Te asteptam si pe retelel sociale

Liga I

ANALIZA LIGA I 2009-2010/ Start spre trecut

Liga I este gata de start. Este doar un fel de a spune pentru că, multe dintre echipe, nu sunt încă pregătite să pornească la drum. Spre deosebire de alţi ani, vara se arată a fi una fi erbinte doar la propriu. campania de transferuri dusă de echipele noastre a fost una sărăcăcioasă, semn clar al crizei financiare. Sport Magazin vă prezintă situaţia la zi a celor 18 combatante înaintea fl uierului de start al ediţiei 2009-2010.

Unirea Urziceni

Echipa campioană îşi continuă traseul modest început în urmă cu doi ani. Fără transferuri răsunătoare, dar cu o strategie bine pusă la punct. Ialomiţenii s-au întărit doar pe posturile unde aveau nevoie de dubluri. Stagiul de pregătire din Scoţia arată o formaţie Unirea pregătită, cel puţin pentru competiţia internă. Însă marea bătălie se dă în Liga Campionilor.
Sosiri: Paraschiv (Rimini), Maftei (Rapid), Mijatovic (Rudar Velenje)
Plecări: Bălan, Varga (Sportul), Balint (liber de contract)

FC Timişoara

Nici Timişoara nu a mai dat buzna pe piaţa transferurilor în pauza competiţională. Bănăţenii sunt convinşi că se pot bate la titlu cu lotul avut la dispoziţie şi anul trecut. Au schimbat antrenorul, însă Sabău a venit cu alte concepţii tactice faţă de predecesorii săi. Timişorenii sunt cu gândul în primul rând la dubla cu Şahtior, un eventual succes în faţa lui Lucescu propulsându-l pe Sabău în Liga Campionilor.
Sosiri: Bourceanu (Oţelul)
Plecări: Popa (Internaţional), Rusic (liber de contract)

Dinamo

Echipa din Şoseaua Ştefan cel Mare încă resimte seismul din finalul sezonului trecut. Printre dinamovişti, oficiali şi jucători, domneşte teama de un nou eşec. Trupa lui Borcea a reuşit să se facă de râs în perioada de pregătiri, încheind totuşi stagiul cu o înfrângere onorabilă în faţa lui FC Porto. Ţinând cont de schimbările din echipă este clar că pe Dinamo o aşteaptă un sezon greu şi imprevizibil.
Veniri: Bonetti (antrenor), Melinero (Levante), Munteanu (CS Otopeni), Curcă (Farul), Kone (liber de contract), Rus (Liberty Salonta, Cristea (Poli Iaşi), Grigore (Rapid)
Plecări: Malick, Simao, Kolinko, Mitea (liberi de contract), Izvoranu (Astra)

CFR Cluj

Formaţia clujeană a respirat anul trecut, iar acum vrea să atace sezonul în forţă. Politica grupării din Gruia este una sănătoasă, cu iz occidental, ferită de scandaluri de amploare şi care a dat roade. Clujenii continuă această politică făcând transferuri logice. În plus, când îşi lasă jucătorii să plece, preferă varianta împrumutului pentru a-şi putea rechema oricând copiii acasă. CFR are pretenţii îndreptăţite la titlu.
Sosiri: Veirinha (FC Porto), Dică (Rapid), Trică (Anorthosis)
Plecări: Pereira (FC Porto), Veljovici (Alba Iulia)

FC Vaslui

Porumboiu are motive de mulţumire. A pierdut un jucător, dar s-a şi întărit. Stagiul de pregătire a fost unul încununat de succese, iar adversarul din Europa League pare accesibil pentru a pătrunde în faza grupelor. Este clar că moldovenii nu pot emite pretenţii la titlu. Dar, FC Vaslui poate pleca de la premisa că şi în sezonul următor va putea evolua în Europa League.
Sosiri: Gângioveanu („U” Craiova), Gerlem (Farul), R. Costin (Dacia Mioveni), Hăisan (FCM Bacău)
Plecări: –

Steaua

În momentul de faţă, Steaua arată ca o echipă ciudată, departe de imaginea din anii trecuţi. Politica lui Gigi Becali este acum una ieftină, de întinerire a echipei şi care, culmea, pare să dea roade. Este adevărat că Ujpest a fost un adversar modest, însă, ascensiunea de formă a lui Surdu şi Bogdan Stancu e evidentă. Dacă Becali va avea răbdare cu Bergodi, Steaua va redeveni o echipă de forţă. Greu însă de presupus că va ataca titlul acum.
Sosiri: Cristiano Bergodi (antrenor), Grzelak (Skoda Xanthi), Bibişkov (liber de contract), Surdu (FC Braşov), Tătăruşanu, Ninu (Gloria Bistriţa), Tininho (Belenenses), Rada (CS Otopeni), Bicfalvi (Gloria Buzău)
Plecări: Lovin (Munchen 1860), Ogăraru (Ajax), Semedo (FC Vaslui), Tiago (Hercules), Pedriel (Girensunspor), Cernea, Liţu (Unirea Alba Iulia)

U. Craiova

La 18 ani distanţă de la câştigarea ultimului titlu, Ştiinţa anunţă iar că obiectivul oltenilor îl reprezintă campionatul. Asta este o veche meteahnă în Bănie. Întâi vorbe, apoi fapte. Oltenii au avut o vară liniştită pe piaţa transferurilor, semn că omogenitatea va fi păstrată la nivel de lot. În perioada de pregătiri echipa s-a mişcat bine, dar a arătat mari carenţe în defensivă. Este clar că în viitorul apropiat nu poate fi vorba de titlu, ci doar de Europa League.
Sosiri: Badea (liber de contract)
Plecări: Gângioveanu (FC Vaslui), Njock (liber de contract)

