Elena Chiriac, reziliența psihologică și muntele

(de Romeo Chiriac)

Multă lume se întreabă de ce unii sportivi de performanță sunt eliminați încă din primele tururi în diverse reality-show-uri.

Ori pentru a ajunge în fazele superioare în astfel de competiții, evident că te ajută practicarea sportului de performanță, dar nu e suficient.

Printre factorii de care mai ai mare nevoie se numără și reziliența psihologică.

Exemplul de reziliență psihologică dovedit de Elena în reality-show-urile Ferma Vedetelor și acum Survivor, este sugestiv în acest sens.

Reziliența psihologică se referă la capacitatea de a trece peste momentele grele din viață, suferințe, accidente sau alte situații dificile.

Este vorba de un anumit tip de tărie psihică, ce te ajută să depășești emoțiile asociate cu situațiile dificile prin care treci.

Reziliența psihologică nu înseamnă să nu trăiești momentele grele, ci să găsești soluția ca să te adaptezi lor.

Ori în reality-show-uri, inevitabil, ai de a face cu o paletă întreagă de emoții generate de situații. Precum privarea de alimente, nesomn sau stări generate de ceilalți concurenți prin tehnici de persuasiune. Sau intimidare, duplicitate, ipocrizie, minciună, agresivitate, promiscuitate, buylling, presiune continuă, factorul vârsta, etc.

Pe Elena Chiriac a ajutat-o să își dezvolte mult reziliența tocmai una din pasiunile ei, drumețiile montane.

 

Călătoria pe munte, pe lângă că îți dezvoltă o sumedenie de abilități fizice, te face mai puternic interior.

Emoțiile puternice îți accelerează învățarea. Ori muntele te invită să trăiești puternic emoțiile (spre exemplu când ești la un pas de o prăpastie –  Cazul Chilia Părintelui Arsenie Boca la Elena) și te învață să îți trăiești și să îți înfrunți temerile.

Pentru a urca pe munte ai nevoie de tărie psihică pentru a trece prin diferite experiențe ce nu le poți controla. Precum vremea, traseul, animale – vezi exemplul Elenei de la Valea lui Stan AICI, felul în care se comportă ceilalți din grup, etc).

 

Sunt momente în timpul călătoriei când ai senzația că nu vei mai ajunge în vârf, că nu mai poți urca și că nu poți depăși obstacolele. Ca și în viață.

Dar încercând să treci peste acel obstacol, descoperi că nu a fost greu și că era doar în mintea ta. În proiecțiile tale despre acel obstacol. Și descoperi că poți controla doar atitudinea ta în raport cu ceea ce ți se întâmplă. Ceea ce este formidabil.

Muntele este un învățător care îți poate preda o sumedenie de lecții ce îți vor fi de folos în viață.

(Foto – Arhiva personală și Facebook Pro TV)

 

.

 

 

 

 

Stiri recente

Cozmiuc şi Bejan, medalie de aur la dublu rame la CM de canotaj

Echipajul de dublu rame (M2-), compus din Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan, a cucerit medalia de aur la CM...