EUROPA LEAGUE: Fenerbahce – Steaua/ Iadul de langa Bosfor

0
209

Deşi se urăsc de moarte, Steaua şi FC Timişoara seamănă izbitor înaceastă ediţie din Europa League. Ambele cu doar două puncte în clasament, ambele fără victorie şi, în special, fără gol marcat. Obişnuită cu un astfel de traseu în “zona interzisă” din UEFA Champions League, Steaua lasă acum un iz de neputinţă şi în a doua competiţie continentală. Deşi patronul prevestea o finală a roş-albaştrilor, echipa din Ghencea pare una împiedicată. Teoretic, sorţii fuseseră generoşi, singura echipă de luat în seamă fiind Fenerbahce, cu toate că “pe turci i-am bătut peste tot de-a lungul istoriei”. Numai că, teoria n-are nimic de-a face cu realitatea de pe teren. Pentru că Steaua s-a împiedicat în primul meci în Ghencea de Sheriff, moldovenii semnând decapitarea lui Bergodi. A urmat un punct dătător de speranţe în Olanda, dar după un joc totuşi modest. Apoi, de ce ne-am temut n-am scăpat. Fenerbahce n-a ţinut cont de ce spune istoria şi a administrat Stelei o porţie de fotbal de calitate, fără să îi lase drept de apel, chiar în Ghencea. Au înscris o singură dată prin Kazim Kazim, dar au ratat o sumedenie de ocazii.

Vor prima victorie acasă

Nici la Istanbul lucrurile nu stau deloc bine pentru formaţia ghiaură. Jucătorii celei mai iubite echipe din Turcia le sunt datori propriilor suporteri, care au promis iadul pentru echipa din România. În prima partidă, Fener s-a înclinat surprinzător în faţa lui Twente Enschede, chiar pe “Şukru Saracoglu”. A urmat victoria de la Tiraspol, însă fanii de lângă Bosfor aşteaptă un succes acasă. Şi sunt încinşi, cu adrenalina la maxim. Pentru că, între cele două meciuri cu Steaua şi-au răpus rivala de o viaţă, Galatasaray, în marele derby al Turciei, cele trei goluri ale lui Fener fiind opera lui Alex (2) şi Guiza.

Jucătorul de urmărit: Daniel Guiza

De data aceasta, marele pericol pentru Steaua îl reprezintă Guiza. Atacantul lui Fener traversează o formă de invidiat, reuşind să marcheze în ultimile luni 15 goluri în partidele oficiale. În partida de la sfârşitul lui iulie a bifat o “triplă” în meciul cu Honved, iar în derbyul cu Galatasaray şi-a trecut numele pe lista marcatorilor. 

Steaua în Europa, 2009/2010
Europa League turul II preliminar
Steaua-Ujpest 2-0
Ujpest-Steaua 1-2
Europa League turul III preliminar
Steaua-Motherwell 3-0
Motherwell-Steaua 1-3
Europa League play-off
Steaua-Saint Patrick’s 3-0
Sant Patrick’s-Steaua 1-2
Europa League grupe
Steaua-Şeriff 0-0
Twente-Steaua 0-0
Steaua-Fenerbahce 0-1

Fenerbahce în Europa, 2009/2010
Europa League turul III preliminar
Fenerbahce-Honved Budapesta 5-1
Honved Budapesta-Fenerbahce 1-1
Europa League play-off
FC Sion-Fenerbahce 0-2
Fenerbahce-FC Sion 2-2
Europa League grupe
Fenerbahce-Twente Enschede 1-2
Şheriff Tiraspol-Fenerbahce 0-1
Steaua-Fenerbahce 0-1

“Chiar dacă am învins în România, nici o partidă nu seamănă cu alta şi fotbalul pedepseşte orice neatenţie. Vrem să le oferim fanilor o nouă victorie acasă”
Roberto Carlos (jucător Fenerbahce)

“Va fi foarte greu la Istanbul, nu doar ca atmosferă. Fener ne-a arătat cam ce potenţial deţine. Vom încerca însă să ne impunem jocul nostru”
Mihai Stoichiţă (antrenor Steaua)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here