SPECIAL – ACCIDENTARI/ Faultati de destin

Fotbalul românesc s-a lovit de o mulţime de accidentări care au schimbat într-un fel sau altul carierele jucătorilor. De la Balaci, Duckadam şi Puşcaş, la Ardeleanu, Ghioane, Rădoi şi Zicu, destinele au scris şi rescris poveşti dureroase

Marcel Puşcaş

Mijlocaşul stelist făcea parte din “echipa viteziştilor” care cîştiga Cupa Campionilor Europeni în 1986. Transferul său la Rapid a făcut senzaţie la vremea respectivă. Într-un meci pe care feroviarii l-au disputat la Poli Timişoara, mijlocaşul a fost accidentat grav de Sabou, suferind o dublă fractură de tibie şi peroneu. După o lungă pauză, Puşcaş a revenit pe gazon doar pentru o scurtă perioadă.

Ilie Balaci

Pentru “Minunea blondă” din Bănie, anul 1984 a fost unul cu ghinion. La 28 de ani, steaua lui Ilie Balaci strălucea în fotbalul românesc. A sosit însă meciul de la Baia Mare şi intrarea criminală a fundaşului Arezanov. Deşi a mai evoluat încă trei ani la FC Olt Scorniceşti şi Dinamo, Balaci nu s-a mai ridicat la nivelul avut înaintea accidentării. La rîndul ei, naţionala pierduse un om de bază.

Daniel Prodan

Fostul fundaş al naţionalei a cedat fi zic, tocmai dorinţei de a juca. Ajuns la Atletico Madrid, Didi Prodan a suferit o accidentare destul de gravă la cartilagiile genunchiului. A forţat pentru a nu pierde Campionatul Mondial din 1998, lucru care avea să-i fi e fatal. De aceea, a făcut tuşa timp de doi ani la Glasgow Rangers, a jucat o partidă la Steaua şi una la Messina. A trecut meteoric şi pe la Rocar şi FC Naţional.

Marius Măldărăşanu

Descoperit şi şlefuit de Mircea Lucescu, Marius Măldărăşanu a fost considerat la un moment dat unul dintre cele mai bune produse ale fotbalului românesc. S-a impus în garnitura Rapidului, a făcut pasul la naţională, după care a urmat transferul la Beşiktaş. Pe Bosfor s-a accidentat, apoi s-a întors în Grant. Randamentul său n-a mai fost cel de altădată. A ajuns rezervă la Rapid, după care s-a transferat în liga secundă, la FC Braşov.

Iulian Crivac

Piteşteanul a lăsat senzaţia că poate reprezenta viitorul fotbalului românesc. Talentul său i-a adus transferul la Rapid şi convocarea la naţională pentru care a jucat două meciuri. A urmat o accidentare stupidă şi doar cîteva partide bifate în două sezoane. A plecat din Grant şi s-a întors la FC Argeş, însă nici acolo nu este un titular de bază, deşi formaţia sa este în liga a doua.

Vasile Ardeleanu

Apărătorul formaţiei FCM Bacău nu a fost un jucător de excepţie, însă a devenit celebru după un meci în Ghencea. Pe retinele tuturor a rămas imaginea piciorului frînt în două al fotbalistului, după o intrare absolut criminală a lui Marius Lăcătuş. După dubla fractură suferită, Ardeleanu a revenit pe terenul de joc, dar doar pentru cîteva meciuri.

Sorin Ghionea

Un alt fotbalist al Stelei s-a accidentat cînd cariera sa era în plină ascensiune. Ghionea suferea de o afecţiune rară la rotula genunchiului stîng. După intervenţia chirurgicală din 2007 a avut ghinionul apariţiei unor complicaţii postoperatorii. În pofi da problemelor, Ghionea a revenit pe teren şi visează la întoarcerea în sînul echipei naţionale.

Daniel Opriţa

Vîrful de atac de la CSM Reşiţa a fost transferat cu mare tam-tam în Ghencea. În pofi da unei constituţii fi zice solide, Opriţa s-a dovedit a fi un fotbalist extrem de fragil. Mai mult, după fi ecare revenire, eclipsa sa de formă a fost aproape totală. De la Steaua, Opriţa a ajuns la Dinamo, apoi la UTA. Acum, la “Bătrîna Doamnă”, virtual retrogradată, şlefuieşte banca de rezerve.