Rapid

Giuleştenii suferă. Problemele financiare i-au doborât şi toată vara au fost cu gândul doar la vânzări, în nici un caz la achiziţii. Evident, Rapidul actual este unul slăbit. Nimeni nu se gândeşte la titlu şi nici la competiţii europene. Principala problemă este ca vişiniii să poată începe campionatul şi să ducă turul la bun sfârşit. Norii sunt în continuare negri deasupra Grantului, iar cu buzunarele goale este clar că nu se va putea face performanţă. Practic, Rapidul mai trăieşte doar din propriul trecut.
Sosiri: Helder (Nancy)
Plecări: Andrade (Marseille), Pitbull (FC Porto), E. Dică (CFR Cluj), Perjă (liber de contract)

FC Braşov

Rămaşi fără Răzvan Lucescu, stegarii par să îşi fi pierdut din identitate. Prin vocea lui Dinu Gheorghe vorbesc de lupta pentru Europa League, însă pare o utopie. Braşovul şi-a păstrat lotul dar, pentru Nicolo Napoli problemele par să ţină mai mult de retrogradare.
Sosiri: Napoli (antrenor), Piţurcă (Pandurii)
Plecări: Surdu (Steaua)

Pandurii Târgu Jiu

De mai mulţi ani, gorjenii îşi salvează pielea pe ultima sută de metri. Aşa s-a întâmplat şi sezonul trecut. Aceeaşi politică va continua şi acum. Numai că, gruparea lui Condescu nu numai că nu s-a întărit, dar pare una slăbită prin plecările unor jucători de bază.
Sosiri: –
Plecări: Iordache (AEK Atena), Stancu (Rapid), Piţurcă (FC Braşov)

Oţelul Galaţi

Galaţiul a terminat pe brânci sezonul trecut. Criza financiară a lovit puternic clubul de pe Dunăre. Din pretendentă la cupele europene, Oţelul s-a trezit la un moment dat în hora retrogradării. Mai mult, gălăţenii i-au pierdut pe Petre Grigoraş şi pe Bourceanu, ceea ce poate însemna începutul sfârşitului.
Sosiri: Baotic (Zeleznicear Sarajevo), Neagoie (CFR Timişoara), Antal (FCM Tg. Mureş)
Plecări: Bourceanu (FC Timişoara)

Gloria Bistriţa

Nici Bistriţa nu se poate considera o formaţie liniştită. Şi-a pierdut antrenorul, semn că Jean Pădureanu a cam ajuns la capătul puterilor. Ardelenii au stat cuminţi pe piaţa transferurilor, semn că bani nu prea sunt. Cu toate acestea, Gloria rămâne o specialistă a supravieţuirii în condiţii vitrege.
Sosiri: D. Sânmărtean, Bucur (FC Bihor)
Plecări: Tătăruşanu, Ninu (Steaua), L. Sânmărtean (Belgia)

Politehnica Iaşi

La fel ca mai multe surate din campionat, nici Iaşiul nu stă bine cu banii. A fost o vară săracă, după un sezon pe mechie de cuţit, în care a fost la un pas de prăpastie. Toate spernaţele moldovenilor se leagă de sosirea lui Grigoraş, un adevărat maestru al salvarilor.
Sosiri: Grigoraş (antrenor), Constantin (CS Otopeni)
Plecări: Cristea (Dinamo)

Gaz Metan Mediaş

Mediaşul s-a trezit din nou în Liga I, după ce Argeşul a fost retrogradat. Formaţia lui Pustai pare să rămână şi în sezonul viitor una care va face parte din grupul compact al candidatelor la retrogradare. Nici la Mediaş nu s-au găsit bani pentru transferuri.
Sosiri: –
Plecări: Grillo (Brazilia)

Unirea Alba Iulia

Promovată după patru ani în prima ligă, Unirea a declarat că şi-a propus să termine sezonul la mijlocul clasamentului. Greu de presupus ţinând cont de valoarea lotului. Ca orice nou promovată, Unirea va trage cu dinţii să nu retrogradeze.
Sosiri: Cernea (Steaua), Veljovici (CFR Cluj), Bonacin, N. Varga (liberi de contract)
Plecări: –

Ceahlăul Piatra Neamţ

De cele mai multe ori în intersezon, când Ceahlăul şi-a ales adversari puternici s-a făcut de râs în amicale. E un semnal de alarmă pentru noul sezon. Nemţenii vor să se bazeze doar pe jucători tineri, fără nume sonore. La va fi teribil de greu să rămână în prima ligă.
Sosiri:-
Plecări: –

Internaţional Piteşti

Nou promovata poate spune că măcar încearcă. A adus doi jucători cu experienţă, însă este greu de spus că va rezista. Fără nici un fel de experienţă în prima ligă, gruparea argeşeană pare să fie doar un meteorit prin prima divizie.
Sosiri: Popa (FC Timişoara), Kone (CFR Cluj), Matei (Farul)
Plecări: Seydou (liber de contract)

Astra Ploieşti

Ploieştenii se întorc în Liga I, pe terenul „împrumutat” sezonul trecut celor de la CS Otopeni. Astra caută soluţii de supravieţuire şi a cerut ajutor celor de la Dinamo. Rămâne de văzut dacă aceasta va fi cheia succesului.
Sosiri: Izvoranu (Dinamo), Mincă, Vlaicu (Gloria Buzău)
Plecări: –

Citeste mai multe!