CHAMPIONS LEAGUE: Unirea Urziceni – Rangers/ Vine, vine primavara…

Acum două săptămâni, gaşca nebună a lui Dan Petrescu a astupat cimpoaiele şi a uluit lumea fotbalistică printr-un succes greu de anticipat, 4-1 în faţa campioanei Scoţiei, Glasgow Rangers. Seara neagră a echipei lui Walter Smith a fost una totală. Dincolo de rezultatul sportiv extrem de dureros, albalbaştrii au trebuit să suporte şi ostilitatea propriilor fani, care li s-au urcat în cap după ce scorul a început să capete proporţii. Sigur, orice echipă s-a confruntat la un moment dat cu astfel de reacţii, însă la Glasgow lucrurile au luat o întorsătură cât se poate de urâtă. Furioşi nevoie mare, bluenoses, aşa cum sunt cunoscuţi fanii lui Rangers, s-au “răcorit” proferând jigniri rasiste la adresa jucătorului american de culoare Maurice Edu, cel care paradoxal nu a fost implicat în eşecul cu Urziceni, fiind accidentat! Clubul a reacţionat imediat şi a condamnat “comportamentul cretin, dezgustător şi complet inacceptabil” al celor care l-au atacat verbal pe Edu, însă respectivul incident stă mărturie pentru atmosfera proastă din curtea oaspeţilor.

Rangers, pe gheaţă subţire

Cu un singur punct după trei partide, şi un golaveraj dezastruos, 3-9, Rangers umblă pe gheaţă subţire şi este obligată să iasă la atac în următoarele trei partide, dacă vrea să se califice măcar în Europa League, o situaţie care poate lucra în folosul echipei lui Dan Petrescu.

La mijloc nu este însă simpla dorinţă de calificare, ci şi o mare sete de răzbunare după înfrângerea administrată de Unirea pe Ibrox, una care i-a umilit atât pe Walter Smith cât şi pe elevii săi. “A fost cel mai de jos moment al carierei mele. Am mai pierdut cu 0-4 în faţa lui Juventus, însă în acel an torinezii au devenit campioni europeni”, a mărturisit managerul, în timp ce vedeta Kenny Miller face apel la spiritul lui Rangers din stagiunea trecută pentru a salva sezonul european: “Unirea nu este de aceeaşi clasă cu Sevilla, şi totuşi am cedat contra românilor. Am pierdut pe mâna noastră. Acum trebuie să arătăm cine suntem cu adevărat şi să jucăm cu aceeaşi hotărâre care ne-a ajutat sezonul trecut să facem eventul. Eşecul din tur a fost comparabil cu cel contra lui Kaunas, aşa că suntem foarte motivaţi să îl facem uitat”.

Un meci pentru istorie

Duelul cu Rangers de la Bucureşti este în multe privinţe unul istoric pentru Unirea. Nu numai pentru că el le poate pune pe tavă ialomiţenilor calificarea în primăvara europeană (fie că ea va fi în Europa League sau o continuare în Liga Campionilor), dar şi prin prisma performanţei pe care Galamaz & Co. o pot realiza. Astfel, în cazul unei victorii, Unirea ar deveni prima echipă românească ce cucereşte şapte puncte într-o grupă a Ligii Campionilor, recordul fiind stabilit de Steaua, în ediţia 1995/1996 (6 puncte). Trei puncte miercuri ar consfinţi şi prima victorie acasă a Unirii în competiţiile continentale, după 0-2 cu Hamburg şi 1-1 cu VfB Stuttgart. De notat ar fi şi că Rangers are un bilanţ slab în precedentele trei vizite la Bucureşti, toate făcute Stelei: nici un gol marcat şi două eşecuri din trei partide, ultimul un 0-1 în 1995, tot în Liga Campionilor. Totodată, Rangers nu a mai câştigat în deplasare în grupele competiţiei de patru partide, de la un 3-0 la Lyon, reuşit acum doi ani. De bun augur este că Dan Petrescu are experienţa victoriilor contra insularilor pe Ghencea. “Bursucul” învingea aici cu România selecţionata Scoţiei în octombrie 1991, scor 1-0, într-un joc de calificare la Euro 1992.

Jucătorul de urmărit: Dacian Varga

Tânărul vârf al Unirii Urziceni nu şi-a trecut numele pe lista marcatorilor în partida de pe Ibrox, ceea ce poate fi un pic frustrant când echipa ta înscrie de patru ori, chiar dacă două dintre reuşite au fost autogoluri. Varga a fost însă unul dintre cei mai activi oameni în Scoţia, iar în Ghencea promite să regăsească drumul spre gol, după ce a punctat aici la primul joc acasă, cel cu Stuttgart.

Urziceni în Europa, 2009/2010
Liga Campionilor, grupe:
FC Sevilla – Unirea Urziceni 2-0
Unirea Urziceni – VfB Stuttgart 1-1
Glasgow Rangers – Unirea Urziceni 1-4

Rangers în Europa, 2009/2010
Liga Campionilor, grupe:
VfB Stuttgart – Glasgow Rangers 1-1
Glasgow Rangers – FC Sevilla 1-4
Glasgow Rangers – Unirea Urziceni 1-4

“Am făcut un pariu cu băieţii că nu vor mai reuşi nimic în meciurile rămase în grupă. Cred asta, pentru că suntem români şi ne mulţumim cu puţin. Sper ca la jocul cu Glasgow să vină la fel de mulţi spectatori ca la meciul cu Stuttgart”
Dan Petrescu (antrenor Unirea Urziceni)

Stiri recente

Valencia a interzis accesul Netflix pentru un documentar despre Vinicius

Marca notează că Valencia a interzis accesul Netflix pe stadionul Mestalla la meciul de sâmbătă, cu Real Madrid, în...