Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

ANTRENORI/ Lectie romaneasca la UEFA

Şcoala Federală de Antrenori a primit, pentru prima oară, invitaţia de a prezenta o lecţie teoretico-practică la un simpozion UEFA. În perioada 7-11 aprilie, la Lisabona, o delegaţie a FRF a etalat un antrenament în faţa reprezentanţilor tuturor federaţiilor de pe continent

Directorul Şcolii Federale de Antrenori, profesorul Mircea Rădulescu, şi antrenorul echipei naţionale de tineret, Emil Săndoi, au primit invitaţia de a se deplasa în capitala Portugaliei, la cel de-al 17-lea curs UEFA pentru antrenori formatori de antrenori. Cum Săndoi a preluat conducerea băncii tehnice a echipei SC Vaslui pentru ultimele etape ale a Ligii I, nu a mai putut onora invitaţia, astfel că, alături de Mircea Rădulescu, a plecat în calitate de asistent antrenorul lotului naţional „Under 16″, Lucian Burchel.

Mircea Rădulescu ne-a descris, pe scurt, derularea evenimentelor: „Pe lîngă noi, au mai fost aleşi să prezinte cîte o lecţie deschisă nemţii, austriecii şi portughezii, iar managerul Comisiei Tehnice a UEFA, Frank Ludolph, a cerut tehnicienilor ca antrenamentul ales să fi e specifi c fotbalului din ţările respective. Cu o zi înainte, am avut ocazia de a ţine o repetiţie generală a lecţiei, pe un stadion mai mic, „examenul” în faţa numeroasei asistenţe, aproximativ 120 de participanţi, fi ind organizat pe stadionul naţional din Lisabona”.

Antrenament cu juniorii portughezi

„Materialul” de lucru al românilor a fost constituit din echipa naţională de juniori mari a Portugaliei, antrenată de Agostinho Oliveira. Şedinţa a durat 50 de minute, iar tema aleasă a fost o structură de joc 10 contra 10 pe tot terenul, cu recomandări tehnice în atac – construcţie şi atac poziţional, iar în apărare – pressing şi jocul celor patru fundaşi. „Directorul Comisiei Tehnice a UEFA şi, totodată, directorul acestui curs, scoţianul Andy Roxbourgh, ne-a felicitat pentru lecţia prezentată, a cărei descriere va putea fi accesată pe siteul Şcolii Federale de Antrenori – www.sfa.frf.ro”, a precizat Mircea Rădulescu.

Un curs complex

Printre altele, la orele teoretice, preşedintele federaţiei portugheze, doctorul Gilberto Madail, a subliniat faptul că formarea antrenorilor este o problemă-cheie în fotbalul actual, menţionînd că „nu putem lăsa hazardul să intervină în formarea jucătorilor”. Roxbourgh a menţionat că este nevoie de jucători creativi, iar pentru asta e nevoie de antrenori creativi. Fotbalistul prea tacticizat nu atrage publicul, iar acest tip e, din păcate pentru iubitorii acestui sport, tot mai prezent. Roxbourgh i-a luat un interviu fostului mare fotbalist Eusebio, prezent şi el la curs. Acesta a spus că jucătorul de fotbal trebuie să asculte de antrenor, de căpitanul echipei, să dea mai mult decît poate, să fi e disciplinat în teren şi în afara lui, să stăpînească mingea şi să aibă încredere în el. În ceea ce priveşte tendinţele fotbalului, s-a sugerat pregătirea jucătorului pentru un fotbal în creştere de viteză, unde spaţiul şi timpul scad încontinuu. În ceea ce priveşte antrenorul, se recomandă multă diplomaţie şi mascarea nervilor, chiar dacă jucătorii îşi pierd uneori controlul.

Schimb de experienţă

Preşedintele Comisiei de Dezvoltare şi Asistenţă Tehnică a UEFA, norvegianul Per Ravn Omdal, a anunţat demararea unui program de perfecţionare a antrenorilor din toate ţările afi liate la UEFA, proiect care se va derula patru ani. Schimbul de experienţă presupune deplasarea a trei grupe de cîte 11 antrenori în fi ecare an, patru zile de perfecţionare în altă ţară, pe sectoarele juniori de elită, fotbal feminin şi fotbal de bază. Startul se va da chiar anul acesta şi va implica o cheltuială a UEFA de 14 milioane de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 260.000 de euro pentru fi ecare ţară!

Citeste mai multe!