Ce tip de filtru de piscina sa alegi

Principala functie a unui filtru piscina consta in retinerea murdariei si altor materii din apa, inclusiv a bacteriilor care “trec” de dezinfectant.  Exista mai multe tipuri de filtre pentru piscina, fiecare cu avantajele sale unice.

Primul pas pe care trebuie sa-l faci inainte de a alege tipul de filtru piscina potrivit este sa te familiarizezi cu fiecare optiune disponibila pe piata.

Ai la dispozitie diverse posibilitati, iar criteriul de alegere poate tine de finetea filtrarii (limpezirea apei), de timpul de intretinere ori de consumul de apa.

Filtru piscina cu nisip

Datorita usurintei in instalare si intretinere, filtrele cu nisip sunt cele mai populare tipuri de filtre. De obicei, filtrele cu nisip sunt construite din fibra de sticla, termoplastic sau metal, si contin nisip de siliciu pentru a filtra impuritatile din apa.

Pe masura ce murdaria se acumuleaza in nisip, este necesara curatarea sa regulata, saptamanal, de preferat, pentru o buna filtrare. Acestea sunt dotate cu o vana superioara ori laterala, echipata cu manometru, care arata ca presiunea interioara a acestora a crescut.

Acesta este momentul in care este necesar sa cureti filtrul cu nisip, prin folosirea functiei “backwash” sau “spalare in contracurent” ce schimba directia de curgere a apei, indepartand cu succes micoorganismele din nisip si curatandu-l. Intrucat filtrarea cu nisip implica evacuarea prin gura de scurgere, instalarea acestui sistem este una mai complexa. De altfel, spalarea contra curentului presupune un consum mai mare de apa.

De asemenea, este bine de stiut ca, odata cu trecerea timpului, calitatea nisipului se va degrada, astfel ca recomandam ca acesta sa fie schimbat la fiecare 3-5 ani de catre o firma specializata in intretinerea unei piscine, pentru a te asigura ca materialul filtrant este, intr-adevar, de cea mai buna calitate.

Filtru piscina cu cartus

Filtrarea cu cartus este preferata pentru calitatea sa si pentru consumul mai redus de apa. Filtrul cu cartus este prevazut cu un rezervor mai mic decat cel al filtrului cu nisip, in interiorul caruia se regaseste un cilindru de plastic, inconjurat cu un material filtrant din poliester plisat, plafonat la ambele capete. Apa trece prin rezervor si prin pliurile de polistiren ce au capacitatea de a filtra cele mai fine impuritati.

Instalarea este simpla, iar curatarea filtrului se face prin clatirea cartusului cu jet de apa (necesita mai mult timp decat filtrul cu nisip). Pe langa faptul ca prelungeste durata de viata a filtrului, cea din urma operatiune este una simpla si nu necesita spalare cotracurent, ci doar indepartarea cartusului din rezervor si clatirea sa cu un furtun la presiune mai mare. Uscarea acestuia si reinstalarea sa nu ar trebui sa dureze mai mult decat cateva minute.

Deoarece filtrele cu cartus acopera o suprafata mai mare, ele sunt mai eficiente la captarea murdariei, consuma mai putina energie comparativ cu filtrele cu nisip, iar pentru ca nu necesita spalare contracurent, exista un consum mai mic de apa, ceea ce este bun, totodata, si pentru mediul inconjurator.

Filtru piscina cu sticla reciclata

Este cea mai recenta tendinta in filtrarea apei din piscina si cea mai ecologica. Filtrarea cu sticla reciclata este foarte asemanatoare cu filtrarea cu nisip in ceea ce priveste finetea filtrarii si a intretinerii. Acest  sistem este, insa, mai costisitor decat filtrul cu nisip. Masa de filtrare realizata din sticla reciclata se prezinta cu o performanta mult superioara filtrului cu nisip si are durata nelimitata de viata.

Un filtru piscina cu sticla este foarte eficient, are o capacitate excelenta de a filtra apa chiar si 15 ani inainte de a fi inlocuit, iar eficienta sa este de neegalat. Capacitatea mediului filtrant al sistemului de filtrare care foloseste sticla creste cu pana la 30% eficienta sa de filtrare, de curatare si de retinere a particulelor.

Un astfel de accesoriu de top extrem de util nu permite dezvoltarea mediului proprice aparitiei bacteriilor, iar spalarea materialului filtrant din sticla se realizeaza cu ajutorul functiilor vanei multiport cu care vin echipate filtrele aferente sistemului de filtrare si recirculare al apei din piscina.

Stiri recente

FC Botoşani – Farul Constanţa, scor 1-1, în ultimul meci al etapei a patra din Superligă

FC Botoşani a încheiat, scor 1-1, cu Farul Constanţa în ultimul meci al etapei a patra din Superligă. Botoşani a...