EXCLUSIV: Interviu Ilie Dumitrescu

0
132

Ilie Dumitrescu (foto) are, cu siguranta, preocupari aparte pentru un fost fotbalist. Dintre toti componentii generatiei de aur, cel care a scris istorie pentru echipa nationala si pentru Steaua este singurul care face afaceri cu obiecte de arta. A cumparat cladirea Hanului cu Tei din centrul Capitalei si a transformat-o intr-un punct de intalnire a celor mai importanti anticari din Bucuresti. Desi a inlocuit prezenta fotbalistilor cu cea a pasionatilor de frumos, sportul-rege ramane important in viata lui Ilie, care crede, totusi, ca fotbalul din Romania se complace inca “in mocirla”.

SportM: Cum ţi-a venit ideea să te ocupi de artă şi să laşi deoparte fotbalul?
Ilie Dumitrescu: Am avut o iniţiativă, cred, unică în România, de a aduna “la creme de la creme” a anticarilor de obiecte de artă din Bucureşti în acelaşi loc. Eu cumpărasem din 2004 “Hanul cu Tei” şi am avut la dispoziţie 1.500 de metri pătraţi de spaţiu. Am crezut în acest proiect, pentru că am mai văzut aşa ceva la Paris, dar şi în Austria, Ungaria, Spania, Italia şi m-am gîndit că pot face şi eu aşa ceva la Bucureşti. Aşa cum lumea colecţionarilor de artă este una mai specială, aşa şi această afacere este una deosebită, care cere răbdare şi nu oferă cîştiguri imediate.

SportM: Este rentabilă o astfel de afacere?
Ilie Dumitrescu: Există persoane în România, pasionate de artă, care plătesc sume enorme pentru lucrări foarte valoroase. Orice om care se respectă, după părerea mea, trebuie să-şi înnobileze casa cu un tablou, un bronz sau un obiect vechi de mobilier, o lustră, o oglindă. Cînd am văzut această clădire, în care erau adunate nu mai puţin de 22.000 de obiecte de artă, am fost foarte impresionat şi am zis că trebuie să transform clădirea în ceea ce în Franţa se numeşte “Louvre des antiquaires”. Am început să citesc, să mă informez de la oameni autorizaţi, mi-a plăcut, astfel că am investit cîteva milioane bune de euro. Eu iubesc clădirea asta, un astfel de loc nu are preţ, e o chestie de sufl et , nu trebuie neapărat să aducă profit. “Hanul cu Tei” va rămîne copiilor mei. Iar pentru mine este o mîndrie să văd cum “Hanul cu Tei” se afl ă în toate ghidurile de prezentare a Bucureştiului.

SportM: Ai renunţat definitiv la antrenorat?
Ilie Dumitrescu: Acum nouă luni am încheiat activitatea competiţională, la PAOK Salonic, dar nu pentru totdeauna. În ultima perioadă am primit oferte de la Aigaleo şi Iraklis Salonic, dar am refuzat ambele oferte, pentru că trebuia să mă ocup de afacerea mea, plus că la Iraklis era ceva în neregulă, pentru că îşi concediaseră antrenorul cu doar o săptămînă înainte de începerea campionatului. Oricum, eu mă informez în permanenţă, mă duc la toate meciurile de Champions League din România, dar şi din străinătate, urmăresc Arsenal, Barcelona, mă duc la diverse seminarii.

SportM: Eşti tentat să antrenezi în ţară?
Ilie Dumitrescu: Am ajuns la un nivel la care nu pot antrena orice echipă şi, oricum, România nu este un market care să mă intereseze. În acest debut de campionat au început deja atacurile, jignirile, dar asta nu este nici o surpriză. Este un ambient normal pentru noi, ne-am obişnuit deja cu dialogurile la distanţă, insultele, ieşirile în decor, scandalurile legate de arbitraj. Este o mocirlă şi nu am de gînd să am de-a face cu aşa ceva.

SportM: Cum comentezi situaţia în care a fost pus Gică Hagi la Steaua?
Ilie Dumitrescu: Fiecare antrenor decide ce echipă să antreneze şi în ce condiţii, iar eu nu sunt în măsură să dau sfaturi. Dar în Balcani este un sindrom al patronilor de cluburi, care cred că, dacă investesc, au şi dreptul să dicteze ce să se întîmple la echipă. Dacă tot te bagi în treaba antrenorilor, ce rost mai are să angajezi un tehnician? Ar trebui să se ocupe ei de pregătire. Este vorba despre nişte oameni care s-au obişnuit să se poarte într-un anumit fel, unul greşit.

SportM: Cît de multe poate reuşi Steaua în Liga Campionilor?
Ilie Dumitrescu: Lucrurile s-au complicat. Arsenal a învins de o manieră categorică Sevilla, care nu-şi mai permite nici un pas greşit, iar noi am pierdut la Praga, aşa că lupta s-a ascuţit. Arsenal a început foarte bine acest sezon, exprimarea lor în teren este impresionantă şi va fi foarte dificil de obţinut o victorie cu englezii. Totuşi, orice succes cu o favorită a grupei îţi dă încredere şi poţi aborda altfel şi meciurile din campionat.

SportM: Are vreo echipă din provincie şanse să cucerească titlul?
Ilie Dumitrescu: Este de admirat acest început echilibrat de campionat, dar echipele din provincie au un complex, nu faţă de cele din Bucureşti, ci faţă de competiţia în sine. Este foarte greu să construieşti o mentalitate de învingător la un club şi chiar să o insufl i şi fanilor peste noapte. E nevoie de trofee, de ani mulţi de muncă, de continuitate, chiar de la juniori, să fie clar că la clubul respectiv se cîştigă orice competiţie. CFR sau Vaslui sînt de admirat că au target-uri importante, dar de la a-ţi propune pînă la a reuşi nu e un drum uşor. Clujul are o echipă bună, dar s-a văzut lipsa de experienţă în Cupa UEFA.

SportM: Ni se împlineşte visul de a ne califica din nou la un turneu final?
Ilie Dumitrescu: Piţurcă se pare că a găsit formula ideală pentru a forma un nucleu de bază la naţională. Adi Mutu mă uimeşte din toate punctele de vedere, al atitudinii, al valorii, al disciplinei tactice. După părerea mea, la ora actuală Adi este unul dintre cei mai valoroşi atacanţi din lume. Mai sunt Chivu, Tamaş, Raţ, Codrea, Marica, Goian, Bănel, toţi formînd un nucleu foarte solid. Noi venim după o serie de rezultate extraordinare, dar e foarte important să batem Olanda pentru a confirma tot ceea ce am făcut bine pînă acum.

Sport Magazin numarul 79 (01 – 07 octombrie 2007)