EXCLUSIV/ Jean Padureanu: „Campionatul s-ar putea abandona”

Preşedintele Gloriei Bistriţa, Jean Pădureanu, vine cu o ipoteză şocantă despre consecinţele noii impozitări în fotbalul românesc. Dacă intenţia ANAF-ului se va materializa, campionatul ar putea fi chiar abandonat, eveniment fără precedent în fotbalul românesc post-decembrist!

SportM: Ce părere aveţi despre proiectata impozitare cu 68% a contractelor jucătorilor?
Jean Pădureanu: Asta înseamnă desfiinţarea fotbalului profesionist din România. O ţară cu fotbal amator nu poate să acceadă în Europa! SportM: De ce este fotbalul atât de vânat în România? Pădureanu: Ca să distragă atenţia de la alte probleme care sunt în România şi care se ştiu, pe care le cunoaşte toată lumea şi nu le spune, aşa că nu le voi spune nici eu. Nu se pune degetul pe rană şi atunci nu îl voi pune nici eu.

SportM: Conducătorii nu fac şi ei nereguli?
Pădureanu: Probabil că fac şi conducătorii nereguli, dar ziceţimi o activitate în care nu se fac nereguli. S-a inventat aşa ceva? Să o găsească cineva şi să mi-o arate. Pădure fără uscături nu există. Dar eu zic că în ultimii ani s-au făcut progrese. Faţă de ce se întâmpla în 91-92. Problema este alta. Avem conducători care vorbesc prea mult şi fac prea puţin!

SportM: În ce situaţie financiară este Gloria Bistriţa?
Pădureanu: Gloria Bistriţa nu este într-o situaţie foarte bună, dar important este că nu avem datorii la jucători, chiar dacă ne vindem pantofii, cămăşile, sau ne împrumutăm. Situaţia este stabilă şi eu zic că economia se va redresa, şi atunci va ieşi soarele şi pe strada noastră.

SportM: Se amână campionatul?
Pădureanu: Nu doar că se va amâna, se va abandona campionatul! Această impozitare este devastatoare. Nimănui nu îi convine, nici celor care investesc zeci de milioane în fotbal. Cum să îţi convină când bagi 100 de lei în fotbal, 68 să îi dai la stat? Fotbalul nu este o afacere din care să câştigi bani. Câştigi popularitate, dobândeşti o altă prestanţă în mediul de afaceri, dar nu faci bani.

SportM: Cum aţi reuşit să o menţineţi atâţia ani pe Gloria fără probleme financiare?
Pădureanu: Având puţini bani, i-am gestionat bine şi cu grijă. Moderaţia şi chibzuiala ne-au ţinut în viaţă.

SportM: Domnul Dragomir spunea că în Europa nu se percepe TVA pe transferuri.
Pădureanu: Nu se percepe, aşa este! Am avut relaţii cu echipe importante din Europa, dar nicăieri nu se plăteşte. Suntem unicat!

SportM: Şi în Anglia s-a implementat o impozitare cu 50%, iar efectul este un exod al jucătorilor spre Spania.
Pădureanu: Păi vedeţi, fug jucătorii, fug investitorii. Acestea sunt efectele noii impozitări. Dar la noi va fi durere şi mai mare. Noi nu avem banii englezilor. Şi noi cerem 68%.

SportM: În concluzie, începe sau nu campionatul la timp?
Pădureanu: Aşteptăm semnalul pe care îl dă domnul Dragomir, dar sincer în privinţa asta cred că răspunsul este „nu”, campionatul nu va începe în acest week-end.

SportM: Trebuie fotbalul să beneficieze de un statut fiscal special?
Pădureanu: Vă repet, fotbalul nu aduce profit. Am 45 de ani în Bistriţa, am lucrat în toate condiţiile, am trecut prin multe. Nu am văzut un club care să câştige din activitatea fotbalistică, în cazurile cel mai fericite doar poate să îşi acopere activitatea.

SportM: Dar Real Madrid?
Pădureanu: Nici Real Madrid nu face bani, staţi liniştit. Am citit într-o carte accesibilă tuturor conducătorilor de club de la noi ce face Real. La 2-3 ani îşi vinde stadionul, îşi dă terenurile, apoi le ia înapoi gratis şi scapă de datorii.