Te asteptam si pe retelel sociale

Ştiri

Cea mai în vârstă campioană olimpică de pe planetă împlinește azi 100 de ani!

Gimnasta maghiară Agnes Keleti își povestește viața într-o carte apărută în format electronic și tradusă în limba engleză pentru a o lăsa moștenire generațiilor care vin.
” Pentru că iubesc viața- Regina gimnasticii” marchează 100 de ani de viața ai campioanei Agnes Keleti și omagiază centenarul celei care are în palmares 10 medalii olimpice, dintre care 5 de aur.
Agnes Keleti, născută Agnes Klein, a reușit să evite deportarea în lagărele naziste în timpul celui de-al doilea război mondial. Tatăl și unchii ei s-au numărat printre cei 550.000 de evrei maghiari uciși în lagărele de concentrare naziste, care au pierit după ce au fost trimiși la Auschwitz. Mama și sora ei s-au ascuns și au fost salvate de diplomatul suedez Raoul Wallenberg, care le-a găsit un loc la Budapesta într-o „casă suedeză”. Agnes Keleti a fugit singură, a cumpărat actele de identitate ale unei fete creștine și a petrecut restul războiului lucrând la o cojocărie și fiind servitoare pentru o familie care simpatiza nazismul, într-un mic sat maghiar. Mai târziu, Keleti a lucrat într-o fabrică de muniții și în gospodăria unui general german staționat în capitala Ungariei. În 1944, când naziștii au ocupat Ungaria, ea s-a căsătorit în grabă cu colegul său gimnast István Sárkány, crezând că această căsătorie va evita deportarea într-un lagăr de muncă. Cei doi au divorțat în 1950. În iernile anilor 1944-1945, în timpul Asediului Budapestei de către forțele sovietice, Keleti ieșea dimineața să adune cadavrele celor care muriseră și să le așeze într-un mormânt comun. După război, Keleti, un muzician talentat, a cântat la violoncel și și-a reluat cariera de gimnastică. S-a calificat la Jocurile Olimpice din Londra de la 1948, dar a ratat competiția după ce și-a rupt un ligament la gleznă. Astfel, a trebuit să aștepte până în 1952, la Helsinki, pentru a-și începe cariera olimpică. Au urmat două ediții de excepție pentru Agnes. Cu 10 medalii olimpice .
În 1956, pe când era la Melbourne, în timp ce Jocurile Olimpice se desfășurau, Ungaria a fost invadată de Uniunea Sovietică, iar Keleti, împreună cu alți 44 de sportivi din țara ei, au căutat să rămână în Australia și să solicite azil politic. Keleti a emigrat în Israel în 1957 și acolo I s-au alăturat mama și sora ei. S-a căsătorit și a avut doi fii, devenind instructor de educație fizică la Universitatea din Tel Aviv, precum și antrenor al echipei naționale israeliene. Ea s-a întors să locuiască în orașul natal din Ungaria cu câțiva ani în urmă.
Dezső Dobor, coautor al cărții împreună cu Sándor Dávid, au declarat:
„Am vrut să creăm o coloană memorială formată din cuvinte pentru Ágnes Keleti, plecându-ne talentului și succesului ei. Acesta va fi un testament complet și permanent al poveștii ei. Sperăm că cartea noastră este capabilă să surprindă și să conserve elementele poveștii lui Keleti pentru oricine o citește. Cum au trăit oamenii aici, cum a trăit un fenomen printre ei, un artist care și-a găsit calea prin sport și încă ne arată seninătatea, sănătatea, înțelepciunea ei „.
Ágnes Keleti a câștigat 10 medalii pentru Ungaria la gimnastică la Jocurile de la Helsinki 1952 și Melbourne 1956, 5 de aur, 3 de argint 2 de bronz. Ea a concurat la JO la 31 de ani.
„Trecutul? Să vorbim despre viitor. Asta ar trebui să fie frumos. Trecutul este trecut, dar există încă un viitor”. a declarat recent Agnes Keleti pentru Pablo Gorondi de la Associated Press.

Litere volumetrice Volumetrii din alama Banner Oferta de Pret Montaje si decorari materiale publicitare Panouri publicitareSistem pop-up spider Roll-up - https://www.atlasms.ro/

Revista Sport Magazin (sportm.ro) este o publicație a trustului de presă Clubul Media Business


Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

PENTRU A OBȚINE REZULTATELE DORITE ÎN SEO ȘI BRAND-AWARENESS COMANDĂ ADVERTORIALE PREMIUM CU LINK-URI DOFOLLOW CĂTRE SITE-UL TĂU ÎN CELE PESTE 150 DE SITE-URI INTERNE ȘI INTERNAȚIONALE ALE TRUSTULUI DE PRESĂ CLUBUL MEDIA BUSINESS, PRINTRE CARE:


https://businessphilosophy.ro


https://sportm.ro


https://sportprofit.ro


https://totceeaceeste.ro


https://superprofit.ro

O publicație a Clubului Media Business.      

Recomandarea noastra: