EUROPA LEAGUE: Sparta Praga – CFR Cluj/ This is Sparta!

CFR opreşte în gara din Praga şi este fi resc să îşi propună toate cele trei puncte peterenul ultimei clasate din grupă, o echipă ale cărei culori se confundă cu steagul României. “Spartanii” nu trebuie totuşi subestimaţi, fiind redutabili acasă, unde în acest sezon au învins Panathinaikos şi au remizat cu PSV Eindhoven în prima etapă a grupelor Europa League

O victorie şi un eşec. Acesta este bilanţul clujenilor după primele două meciuridin grupa K, mai bun totuşi decât al adversarilor de joi, care au scos un singur punct, dintr-o remiză acasă cu PSV Eindhoven. Însă praghezii nu au ridicat încă steagul alb, pentru că mai au patru meciuri şi destule şanse de a se califica în primăvara europeană.

Ceea ce poate răsturna complet ierarhia este desigur dubla cu CFR Cluj, după meciul de joi din capitala Cehiei urmând întâlnirea din Gruia, programată la 5 noiembrie. Aflată la a doua deplasare consecutivă, după cea din Olanda, CFR îşi construieşte la rândul său calculele de calificare pe această dublă contra Spartei. Întrucât PSV se anunţă favorită, prin tradiţie dar şi rezultatele de până acum, la prima poziţie, Clujul are nevoie de cât mai multe puncte din duelurile cu Sparta (minim patru, maxim şase). Cu puţin ajutor şi din partea elevilor lui Fred Rutten, de la care se aşteaptă să învingă măcar o dată Copenhaga, ardelenii ar putea fi la un pas de calificare înaintea vizitei în Danemarca.

Primăvara de la Praga?

Acesta ar fi scenariul ideal, dar în realitate Sparta nu este deloc un adversar facil. Vorbim de vicecampioana Cehiei în sezonul precedent, o formaţie care vine din Liga Campionilor şi care în actuala campanie este neînvinsă acasă de 270 de minute. Kalouda & Co. au obţinut o victorie mare în turul III preliminar al C1, 3-1 contra lui Panathinaikos, însă ultimii au râs elenii, triumfători la Atena cu 3-0. Picată în Europa League, Sparta a trecut cu 2-0 în deplasare şi 1-0 acasă de Maribor, pentru ca în prima etapă a grupelor să ţină în şah PSV, chiar dacă egalul a fost unul frustrant. Gazdele au condus de două ori în ultimul sfert de oră, însă PSV a găsit forţa să revină şi a egalat in extremis graţie dublei lui Reis.

Paradoxul este că deşi are rezultate foarte bune pe stadionul său în acest sezon, Sparta nu a mai câştigat acasă în grupele unei competiţii europene de şase ani! De atunci, tribunele locale au asistat la unsprezece dispute fără victorie în grupe. Semn că pentru CFR, primăvara poate începe la Praga.

Pe urmele Stelei

De bun augur este şi faptul că singura întâlnire a cehilor cu o formaţie românească s-a soldat nefericit. Acum 21 de ani, Steaua venea la Praga pentru un meci din primul tur al Cupei Campionilor, trupa lui Iordănescu surclasându-şi gazdele cu 5-1 (duble Hagi şi Lăcătuş şi un gol Tudorel Stoica). Returul a produs o remiză, 2-2, dar ceea ce merită remarcat este că actualul antrenor al Spartei, Jozef Chovanec, a fost pe teren în ambele jocuri cu Steaua. Chovanec, care este şi preşedinte al clubului, a calificat Cehia la Euro 2000 cu maximum de puncte.

Jucătorul de urmărit: Bony Wilfried

Nu doar clujenii au făcut cumpărături din Coasta de Fildeş (vezi Lacina Traore). Sparta Praga are şi ea un ivorian, Bony Wilfried, un vârf care va împlini 21 de ani în decembrie. Acesta a evoluat 125 de minute în primele două partide din grupă, însă deşi nu a marcat nici cu PSV nici cu FC Copenhaga, rămâne omul căruia Sparta îi datorează prezenţa în Europa League. În playoff- ul cu slovenii de la NK Maribor, Wilfried a punctat de trei ori, punându-i pe tavă formaţiei sale calificarea. Supranumit “Bonno”, tânărul fotbalist şutează cu ambele picioare şi are chiar şi un site oficial.

Sparta Praga în Europa, 2009/2010

Liga Campionilor, turul III preliminar:
Sparta Praga – Panathinaikos 3-1
Panathinaikos – Sparta Praga 3-0
Europa League, play-off:
NK Maribor – Sparta Praga 0-2
Sparta Praga – NK Maribor 1-0
Europa League, grupe:
Sparta Praga – PSV Eindhoven 2-2
FC Copenhaga – Sparta Praga 1-0

CFR Cluj în Europa, 2009/2010

Europa League, play-off:
FK Sarajevo – CFR Cluj 1-1
CFR Cluj – FK Sarajevo 2-1
Europa League, grupe:
CFR Cluj – FC Copenhaga 2-0
PSV Eindhoven – CFR Cluj 0-1

Stiri recente

Mbappé, invitat la un dineu la Palatul Elysee alături de preşedintele Macron şi emirul Qatarului

Kylian Mbappé a primit o invitaţie pentru a participa la un dineu oficial la Palatul Elysée alături de preşedintele...