Te asteptam si pe retelel sociale

Turul Frantei

TURUL FRANTEI 2009/ Buletin informativ, 2 iulie

SportMagazin vă va ţine la curent cu evenimentele din Turul Franţei 2009! Pentru a afla ultimele noutăţi, consultaţi site-ul nostru pe perioada competiţiei!

Mark Cavendish (24 de ani) va fi liderul echipei Columbia-HTC în Turul Franţei. Cel mai puternic sprinter al momentului, nu doar după părerea sa, ci şi a specialiştilor, a declarat pentru cotidianul englez The Guardian că anul acesta îşi doreşte să ajungă la Paris şi, dacă se poate, să câştige şi tricoul verde. În ediţia trecută a turului, după ce şi-a trecut în cont patru victorii de etapă, Cavendish s-a retras din competiţie pentru a pregăti în linişte Jocurile Olimpice, neajungând să ruleze pe Champs-Élysees. Acum, însă, vrea să ia parte la etapa din capitala Franţei, ultima a Turului, şi spune că ar fi fantastic să fie premiat cu tricoul verde, chiar dacă acesta nu este o ţintă pentru 2009: „Anul acesta, vorbind realistic, este doar o posibilitate. În următorii doi ani, însă, tricoul verde este o probabilitate. Dar, cine ştie, poate că şi anul acesta tricoul verde mi se va potrivi. S-ar putea să îl câştig chiar fără să îmi propun asta. Ar fi fantastic”, declară Cavendish pentru aceeaşi sursă. În altă ordine de idei, Team Columbia va porni în Turul Franţei cu un nou co-sponsor: HTC. HTC este unul dintre jucătorii cheie pe piaţa mondială a telefoniei mobile, iar contractul pe care l-a încheiat cu Team Columbia se întinde pe trei ani, suma pe care sponsorul urmează să o acorde nefiind făcută publică.

Într-un interviu acordat site-ului velo101.com, scoţianul David Millar (32 de ani, Garmin-Slipstream) declară că va aborda Turul Franţei cu foarte multă încredere, simţindu-se bine atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. El crede că prima săptămână a turului, cu două contratimpuri, unul individual, iar celălalt pe echipe, va fi foarte interesantă, considerând că echipa sa va duela cu alte specialiste ale contratimpului, cum ar fi Astana, Team Columbia sau team Saxo Bank. Britanicul spune că încă nu s-a hotărât ce tip de bicicletă să folosească la probele contra cronometrului, aşteptând mai întâi să ajungă la faţa locului pentru a face o recunoaştere a traseului, urmând ca apoi să se decidă asupra materialului de concurs. Cât despre celelalte etape, Millar declară că va da totul, mai ales dacă prietenul şi colegul său, Christian Vandevelde (omul de clasament general de la Garmin-Slipstream), va fi în formă, încercând să-l ajute pe acesta din urmă să obţină tricoul galben. Din punct de vedere personal, pentru David Millar, un Tur al Franţei reuşit ar însemna o victorie de etapă.

Germanul Simon Geschke (23 de ani), de la echipa olandeză Skil-Shimano, va fi unul dintre debutanţii în Turul Franţei. Deoarece Skil-Shimano nu este un team foarte puternic, Geschke este de părere că rutierii echipei olandeze vor încerca să stea cât mai mult timp în evadări, pentru a se face remarcaţi: „Nu am avut încă o discuţie internă despre rolurile fiecăruia dintre noi la Turul Franţei. Dar, având în vedere că nu avem un ciclist desemnat să ruleze pentru clasamentul general, consider că fiecare va primi şansa lui. Asta înseamnă că trebuie să încercăm, îndeosebi în prima săptămână de cursă, să fim prezenţi în grupurile de evadaţi”, a spus ciclistul născut la Berlin într-un interviu acordat pentru pagina de Internet radsport-news.com. Germanul continuă: „Obiectivul meu principal este să termin cele trei săptămâni de cursă fără probleme şi să ajung la Paris. Dacă voi avea ocazia să fac parte dintr-o grupă de evadaţi, ar fi excepţional – mi-aş dori să fie într-o etapă de munte mediu sau înalt”. Geschke spune că tocmai statutul de debutant îl face să fie mai relaxat, deoarece nu are nimic de pierdut, neexistând presiune pe umerii săi. Cât despre echipă, rutierul menţionează, tot pentru radsport-news.com, că „fiecare dintre noi va fi într-o formă de top şi va porni foarte motivat în fiecare zi. Chiar dacă nu vom conta în clasamentul general, cred că în etape, luate individual, vom reuşi rezultate bune”.

Simon Geschke s-a născut pe 13 martie 1986 la Berlin, făcându-şi junioratul la clubul local Berliner TSC. Rămânând membru activ al clubului la care a debutat, Geschke semnează în 2005 primul contract de profesionist, la KED-Bianchi Rad Team Berlin. După trei sezoane petrecute acolo, se transferă la Milram, unde stă un an ca stagiar, cu scopul de a învăţa mai multe despre modul în care este abordat ciclismul la o echipă de talie mondială, participantă în toate cursele importante ale sezonului. De la începutul lui 2009 rulează pentru Skil-Shimano, în februarie câştigând clasamentul celor mai buni tineri la Étoile de Bessèges.

 
Sursa foto: Skil Cycling Team

Tot debutant va fi şi colegul lui Simon Geschke, şi anume, olandezul Albert Timmer. Deocamdată puţin cunoscutt pentru marele public, ciclistul de 24 de ani doreşte să profite de Turul Franţei pentru a-şi face un nume. „Va fi o experienţă extraordinară”, declară Timmer pentru cotidianul Sp!ts, „nu îmi fac planuri, ci voi lua fiecare zi separat, aşa cum vine ea. Sunt un ciclist bun de evadări, însă nu ştiu cum va reacţiona fizicul meu la o competiţie atât de importantă, aşa că voi savura fiecare zi în parte.”

