ANALIZA LIGA I/ Fotbalul vazut prin bila de cristal

Înaintea startului returului în Liga I, mi-am permis “aroganţa” de a face 10 predicţii cu privire la a doua parte a campionatului, conştient că un asemenea demers risca să inflameze spiritele fanilor de orice culoare. Vedeţi mai jos câte dintre ele s-au adeverit, şi mai ales de ce!

Previziuni la 28 februarie 2009

1. Dinamo NU va câştiga titlul de campioană. CORECT

Trupa din “Ştefan cel Mare” a încheiat prima parte a campionatului pe primul loc, cu 35 de puncte, unul mai mult decât Urziceni, însă fără a impresiona câtuşi de puţin. Având în vedere circul mediatic şi inconstanţa congenitală a jucătorilor dinamovişti, câştigarea titlului, deşi posibilă în ochii multora, era improbabilă. Campioană a ieşit echipa care a jucat fotbal, Unirea. Colac peste pupăză, după decizia TAS, Dinamo a picat în Europa League…

2. Steaua NU va obţine nici zece victorii în retur. Lăcătuş vrea 14. CORECT

“Fiara” a vrut multe, dar a realizat destul de puţine. Normal, obiectivul pe care şi l-a propus implica rămânerea sa pe banca tehnică pe toată durata returului. În cele din urmă, steliştii au terminat sezonul şi fără Lăcă, şi cu doar şapte victorii.

3. Lăcătuş va fi sacrificat (a doua oară) de la Steaua înaintea mielului de Paşte. GREŞIT

În realitate, pronosticul a fost aproape corect. Lăcătuş a stat cu sabia lui Damocles deasupra capului pe toată durata celui de-al doilea său mandat în Ghencea. Ceea ce l-a salvat de decapitare a fost arestarea patronului, venită chiar înaintea Paştelui. Finalmente, Lăcătuş a demisionat a doua oară în acelaşi sezon, de la aceeaşi echipă (!), pe 17 mai 2009, la nici o lună de la tăierea mieilor.

4. Craiova NU va termina pe o poziţie de cupă europeană. CORECT

Pentru suflarea oltenească, speranţele în resurecţia “campioanei unei mari iubiri” au durat 33 de etape. Pentru noi însă, era clar încă din februarie că o echipă ce trăieşte din golurile fraţilor Costea şi moare ucisă de ratările lui Florin, nu are maturitatea să intre în Europa. Dovadă eşecul de acasă cu Vaslui, din ultima etapă.

5. Steaua NU va intra în Liga Campionilor. Rapid ratează Europa. CORECT

Deşi la startul sezonului ambele formaţii bucureştene emiteau pretenţii la titlu, atât Steaua cât şi Rapidul au primit o palmă de la realitate. Doar “roş-albaştrii” s-au calificat in extremis în Europa League, în timp ce giuleştenii vor privi cupele europene la televizor, dacă şi-au plătit cablul.

6. Spadacio NU va ieşi golgheterul României. CORECT

Mijlocaşul brazilian a fost cel mai bun marcator al turului cu 10 reuşite, însă partea secundă a campionatului trebuia în virtutea legii compensaţiei să marcheze come-back-ul golgheterilor de meserie: Gigel Bucur şi Florin Costea. Cei doi au luat laurii cu 17 goluri, dar Spadacio, cu 16, a ratat la mustaţă prima treaptă. Dacă ar mai fi izbutit o “boabă”, România ar fi avut în premieră trei golgheteri.

7. Cel puţin patru antrenori vor fi destituiţi în a doua parte a campionatului. CORECT

Instabilitatea caracteristică primei ligi din România este parte a scenariului de lucru. În tur, patronii au schimbat antrenorii precum batistele, şi era de anticipat că trendul va continua şi în retur. Lista victimelor este una amplă: Duşan Uhrin (CFR Cluj), Marius Lăcătuş (Steaua), Marian Rada (Rapid), Gabi Balint (FC Timişoara), Viorel Moldovan (FC Vaslui), respectiv Nicolo Napoli. La o matematică simplă, au fost peste patru decapitări…

PS: ca un amănunt interesant, doar şapte formaţii au mers alături de acelaşi antrenor în sezonul 2008-2009 al Ligii I!

8. Bergodi o va salva pe Poli Iaşi de la retrogradare. CORECT

Antrenorul italian a fost adus în Copou împreună cu Renzo Rossi în luna ianuarie, pentru a salva gruparea ieşeană din ghearele retrogradării. După 17 etape, Poli ocupa locul 15, primul retrogradabil, însă “macaronarul” şi-a îndeplinit misiunea, menţinându-i pe alb-albaştri în elită. Această reuşită a atras instantaneu interesul Stelei pentru serviciile lui Bergodi.

9. Dan Petrescu va mai fi eliminat măcar o dată pentru proteste la adresa arbitrilor. GREŞIT

Având în vedere antecedentele “Bursucului”, eliminat de două ori în primele şase etape din tur deoarece a contestat deciziile cavalerilor fl uierului, dar şi intensitatea la care avea să se deruleze returul, părea fi resc ca Dan Petrescu să mai culeagă o dată fructele mâniei. Spre meritul lui, şi-a controlat temperamentul, şi, graţie probabil şi arbitrilor străini, a câştigat “en fanfare” titlul în Liga I.

10. Suspiciunile de blat vor persista, cazurile invocate fi ind uneori chiar fl agrante. CORECT

Nici nu a început bine returul, că bănuielile privind corectitudinea partenerelor de competiţie au şi ieşit la iveală. În chiar etapa a 18-a, s-a vorbit despre un blat între Dinamo şi Pandurii, mascat de “scandalul” Ilie Iordache. Scorul a fost 3-0 în favoarea câinilor. Gafa ex-stelistului Nae din ultimul minut al meciului CS Otopeni – Steaua, încheiat 0-1, a fost şi ea dubioasă, dar bomboana de pe colivă a fost reprezentată de arestările efectuate în aprilie în dosarul de corupţie ce i-a adus în spatele gratiilor, printre alţii, pe patronul lui FC Argeş Cornel Penescu şi pe arbitrii Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Sorin Corpodean, fostul “fl uieraş” Marcel Lică precum şi pe şeful CCA, Gheorghe Constantin.

Stiri recente

Burcă nu mai este antrenorul echipei Dinamo

Clubul Dinamo 1948 Bucureşti a anunţat oficial încetarea raporturilor contractuale, de comun acord, cu antrenorul Ovidiu Burcă. Burcă a început...