EUROPA LEAGUE: Dinamo – Galatasaray/ La mila lui Allah

Plecat între timp spre zări mai calde şi mai bogate, Ion Marin, antrenorul lui Dinamo la meciul tur cu Galatasaray, avea dreptate. Diferenţa între fotbalul românesc şi cel turcesc este foarte mare astăzi, în comparaţie cu acum două-trei decenii, când nu se punea problema învingătoarei, ci doar a scorului reuşit de români. Şi asta s-a văzut în urmă cu două săptămâni, când nici una dintre puterile tradiţionale din Liga I, Steaua şi Dinamo, nu a izbutit să le reziste titanilor Turciei, Fenerbahce şi Galatasaray. Doar golul lui Boştină de pe Ali Sami Yen a mai spălat ruşinea, însă impresia lamentabilă a rămas. România are patru echipe în Europa League, record inutil pentru că la jumătatea fazei grupelor, după trei etape, nici una nu a acumulat mai mult de trei puncte. Roş-albaştrii şi timişorenii sunt codaşi în grupele lor cu câte două puncte, în timp ce Dinamo şi CFR Cluj ocupă poziţia a treia, graţie câte unei victorii. Iar dacă în Gruia încă există gânduri de calificare, în Ştefan cel Mare resemnarea este la ea acasă.

Gripa porcină la „câini”

În aceste zile, o preocupare mai mare pentru Dinamo decât returul cu Galatasaray a fost însă ameninţarea… gripei porcine. Trei jucători ai albroşiilor, Djakaridja Kone, Marius Alexe şi Zie Diabate, au prezentat simptome ale virusului H1N1, cel care în pofida panicii mediatice, nu este chiar atât de periculos dacă este tratat din timp. Dintre cei trei „gripaţi”, Alexe şi Diabate au fost titulari la Istanbul, în timp ce Kone nu a părăsit banca de rezerve. Şi alt om de bază, Ousmanne N’Doye, a prezentat simptomele unei viroze, dar ar trebui să îşi revină până joi, la fel ca ceilalţi trei, pentru că testele de laborator au relevat că totul a fost o alarmă falsă, în buna tradiţie românească.

Turcaleţi fără Baros

Adevăratele probleme medicale sunt însă în curtea lui Galatasaray. Cim-bom îşi blesteamă zilele nu numai fiindcă a cedat în derby-ul cu Fener, eşec ce a lăsat-o în spatele „canarilor” în campionat, ci şi pentru că tot atunci l-a pierdut pe Milan Baros, golgheterul ediţiei trecute de campionat cu 20 de goluri. Accidentat de Emre, cehul ratează restul fazei grupelor din cauza unei fracturi la piciorul stâng, o veste care i-a desumflat pe baştani. Până să se lovească, Baros marcase de cinci ori în nouă meciuri de campionat şi de două ori în trei etape de Europa League, fără a găsi însă plasa contra lui Dinamo.

Jucătorul de urmărit: Shabani Nonda

Accidentarea inopinată a lui Milan Baros îi va oferi şi mai multe şanse de exprimare vârfului congolez, care l-a executat deja de două ori pe Ema Dolha în partida de la Istanbul. Nonda este un prădător înnăscut, dovadă că a ieşit golgheter în două campionate diferite, cel elveţian (1997-98) şi cel francez (2002- 03), iar mişcările lui de felină ucigaşă i-au lăsat fără replică pe fundaşii dinamovişti la primul duel direct. Nonda are 6 goluri în 6 apariţii în actualul sezon al cupelor europene!

Dinamo în Europa, 2009/2010
Europa League, play-off:
Dinamo – Slovan Liberec 0-2 (0-3 la masa verde)
Slovan Liberec – Dinamo 0-3 (8-9 după lovituri de departajare)
Europa League, grupe:
Sturm Graz – Dinamo 0-1
Dinamo – Panathinaikos 0-1
Galatasaray – Dinamo 4-1

Galatasaray în Europa, 2009/2010
Europa League, turul II preliminar:
FC Tobol Kostanay – Galatasaray 1-1
Galatasaray – Tobol Kostanay 2-0
Europa League, turul III preliminar:
Maccabi Netanya – Galatasaray 1-4
Galatasaray – Maccabi Netanya 6-0
Europa League, play-off:
Galatasaray – Levadia Tallin 5-0
Levadia Tallin – Galatasaray 1-1
Europa League, grupe:
Panathinaikos – Galatasaray 1-3
Galatasaray – Sturm Graz 1-1
Galatasaray – Dinamo 4-1

„O dată cu eşecul de la Istanbul, Europa League a trecut pe locul secund, după campionat. Principalul obiectiv este titlul. Nu vom mai juca de acum încolo cu prima echipă în Europa şi cu a doua în campionat, ci invers.”
Cristi Borcea (preşedinte Dinamo)

Stiri recente

Acțiunea “Mingi pentru suporteri” Alexandrion Group, la FC Hermannstadt – Politehnica Iaşi

Acțiunea "Mingi pentru suporteri" cu ajutorul jucatorilor care au oferit mingi cu logo-ul Alexandrion Group celor din tribune a...