Carlos Sastre (34 de ani), câştigătorul Turului Franţei de anul trecut, a declarat într-un interviu pentru LEquipe că nu îi este frică de adversari, ci doar de etapele turului. „Singurul meu adversar este Turul Franţei. Ceilalţi ciclişti sunt colegi de muncă, şi ei sacrificându-se, la fel ca mine, pentru a-şi atinge obiectivul”. Sastre şi colegii săi vor evolua în Turul Franţei într-un echipament ale cărui culori sunt inversate faţă de cele „clasice”. Dacă până acum, costumul celor de la Cervelo era preponderent negru, cu unele „pete” de alb, în turul ce stă să înceapă, el va fi în majoritate alb, cu puţin negru. Motivul prezentat oficial pentru schimbarea culorilor este că albul este mai plăcut la arşiţa din Turul Franţei decât negrul. „Am făcut schimbarea de design deoarece participarea într-o cursă la temperaturile ridicate ce pot fi întâlnite în verile europene este destul de solicitantă pentru ciclişti, iar albul le va oferi puţin mai multă protecţie împotriva căldurii”, a explicat directorul general al Cervelo Test Team, Thomas Campana, pentru site-ul oficial al echipei. Steve Smith, reprezentant al Castelli Products, partenerul care oferă îmbrăcămintea pentru sportivi, spune: „Cursele la temperaturi ridicate sunt foarte solicitante din punct de vedere fizic, este un lucru demonstrat, şi, chiar dacă întreprinderea Castelli produce unele dintre cele mai uşoare şi răcoroase echipamente existente, purtarea unei culori mai deschise va face o mare diferenţă, atât psihic, cât şi fizic, pentru starea unui ciclist”.

 
Sursa foto: Cervelo

Thomas Dekker (24 de ani), selecţionat iniţial pentru Turul Franţei, a fost exclus miercuri din lotul echipei Silence-Lotto, după ce analizele efectuate pe o probă colectată în decembrie 2007 au ieşit pozitive, anunţă site-ul official al echipei belgiene. În urina colectată în ajunul Crăciunului din 2007 au fost găsite urme de Eritropoetină (EPO), substanţă aflată pe lista produselor interzise. Olandezul trebuia să plece miercuri de la locuinţa sa din Italia, având destinaţia Monaco, unde sâmbătă ar fi luat startul în Marea Buclă. Locul lui Dekker a fost luat de britanicul Charles Wegelius (31 de ani). Englez născut în Finlanda, Wegelius a mai luat parte la Turul Franţei în 2007, pe vremea când evolua la Liquigas, clasându-se pe locul 45 la general. Wegelius s-a transferat la Silence-Lotto la începutul sezonului 2009.

Deşi nu va participa la Turul Franţei, belgianul Philippe Gilbert (Silence-Lotto), va urmări startul competiţiei de la „marginea şoselei”, el având reşedinţa chiar la Monaco. „Voi fi prezent sâmbătă, deoarece am primit numeroase solicitări, în special din partea mai multor canale de televiziune, având în vedere că locuiesc pe traseul primei etape”, a spus rutierul pentru cotidianul belgian La Derniere Heure. „Voi fi, deci, ocupat la startul turului, dar şi asta face parte din meseria mea de ciclist. Iar, în plus, mă interesează şi pe mine cum arată cealaltă parte a decorului unei astfel de curse”, continuă Gilbert pentru sursa amintită. Ca fapt divers, Gilbert va împlini 27 de ani în a doua zi a Turului Franţei, pe 5 iulie.

Într-un amplu material prezentat de ziarul olandez AD Sportwereld, Andy Schleck (24 de ani, Team Saxo-Bank) declară că s-a pregătit din greu pentru probele de contratimp din prima săptămână a Turului Franţei. „Turul va fi foarte interesant, chiar şi pentru mine. [„¦] Am văzut parcursul primului contratimp, cel de la Monaco. Trebuie să spun că este făcut pentru alţi ciclişti, nu pentru mine. M-am pregătit din greu pentru contratimp. Antrenament de viteză, antrenament de forţă şi de trei ori pe săptămână pe bicicleta de contratimp. Fabian Cancellara a venit în Luxemburg şi ne-am antrenat pentru contratimpul pe echipe. Aşa de bun ca Fabian nu voi deveni niciodată. Dar m-a ajutat şi m-a putut învăţă câte ceva”. Andy Schleck spune că un rezultat bun pentru el la contratimpul de la Monaco ar fi o clasare în primii cincisprezece, recunoscând că proba aceasta este punctul său slab.

 
Sursa foto: Sports Club Interface

Văzut anul trecut ca favorit la câştigarea Turului Franţei, Cadel Evans (32 de ani, Silence-Lotto) nu şi-a putut respecta statutul, terminând al doilea. „Anul acesta trebuie să fiu mai atent. M-am putut pregăti aşa cum îmi planificasem”, spune australianul pentru Reuters, citat de ziarul belgian Nieuwsblad, „astfel că mă simt şi mai puternic decât în 2008″. El crede că principalul său contracandidat la câştigarea turului va fi spaniolul Alberto Contador: „Am auzit că echipa Astana mă va ţine sub observaţie. Iau asta ca pe un compliment. Cred că Alberto Contador este omul de bătut”.

Citeste mai multe!