EUROPA LEAGUE: Steaua – Fenerbahce/ Tot cu Stoichita

Chinuită de patron şi de proprii suporteri, Steaua are motive de optimism înaintea partidei cu Fener. În urmă cu 12 ani, o altă Steaua, condusă tot de Mihai Stoichiţă, elimina echipa din Istanbul din Cupa UEFA

Insipidă şi incoloră în primele meciuri din grupă, Steaua are acum prilejul să se revanşeze în propria oglindă. Sigur, echipa lui Stoichiţă pare una chinuită. Puseurile de demenţă ale patronului, precum şi răscoala cu iz de 1907 a suporterilor zguduie din temelii clubul din Ghencea. Acum, colac peste pupăză, vin turcii. Imitaţia de „Mihai Viteazu” priveşte sfidător din lojă. Ancestralele obiceiuri de pârjolire a păşunilor şi otrăvire a fântânilor, condimentate cu tradiţionala uşcheală în munţi, pot fi acum abandonate. Măcar în fotbal.

Naşii turcilor

Pentru că Steaua a fost mereu naşa otomanilor. Echipele din Istanbul s-au prezentat mereu cu biruri la Înalta Poartă de la Bucureşti. Galatasaray, în două rânduri şi Beşiktaş au pupat cu respect drapelul roş-albastru. Dar nu numai ele. Chiar şi cea mai iubită echipă a Turciei, despre care se spune că ar avea nu mai puţin de 15 milioane de susţinători s-a înclinat în faţa Stelei. Vorbim chiar de actuala adversară, Fenerbahce.

„Criminalul” Stoichiţă

În urmă cu 12 ani, Steaua o elimina pe Fenerbahce din Cupa UEFA. Ticsită cu vedete, Fener pornea favorită. În echipa lui Otto Baric apăreau nume grele, precum cele ale lui Rustu, Okechukwu, Okocha şi Sabin Ilie. La Bucureşti, scorul final a fost 0-0, Steaua evoluând în zece jucători după eliminarea lui Tiberiu Csik din minutul 50. Returul de pe „Şukru Saracoglu” avea să fie unul infernal. Au înscris Militaru şi Ciocoiu, iar pentru turci Bolic. Astfel, echipa condusă de Mihai Stoichiţă, cu Ritli, Reghecampf, Miu, Baciu, Nagy, Matei, Răchită, Narcis Răducan, Lăcătuş, Militaru, Dennis Şerban, Cătălin Munteanu, Ciocoiu şi Roşu se calificau mai departe.

Drumul spre gol

Acum, lucrurile par să stea cam la fel ca atunci. Fener pare echipa mai valoroasă, cel puţin la prima vedere. Norocul Stelei în această partidă îl constituie accidentarea starului de la Fener, spaniolul Daniel Guiza. Asta am putea spune că vine ca un fel de compensare asupra absenţei din teren a stelistului Bogdan Stancu, accidentat şi el. Pentru a spera însă la o victorie în faţa turcilor, Steaua va trebui, firesc, în primul rând să înscrie. Mai ales că, după primele două runde, tabela de marcaj a rămas imaculată.

Jucătorul de urmărit: Alex

Titular indiscutabil în formaţia lui Daum, Alex este adevăratul pericol al turcilor. Apare foarte des în faţa porţii adverse, evită poziţia de ofsaid şi trage aproape din orice unghi. A înscris golul victoriei în meciul de la Tiraspol.

Steaua în Europa, 2009/2010

Europa League turul II preliminar:
Steaua-Ujpest 2-0
Ujpest-Steaua 1-2
Europa League turul III preliminar:
Steaua-Motherwell 3-0
Motherwell-Steaua 1-3
Europa League, play-off:
Steaua-Saint Patricks 3-0
Sant Patricks-Steaua 1-2
Europa League, grupe:
Steaua-Şeriff 0-0
Twente-Steaua 0-0

Fenerbahce în Europa, 2009/2010

Europa League, turul III preliminar:
Fenerbahce-Honved Budapesta 5-1
Honved Budapesta-Fenerbahce 1-1
Europa League, play-off:
FC Sion-Fenerbahce 0-2
Fenerbahce-FC Sion 2-2
Europa League, grupe:
Fenerbahce-Twente Enschede 1-2
Sheriff Tiraspol-Fenerbahce 0-1