INTERVIU IONUT LUTU/ ”Sper la un Barcelona-Urziceni 0-1”

La aproape 34 de ani, Ionuţ Luţu, unul dintre cei mai experimentaţi fotbalişti din Liga I vorbeşte despre finalul nebun de campionat, despre viitorul lui Victor Piţurcă şi despre prima şi singura sa “iubire”, U. Craiova

SportM: Salut Hagi-Luţu, ce faci?
Ionuţ Luţu: Bine, sunt în vacanţă. După aceea vom vedea. Eu mai am contract cu Pandurii şi mi-ar plăcea să rămân la Tîrgu Jiu. Dacă nu mă opresc în lot, n-avem ce să facem, căutăm în altă parte.

SportM: Ce părere ai despre acest final de campionat?
Luţu: Sincer, îmi pare rău că nu ne-am îndeplinit obiectivul. Asta e. Păcat că n-am evoluat mai mult. Şanse am avut să joc, dar, din păcate, nu m-am ridicat la adevărată mea valoare.

SportM: Dacă pleci de la Pandurii, încotro o apuci?
Luţu: Nu ştiu, vedem. Eu vreau să mai evoluez doi trei ani la nivel înalt.

SportM: Ce spui despre marea ta dragoste, Universitatea Craiova?
Luţu: Îmi pare extrem de rău că au ratat cupele europene în ultima etapă. Au avut şi mult ghinion, dar au pierdut pe mâna lor atât meciul cu FC Vaslui, cât şi pe cel cu Steaua. Totuşi, acolo sunt mulţi jucători tineri şi trebuie să depăşească acest moment pentru că au tot viitorul în faţă.

SportM: Crezi că s-au văzut prea repede calificaţi în Europa League şi asta i-a costat?
Luţu: Nu cred că acesta este motivul principal, dar s-a văzut după partida cu Rapid că nu mai sunt la fel de motivaţi.

SportM: Florin Costea ar trebui să plece de la Craiova sau nu este încă destul de “copt” pentru un transfer în străinătate?
Luţu: Cel mai bine pentru el ar fi să plece afară. Păcat că nu s-au calificat în cupele europene pentru că i-ar fi prins bine nişte meciuri internaţionale. Dar, dacă există ofertele pe care le-am văzut prin ziare, ar trebui să plece. Oricum, cred că Florin va fi singurul care va părăsi Craiova în această vară.

SportM: Cu Adrian Mititelu ai mai vorbit?
Luţu: Vorbim tot timpul.

SportM: Şi ai luat în calcul o revenire la Universitatea Craiova, poate chiar să te retragi de la Ştiinţa?
Luţu: Ţi-am mai spus, eu mai vreau să joc doi-trei ani. Văd că toată lumea vrea să-mi închei cariera, doar eu nu am de gând. M-am hotărât, vreau să-l întrec pe Dorinel Munteanu!

SportM: Ce spui despre performanţa celor de la Urziceni?
Luţu: Au câştigat pe merit acest titlu. Au dovedit pe tot parcursul acestui sezon că sunt cei mai buni. Au fost constanţi şi au jucat bine. Dacă îi iei pe fi ecare în parte sunt jucători valoroşi, muncitori şi cu multă experienţă, iar despre Dan Petrescu ce să mai zic, e meseriaş. Bravo lor!

SportM: Cum va fi în toamnă când o să te uiţi la televizor la un Urziceni- Barcelona, Inter-Unirea?
Luţu: Eu sper să mă uit la televizor la un Barcelona – Unirea Urziceni 0-1. Asta îmi doresc. E greu, dar nu imposibil.

SportM: De doi ani titlul stă în provincie, la Craiova când va ajunge?
Luţu: Sper că la anu. Aşa visăm noi, toţi oltenii. Doamne ajută să fie aşa.