Ianis Zicu

Unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti ai generaţiei actuale, Ianis Zicu promitea să ajungă cel puţin la acelaşi nivel cu Adi Mutu. După o perioadă mai puţin fastă la Inter Milano, a explodat sub bagheta lui Răzvan Lucescu la Rapid. Transferul la Dinamo i-a adus şi o accidentare gravă în partida cu Lazio Roma. A revenit după o absenţă îndelungată, însă evoluţiile sale sînt într-un total dezechilibru comparativ cu ce juca în perioada de la Rapid.

Cristian Coroian

Sezonul actual se dovedea unul fast pentru atacantul bistriţean. Asta însă pînă la partida din etapa cu numărul 10 contra Universităţii Craiova. O intrare brutală a portarului Bornescu i-a provocat o accidentarea urîtă bistriţeanului. Cu patru coaste rupte şi un plămîn perforat, Coroian a ajuns la terapie intensivă. A revenit pe gazon, totuşi departe de forma de la începutul sezonului.

Mirel Rădoi (foto)

La fel ca predecesorul său, Prodan, stelistul Mirel Rădoi suferă de o afecţiune la cartilagiile genunchiului. Boala l-a lovit exact cînd se afl a în formă maximă şi astfel a pierdut atît meciuri importante ale Stelei, cît şi convocări la echipa naţională. Căpitanul formaţiei din Ghencea a devenit o prezenţă constantă la clinica de la Bologna. În ciuda numeroaselor accidentări, Rădoi a revenit de fi ecare dată pe gazon la fel de determinat ca la începutul carierei.

Au jucat “pe semnătură”

În fotbalul românesc au existat şi fotbalişti care n-au renunţat la carieră, deşi ştiau că au probleme grave de sănătate. Claudiu Vaişcovici şi Ovidiu Hanganu jucau “pe semnătură”, fiind suferinzi de inimă. La fel, ex-rapidistul Ryan Griffiths are o afecţiune a cordului, australianul fiind sfătuit să renunţe la efortul fizic.

Ghinionistul Niculae

Unul dintre marii ghinionişti din fotbalul nostru este şi fostul rapidist Daniel Niculae. Exact cînd traversa un vîrf de formă, Nico a călcat strîmb după un banal salt de gărduleţe în cantonamentul din Elveţia şi a pierdut convocarea la naţională. Fotbalistul a pierdut o nouă convocare accidentîndu-se la un meci de campionat, cînd a călcat din nou strîmb din cauza unei denivelări a terenului din Giuleşti.

Cazuri speciale

De-a lungul timpului, fotbalul românesc a avut şi cazuri mai aparte de fotbalişti accidentaţi. Trei dintre aceştia provin din epoci diferite şi poartă numele lui Helmuth Duckadam, Tiberiu Ghioane şi Manuel Godfroid. Steaua “eroului de la Sevilla” avea să apună imediat după cele patru lovituri de departajare apărate în faţa Barcelonei. Duckadam a fost diagnosticat cu un anevrism care a dus la o paralizie parţială a braţului stîng, dar gurile rele spun că acesta ar fi recepţionat un glonţ plecat din ţeava puştii lui Nicu Ceauşescu. Tot un caz special îl reprezintă şi Tiberiu Ghioane. Fotbalistul lui Dinamo Kiev a suferit o maladie la cap care a dus printre altele la pierderea memoriei. Ghioane a renunţat o perioadă la carieră, a dispărut din lumina refl ectoarelor şi a fost văzut participînd la miuţe cu puştii braşoveni în curtea unei şcoli. Jucătorul a revenit pe teren şi face furori sub culorile lui Dinamo Kiev.

Belgianul Manuel Godfroid a fost considerat la vremea lui unul dintre cei mai buni jucători străini din campionatul românesc. Godfroid a sosit la Rapid de la Standard Liege, însă puţini sînt cei care ştiu de ce a ales să joace în România. După două operaţii suferite la tendonul lui Achile, “Manu” nu mai primea avizul medicilor pentru a evolua în Belgia.

Stiri recente

Sorana Cîrstea – Iga Swiatek, în turul trei la Mutua Madrid Open

Iga Swiatek, liderul WTA, s-a calificat în turul trei la turneul de la Madrid, fază în care o va...