Cum poti obtine calificarea pentru meseria de infirmiera?

Domeniul medical poate fi foarte atractiv in privinta locurilor de munca puse la dispozitie de aceasta ramura de activitate. Pe de alta parte, nu toata lumea a avut sau are posibilitatea de a face o facultate sau chiar o postliceala pentru a lucra in domeniul medical. Exista posibilitatea de a practica meseria de infirmiera, iar pentru acest lucru tot ceea ce trebuie sa faci este sa alegi sa te inscrii la un curs de calificare pentru aceasta ocupatie.

Pentru calificarea in ocupatia de infirmiera sunt necesare o serie de documente, iar conditiile de inscriere sunt foarte usor de indeplinit. In acelasi timp durata unui astfel de curs acreditat este de doar cateva luni, fapt ce reprezinta un atuu important.

Competentele obtinute la finalizarea cursului de calificare

Desi vorbim despre un curs de scurta durata, trebuie spus ca un astfel de curs de calificare sau de formare profesionala inseamna atat parcurgerea unei parti teoretice, cat si parcurgerea unor ore de practica. La finalul acestor activitati se vor dobandi toate cunostintele teoretice si practice necesare pentru buna desfasurare a meseriei de infirmiera.

Prin urmarea unui astfel de curs acreditat se vor obtine competente fundamentale, competente generale, dar si competente specifice. Competentele fundamentale vizeaza planificarea activitatii proprii in timpul programului de lucru, perfectionarea continua pentru activitatea desfasurata sau colaborarea in cadrul unei echipe multidisciplinare, asa cum este cazul unei infirmiere.

Competentele generale dobandite la finalizarea cursului de calificare se refera la comunicarea interactiva, la respectarea drepturilor persoanei ingrijite si la supravegherea atenta a starii de sanatate pentru persoana careia se acorda ingrijire. In cele din urma vorbim despre competentele specifice ocupatiei. Acestea implica dobandirea de competente pentru asigurarea alimentatiei si hidratarii corespunzatoare a persoanei ingrijite, igienizarea si curatarea spatiului unde se afla persoana aflata sub ingrijirea infirmierei, efectuarea igienei in cazul persoanei ingrijite, tranportul rufelor murdare, dar si transportul persoanei ingrijite, daca este cazul.

Conditii de inscriere si durata cursului de calificare

Pentru a te inscrie la un curs de calificare pentru meseria de infirmiera sunt necesare minim 8 sau 10 clase. Documentele necesare pentru inscriere sunt: copia actului de identitate, copia actului de absolvire a studiilor, copia dupa certificatul de nastere si copia certificatului de casatorie daca este cazul. Durata unui astfel de curs de calificare si de formare profesionala este de 4 luni de zile.

Cursuri pentru meseria de infirmiera sunt organizate de catre centrul de pregatire profesionala a adultilor International Know-How Center. Aceste cursuri se desfasoara online pentru partea teoretica, iar partea practica are loc in orice locatie din tara. Examenul final se organizeaza la sediul din Oradea.

 

Stiri recente

Emma Răducanu a refuzat wild cardul pentru Jocurile Olimpice

Emma Răducanu a refuzat wild cardul pentru Jocurile Olimpice şi nu va reprezenta Marea Britanie la Paris 2024.Oficialii echipei...