SportM: Ce părere ai despre decăderea echipelor bucureştene?
Luţu: Sunt prea multe scandaluri la cluburile din Bucureşti, iar acest lucru i-a afectat şi pe jucători. La Rapid au fost aduşi şi foarte mulţi străini, care nu au arătat mare lucru. Ei au luat exemplul celor de la CFR Cluj, dar nu le-a ieşit. Noi, românii, mai alergăm şi de foame. Cei care vin din străinătate şi au contracte de sute de mii de euro nu pun osul ca ai noştri, care câştigă câteva mii pe lună. Ştii cum e, noi, românii, alergăm de foame, iar acest lucru le lipseşte şi la cei de afară.

SportM: Cum şi se pare echipa naţională în era Răzvan Lucescu?
Luţu: Cu Răzvan am vorbit la o nuntă şi l-am felicitat şi eu pentru debutul lui. Eu îl cunosc de foarte mult timp, pentru că am fost colegi la FC Naţional. Atunci, chiar m-a impresionat. Era foarte ambiţios tot timpul, rămânea după antrenamente şi se pregătea separat. A muncit mult şi uite că a ajuns unde merită.

SportM: El nu a jucat niciodată la naţională, dar a ajuns selecţioner.
Luţu: Şi ce dacă? Mourinho a jucat? Bine că a început cu dreptul, pentru că de ajuns nu e chiar atât de greu, mai complicat e să te menţii. Dar la cum i-am văzut pe băieţi, super-motivaţi, la meciul cu Lituania, cred că Răzvan are şanse mari să reuşească.

Interviul complet în numărul 166 al revistei SportMagazin (16 – 22 iunie 2009)

Acum puteţi găsi revista “SportMagazin” la mall-uri, în magazinele Kaufland şi CORA, agenţiile Astra, Aeroportul Otopeni, reţeaua de benzinării Agip şi la chioşcurile de presă din toată ţara, deservite de reţelele de distribuţie naţională.

Prea “crud” pentru Galatasaray

Sezonul 1997-1998 a fost unul aproape perfect pentru Ionuţ Luţu. A marcat 14 goluri în 21 de meciuri în divizia A. După un tur de excepţie, Ionuţ a ajuns la Galatasaray. “Am plecat mult prea repede atunci. Am fost cu Universitatea într-un turneu în Siria, iar la întoarcere m-a luat Giovanni Becali de pe aeroport şi m-a dus la Istanbul. Am semnat în ultimele ore ale perioadei de transferuri. După primul antrenament m-a luat Fatih Terim şi m-a băgat la nişte exerciţii fi zice. Am rezistat cinci minute, după care am fugit la marginea terenului şi am vomitat.”, îşi aminteşte “Hagi-Luţu” primele sale minute la campioana Turciei.

Amintiri din Kazahstan

În vara lui 2005, după retrogradarea Universităţii Craiova, Ionuţ Luţu a ales din nou drumul străinătăţii. De această dată, “Hagi-Luţu” a ajuns în Kazahstan, la FC Kairat Almaty. A stat un an şi jumătate, dar s-a întors în ţară cu multe poveşti aproape incredibile. “Nu-mi pare rău că am făcut acel pas. Am trăit nişte momente pe care mulţi nu vor să le creadă”, explică Luţu. “La primul meci am zburat cu avionul demi venea să plâng. După trei ore am aterizat şi eram foarte încântat că am ajuns, dar surpriză. Ne-au spus să ne rezolvăm nevoile până realimentează “charterul” şi am plecat mai departe. Am ajuns acolo după alte trei ceasuri şi când am văzut jucătorii echipei adverse am crezut că sunt copiii de mingi. N-a fost aşa. Chiar am jucat cu ei şi le-am dat vreo şapte, opt. Ne-am întors acasă şi am primit o primă de 3.000 de dolari şi chiar mă gândeam, ce bine e”, încheie Ionuţ Luţu capitolul Kairat Almaty, echipă pentru care a marcat şapte goluri.

Stiri recente

Burcă nu mai este antrenorul echipei Dinamo

Clubul Dinamo 1948 Bucureşti a anunţat oficial încetarea raporturilor contractuale, de comun acord, cu antrenorul Ovidiu Burcă. Burcă a început...