? În schimb, noi am intrat din nou în istorie. O să fim singura echipă care pierde un asemenea meci la masa verde. Dacă era invers şi aruncă un stelist din tribună, fac pariu că se rejuca partida.

SportM: Vă simţiţi persecutaţi?
Maftei: Noi de fiecare dată sîntem daţi exemplu. Ne-au omorît în ultimii ani de cît ne-au tot suspendat terenul, iar cînd era vorba despre alţii, se schimba regulamentul.

SportM: După trei ani cu Răzvan Lucescu pe bancă, Rapid a schimbat sezonul acesta trei antrenori. Cît de mult aţi fost afectaţi de acest lucru?
Maftei: Cu Răzvan am reuşit o performanţă unică, calificarea pînă în „sferturile” Cupei UEFA, şi să nu uităm nici cele două Cupe ale României cîştigate. El s-a chinuit mult să creeze o echipă şi a reuşit să facă un grup unit, devenisem o adevărată familie. Schimbările din acest sezon doar ne-au dezbinat.

SportM: Este adevărat că Mircea Rednic nu a fost agreat de o parte din jucători şi aceştia l-au „lucrat”?
Maftei: Aste e cea mai mare aberaţie pe care am auzit-o. Noi ne-am dorit cel mai mult să luăm campionatul, nu conta cine stătea pe bancă. Eu sînt fotbalist şi sînt plătit să cîştig meciuri şi trofee. Dacă luam titlul, primeam o grămadă de bani. Hai să fim serioşi. Cine nu-şi doreşte să ia atîţia bani? Pur şi simplu, nu a fost să fie.

SportM: Cum ţi se pare „plimbarea” aceasta a lui Mircea Rednic între Ştefan cel Mare şi Giuleşti?
Maftei: Nu e treaba mea să-mi dau cu părerea despre ce face Mircea Rednic. E profesionist şi îşi vede interesul lui.

SportM: Care este cel mai bun antrenor cu care ai lucrat în cariera ta?
Maftei: Răzvan Lucescu, din toate punctele de vedere. Tot respectul pentru ce a făcut el pentru Rapid şi pentru jucători. Păcat că nu a fost sprijinit mai mult, pentru că am fi putut cîştiga mult mai multe trofee.

SportM: După plecarea lui Măldărăşanu, ai devenit un „veteran” la Rapid.
Maftei: Sînt foarte mîndru, pentru că nu sînt mulţi jucători care se pot lăuda cu aşa ceva. Dar să vedem ce se va întîmpla în vară.

SportM: Te rog să detaliezi.
Maftei: La vara e posibil să plec de la Rapid. A venit o nouă conducere şi văd că declară prin ziare că vor să schimbe echipa. Poate nu mai au nevoie de mine şi atunci asta e, ne despărţim.

SportM: Ai vreo ofertă concretă din ţară sau din străinătate?
Maftei: Eu acum mă gîndesc doar la fotbal, pentru că mai sînt patru meciuri din acest campionat. Nu-mi stă gîndul la oferte sau ceva de genul ăsta. Pot să vă spun un singur lucru: nu voi juca niciodată la Steaua sau Dinamo. După nouă ani la Rapid, mi-ar fi imposibil să fac un asemenea pas.

Citeste mai multe!