BASCHET – NBA/ Finala Los Angeles Lakers – Orlando Magic

La capătul unuia dintre cele mai dramatice play-off-uri din istoria ligii profesioniste de baschet nord-americane s-a ajuns la ultimul act

Conferinţa de vest este reprezentată de Los Angeles Lakers, echipa din „oraşul îngerilor” fiind la finala cu numărul 30 din istoria clubului. După ce anul trecut Kobe Bryant, Pau Gasol şi compania au pierdut în faţa „big three”-ului din Boston, acum sunt pregătiţi să aducă un nou titlu în Los Angeles, plecând cu prima şansă. Lakers nu a avut un parcurs deloc uşor, după 4-1 cu Utah Jazz în primă rundă fiind nevoiţi să joace un meci decisiv cu Houston Rockets la Staples Center. În finala conferinţei, L.A. a trecut de Denver Nuggets cu 4-2, la capătul unor partide foarte strânse.

Din est s-a calificat Orlando Magic, deşi marea favorită era Cleveland Cavaliers. Graţie unui joc senzaţional, atât în spaţiul de trei secunde, acolo unde Dwight Howard a făcut legea, dar şi din spatele liniei de trei puncte, de unde Turkoglu, Lewis, Pietrus sau Lee „au plantat” „triplă” după „triplă”, Magic a trecut de Philadelphia 76ers cu 4-2 în prima rundă şi de Boston Celtics cu 4-3, câştigând meciul decisiv la Boston. În finala estului Magic a furnizat surpriza, eliminând Cleveland Cavaliers cu 4-2, în ciuda unui joc senzaţional al lui LeBron James. Acesta a marcat cele mai multe puncte în primele cinci meciuri ale finalei de conferinţă, de la Jerry West (în 1965) şi până în zilele noastre. Ultima dată când Orlando a fost în ultimul act se întâmpla în 1995, atunci când tânărul Shaquille ONeal şi restul „găştii nebune” din Florida, erau „măturaţi” de Houston, 0-4.

Finala se joacă pe sistemul „cel mai bun din şapte meciuri”, avantajul terenului propriu fiind de partea lui Lakers, şi este transmisă integral de Boom Sport One.