VIDEO: Nadia Comăneci a împlinit 55 de ani și 40 de ani de la prima notă de 10

Nadia Comăneci a împlinit azi 55 de ani, în anul în care a celebrat deja 40 de ani de la primul 10 în gimnastică, dar şi 20 de ani de la căsătoria cu Bart Conner, precum şi anviersarea fiului lor, Dylan.

În palmaresul Nadiei Comăneci se află cinci medalii olimpice de aur, două de aur la Mondiale și nouă de aur la Europene. Este considerată de specialiști una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut, și una dintre cele mai mari gimnaste ale lumii.

A fost supranumită „Zâna de la Montreal”, după ce, în 1976, a obținut titlul olimpic absolut, cucerind trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), una de bronz (sol) și argint cu echipa, la Jocurile Olimpice de la Montreal. Este prima gimnastă din istorie căreia i s-a atribuit nota 10 într-un concurs (de șapte ori).

În noiembrie 1989, a plecat din România clandestin și s-a stabilit în SUA. În prezent locuiește în Norman, Oklahoma, Statele Unite. La 26 aprilie 1996, s-a căsătorit cu gimnastul american Bart Conner, iar pe 3 iunie 2006 Nadia Comăneci a devenit mamă, dând naștere unui băiat, Dylan Paul.

nadia_comaneci_facebook_12189300

În cadrul unei ceremonii desfășurate la Washington a fost recompensată cu premiul „Flo Hyman” (1998) pentru merite deosebite în sport, iar în 1999, la Viena, a fost declarată „Sportiva secolului XX”. În ianuarie 2007, cotidianul „El Mundo Deportivo” a desemnat-o sportiva secolului XX, în urma unui sondaj făcut în rândul a 60.000 de iubitori ai acestui sport. World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a omologat în 2007, recordul reușit de Nadia Comăneci, la Jocurile Olimpice de la Montreal, adică șapte note 10 la o singură ediție a JO.

În anul 2000, gimnasta primește Ordinul Național „Steaua României”, iar în 2009 Patriarhul Daniel i-a acordat Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. În decembrie 2003, i s-a publicat prima sa carte: „Scrisori către o tânără gimnastă”. În septembrie 2006, la aniversarea a 100 de ani de existență a Federației Române de Gimnastică, s-a instituit Trofeul „Nadia Comăneci”.