Ultima sansa

La vîrsta majoratului era considerat unul dintre cei mai buni atacanţi din lume. Ajuns la 30 de ani, Patrick Kluivert (foto, pe vremea cand evolua la FC Barcelona) s-a întors acasă, în Olanda, unde vrea să-şi trăiască a doua tinereţe

Carierele unor fotbalişti se nasc, pur şi simplu, din întîmplare. în vara lui 1994, Ajax Amsterdam dădea o luptă crîncenă cu rivala PSV Eindhoven pentru a-l convinge pe Ronaldo să semneze primul său contract cu fotbalul european. Rezultatul a fost unul dezamăgitor pentru oficialii de pe ArenA, brazilianul fiind convins de conaţionalul său Romario să aleagă PSV-ul. Decizia a fost luată cu doar cîteva zile înaintea încheierii perioadei de transferuri. Astfel, forţat de imprejurări, antrenorul de atunci al lăncierilor, Louis van Gaal, nu a avut altă soluţie decît să aducă în lot un puşti de 17 ani, pe numele său Patrick Kluivert. Acesta i-a mulţumit tehnicianului cum a putut mai bine: prin multe goluri! Chiar la debutul său în tricoul lui Ajax, tînărul atacant uimea Ţara Lalelelor cu o reuşită de senzaţie, reuşind să învingă de unul singur rivala Feyenoord în Supercupa Olandei. A urmat un sezon de debut extrem de reuşit, care a culminat cu primul moment de vîrf din cariera lui Kluivert. Acesta a înscris unicul gol al finalei Ligii Campionilor, dintre Ajax Amsterdam şi AC Milan, reuşită care readucea, după 22 de ani de aşteptare, cel mai important trofeu la nivel de cluburi în vitrina lăncierilor. întreaga Europa era la picioarele tînărului Kluivert, iar Ajax demonstra încă o dată că este o adevărată fabrică de superstaruri.

Carieră impresionantă

Perioada de glorie a lui Kluivert a continuat cu cîştigarea Supercupei Europei şi a Cupei Intercontinentale. în următorii doi ani, atacantul olandez reuşea 39 de goluri în Ere Divisie, contribuind astfel decisiv la cucerirea a doua campionate consecutive cu Ajax. A urmat un an la AC Milan, unde nu s-a putut adapta, după care l-a urmat pe primul său antrenor, Louis von Gaal, la FC Barcelona.

Continuarea in Sport Magazin powered by kicker numarul 48, care apare pe piata incepand de luni, 15 ianuarie. 

Stiri recente

FCSB va disputa două partide amicale în turneul de pregătire din Ţările de Jos

FCSB va disputa două partide amicale în turneul de pregătire din Ţările de Jos, care va avea loc până...