EUROPA LEAGUE: FC Timisoara – Anderlecht/ Dupa 20 de ani

Timişoara nu a întâlnit niciodată echipa belgiană, însă Ovidiu Sabău o ţine minte pe Anderlecht. Tehnicianul s-a confruntat cu gruparea din Bruxelles în urmă cu două decenii, pe când evolua la Dinamo

Bănăţenii nu pornesc favoriţi, deşi spectatorii de pe “Dan Păltinişanu” sunt mereupregătiţi să îşi poarte echipa spre victorie. “Efectul Zagreb” încă se resimte în Banat. Înfrângerea categorică din faţa lui Dinamo a fost o apă de ploaie comparativ cu ceea ce avea să urmeze. Declaraţiile lui Dan Alexa vizavi de propunerea unui blat venită dinspre mafia pariurilor din Serbia şi Croaţia a făcut înconjurul lumii. Încă nu s-a ajuns la un rezultat de genul “a fi sau a nu fi”, însă efectul seismului produs încă se resimte în vestiarul violeţilor.

Marile probleme de acasă

Problemele Timişoarei nu se opresc însă aici. Pentru că şi din punct de vedere al statisticilor, elevii lui Sabău stau cât se poate de rău. Poli se află încă în aşteptarea primei victorii europene pe propriul teren. Pentru că, din patru partide disputate pe arena “Dan Păltinişanu”, bilanţul este unul cu adevărat negativ: un egal şi trei înfrângeri! Dealtfel, se pare că violeţii nu se simt deloc confortabil acasă, dacă ţinem cont că au ajuns la trei meciuri consecutive fără gol marcat. Ultima reuşită îi aparţine lui Gigel Bucur, în meciul pierdut anul trecut cu 1-2 în faţa lui Partizan Belgrad.

“Informatorii” Sabău şi Nibombe

Anderlecht traversează o curbă ascendentă. Deţine şefia grupei, chiar dacă favorită părea Ajax. Belgienii au o linie de atac redutabilă care a marcat de fiecare dată în ultimile nouă meciuri europene disputate în deplasare. Anderlecht nu este deloc străină de fotbalul românesc. Formaţia din Bruxelles s-a întâlnit de-a lungul istoriei cu marile forţe din campionatul românesc, Steaua, Dinamo şi Rapid. Deşi Timişoara nu s-a confruntat niciodată cu echipa belgiană, gruparea de pe Bega are totuşi un mic avantaj. În urmă cu două decenii, în vremea când evolua la Dinamo, antrenorul Ovidiu Sabău a jucat împotriva lui Anderlecht Bruxelles. “Moţul” va primi o mână de ajutor în studiul adversarului de la elevul său Dare Nibombe. Togolezul îl cunoaşte foarte bine pe antrenorul belgienilor, Ariel Jacobs, care l-a pregătit pe Nibombe în perioada petrecută de acesta la Louviere.

“Am început bine parcursul în grupă şi vrem să continuăm în felul acesta. Timişoara este o echipă puternică, dar are probleme pe propriul teren”
Ariel Jacobs (antrenor Anderlecht)

Jucătorul de urmărit: Jonathan Legear

Venit în urmă cu cinci ani de la rivala Standard Liege, Legear s-a integrat foarte bine în angrenajul lui Anderlecht. Mijlocaşul ofensiv este arma secretă a antrenorului Ariel Jacobs. În cele două meciuri din grupă a jucat doar 51 de minute, însă din cinci şuturi a înscris de două ori în porţile lui Dinamo Zagreb şi Ajax.

FC Timişoara în Europa, 2009/2010

Liga Campionilor, turul III preliminar:
Şahtior Doneţk – FC Timişoara 2-2
FC Timişoara – Şahtior Doneţk 0-0
Liga Campionilor, play-off:
FC Timişoara – VfB Stuttgart 0-2
Vfb Stuttgart – FC Timişoara 0-0
Europa League, grupe:
Ajax – FC Timişoara 0-0
FC Timişoara – Dinamo Zagreb 0-3

Anderlecht în Europa, 2009/2010

Europa League, grupe:
Dinamo Zagreb-Anderlecht 0-2
Anderlecht-Ajax 1-1

Stiri recente

Ce buget are Ministerul Sportului pentru 2023! Anunțul lui Eduard Novak

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunţat că bugetul iniţial al ministerului pe care îl conduce va fi în 2023...