Ding Liren, campion mondial la şah, după ce l-a învins pe Nepomniachtchi. Cei doi vin în mai la Bucureşti

Ding Liren (China) a devenit noul campion mondial la şah, el câştigând, la Astana, confruntarea cu Ian Nepomniachtchi (Rusia). Liren este primul chinez care devine campion mondial la şah.

Confruntarea s-a desfăşurat pe durata a 14 meciuri, începând de la 9 aprilie.

Ding Liren s-a născut în Wenzhou, oraşul considerat capitală naţională a şahului. A început să joace şah la doar 4 ani şi a avut succes încă de la primele competiţii la care a participat.

Ding a obţinut cea mai înaltă clasare pentru un jucător din ţara sa şi este primul calificat la un Campionat Mondial.

Ding se află în topul şahului din China de mai bine de 10 ani, iar de la 22 de ani a intrat în top 10 mondial, potrivit paginii de Facebook a SuperChess.

Ding Liren este actualul numărul 3 mondial, conform clasamentului FIDE. Cu un rating maxim de 2816, este singurul jucător chinez care a depăşit un rating de 2800.

Din august 2017 şi până în noiembrie 2018 a avut o serie de 100 de partide fără înfrângere, un record doborât ulterior de Magnus Carlsen.

Ian Nepomniachtchi (32 de ani) şi Ding Liren (30 de ani) s-au înfruntat pentru titlul mondial după ce norvegianul Magnus Carlsen nu a mai dorit să îşi apere titlul în acest an.

Carlsen a fost încoronat regele şahului mondial în 2013 şi de atunci şi-a apărat de patru ori cu succes titlul.

Magnus Carlsen, Ian Nepomniachtchi şi Ding Liren vor participa la Grand Chess Tour, unul dintre cele mai puternice turnee internaţionale de şah în cinci etape, fondat de Garry Kasparov.

Liren şi Nepomniachtchi vor ajunge chiar la Bucureşti, unde are loc prima etapă a turneului, Superbet chess Classic Romania. Carlsen va participa în doar două din cele cinci etape.

În galonata companie se vor afla şi patru reprezentanţi ai României – Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, Kirill Shevchenko şi Richard Rapport.

Competiţia de la Bucureşti va avea loc la începutul lunii mai.

Stiri recente

România a urcat pe locul 43 în clasamentul FIFA, după calificarea la Euro 2024

Naţionala de fotbal a României a urcat cinci poziţii şi se află pe locul 43 în clasamentul FIFA dat...