EUROPA LEAGUE: CFR Cluj – Sparta Praga/ Revizia de toamna

Dintre cele patru participante din România în Europa League, CFR Cluj dovedeşte cel mai mult respect faţă de competiţie, secondată de FC Timişoara. Dacă în Capitală steliştii şi dinamoviştii par să fi depus deja armele la jumătatea drumului (pentru că, nu-i aşa, strugurii la care nu ajung sunt acri), ardelenii continuă să spere. Nimic nu este pierdut, susţin vişiniii, chiar dacă în ultimele două etape europene, CFR nu a acumulat nici un punct. O atitudine care vorbeşte despre profesionalismul jucătorilor şi staff-ului „feroviar”. O atitudine de Liga Campionilor.

Într-adevăr, grupa K rămâne una deschisă. Sigur, favorita PSV şi-a rezervat prima poziţie fără să dea un moment impresia că s-ar forţa, 2-2 în fieful Spartei urmat de victorii trase la indigo cu CFR Cluj şi FC Copenhaga, ambele la Eindhoven, scor 1-0. Dar dacă problema primei calificate este la un pas să fie tranşată, locul doi poate fi al oricui. Danezii au trei puncte, la fel ca CFR Cluj, în timp ce Sparta a reintrat în grafic, peste noapte, pe spinarea românilor. Nu e nevoie să fii expert ca să realizezi că returul din Gruia este unul de totul sau nimic pentru Mara şi coechipierii săi. Care nu trebuie să uite că pe acest teren, acum un an, sigilau poarta împotriva lui Chelsea. Poate că Sparta i-a surprins în tur, atât prin energie cât şi prin şiretenie, după ce tehnicianul Jozef Chovanec se plânsese de probleme de efectiv şi de lipsa de experienţă a jucătorilor săi. Dar la Cluj, lipsa de concentrare în faţa porţii şi celelalte slăbiciuni care i-au trădat în Cehia nu mai sunt permise.

11 pentru România

“N-am fost destul de agresivi, n-am jucat bine, iar echipa nu a fost una compactă. La acest nivel, astfel de erori sunt fatale. Meciul a fost decis încă din prima repriză. Am avut şi noi câteva oportunităţi în startul meciului dar n-am reuşit să concretizăm. Nu avem de gând să abandonăm lupta pentru calificare. Avem şansa de a ne reabilita la meciul retur. Trebuie să câştigăm pentru a păstra şanse la primăvara europeană”, spune lusitanul de la cârma lui CFR. Şi, până la proba contrarie, trebuie să îl credem. Din simplul motiv că speranţele României în Europa League stau, cel mai mult, în colonia de sud-americani şi portughezi care compune echipa din Gruia. Cu Sparta, CFR joacă nu doar pentru soarta sa în Europa, ci şi pentru a da o gură de oxigen unui fotbal românesc cu mici excepţii falimentar pe continent.

Jucătorul de urmărit: Bogdan Mara

După ce a ieşit de pe bancă în partea secundă a disputei tur de la Praga, fără a întoarce soarta întâlnirii, fostul vârf al lui Dinamo şi Deportivo Alaves este dator cu un meci mare contra Spartei. La 32 de ani, Mara este la apogeul carierei şi trebuie să reînnoade şirul evoluţiilor bune care l-au readus de curând în circuitul naţionalei. Loviturile sale libere, dar şi „assist”-urile pentru Traore sau Nei pot face diferenţa în a patra etapă a Europa League.

CFR Cluj în Europa, 2009/2010
Europa League, play-off:
FK Sarajevo – CFR Cluj 1-1
CFR Cluj – FK Sarajevo 2-1
Europa League, grupe:
CFR Cluj – FC Copenhaga 2-0
PSV Eindhoven – CFR Cluj 0-1
Sparta Praga – CFR Cluj 2-0

Sparta Praga în Europa, 2009/2010
Liga Campionilor, turul III preliminar:
Sparta Praga – Panathinaikos 3-1
Panathinaikos – Sparta Praga 3-0
Europa League, play-off:
NK Maribor – Sparta Praga 0-2
Sparta Praga – NK Maribor 1-0
Europa League, grupe:
Sparta Praga – PSV Eindhoven 2-2
FC Copenhaga – Sparta Praga 1-0
Sparta Praga – CFR Cluj 2-0

“În meciul tur am căzut fizic, exact lucrul de care ne temeam. Păstrăm şanse la calificare deşi PSV s-a distanţat, dar ne vom lupta pentru locul doi. Sperăm să ne luăm revanşa acasă contra Spartei”
Iuliu Mureşan (preşedinte CFR Cluj)

Stiri recente

Biserica Domnească din Curtea de Argeș și-a sărbătorit ocrotitorul

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Bisericii Domnești din Curtea de Argeș, ctitorie începută de Domnitorul...