Trup si suflet pentru culori

Uneori pasiunea pentru fotbal capătă valenţe extreme, iar cariera lui Gabi Safta s-a încadrat perfect în această sintagmă. Mulţi îl ştiu de la staţia de amplificare a stadionului Ghencea, dar relaţia sa cu mass-media sportivă este una mai amplă şi plină de inedit. Gabi Safta a fost un adevărat globetrotter în presa românească, iar în prezent este comentator la Boom TV, fiind totodată corespondentul pentru România a ziarelor “Record” (Portugalia) şi “Guerin Sportivo” (Italia), dar şi a prestigiosului radio spaniol Marca. Gabi Safta are microfonul:

Primii paşi
“Eu sînt nebun, comentam meciuri de fotbal din copac încă din şcoala generală. Bineînţeles că toţi se uitau la mine şi nu la teren. în 1986, am comentat acasă Steaua cu Barcelona şi m-am înregistrat pe casetofon. Tata m-a luat la palme că deranjam vecinii, dar am urlat în continuare şi am bătut în masă la fiecare penalty”

“în 20 de ani de cînd am carte de muncă pot spune că am mucit efectiv doar opt ore, restul am făcut-o din plăcere. Am fost fotbalist în echipa naţională a jurnaliştilor şi în eşaloanele inferioare. îmi aduc aminte că, după ce am pierdut patru meciuri la rînd cu Flacăra Roşie, am fost trimis la Institutul de Cercetări Metalurgice. Ca să facă mişto de mine, maistrul  m-a pus să ud o hală imensă cu un ibric”

“înainte de a intra în presă am fost poştaş. îmi aduc aminte că aşa puteam citi ziarul «Sportul», pentru că trebuia să i-l duc u nei femei de 70 de ani, care avea abonament”.

Debutul în presă

“La interviul pentru angajare cu Mihai Ciucă («Sportul Românesc»)  i-am explicat cum reuşesc să ascult simultan mai multe partide: «Am mai multe radiouri, în urechea dreaptă îmi pun un radio mic cu meciurile din Franţa, iar în cea stîngă ascult etapa din Spania. Partidele din Portugalia le aud de la un radio mai mare, pentru că acolo comentatorii strigă gooooool şi am timp să le dau pe cele mici mai încet şi să-mi notez marcatorii». M-au angajat imediat”.

Cea mai mare gafă:
“La un meci Copenhaga – Bayern Munchen am înţeles în germană că danezii au bătut cu 5-0 şi a doua zi a apărut articol în ziar: «Surpriză mare în Europa». De fapt, scorul a fost exact invers”

Episodul Italia

începînd cu 1990, Gabi Safta îşi petrece o lună pe an în Italia, la nişte prieteni de familie. Astfel, a ajuns suporter al echipei din Bologna (formaţie echipată în roş-albastru) şi chiar membru cotizant. întîmplarea a făcut ca, în 1998, FC Naţional să întîlnească pe  stadionul “Renato DallAra” echipa din localitate. “Eram în vacanţă şi m-a sunat Dumitru Graur să-mi spună că trebuie să comentez meciul. Am ţipat din răsputeri la golurile italienilor şi la pauză m-a sunat Graur: «Băi, nebunule, comentezi pentru România, mai uşor, că ne aleargă după aia lumea pe stradă!»”

Relaţia cu Steaua

“La Steaua am ajuns după celebrul meci cu Bastia din Franţa. A fost un adevărat infern acolo, suporterii corsicani loveau cu iataganul în cabina comentatorilor şi efectiv am plîns de emoţie. L-am rugat apoi pe ofiţerul de presă Dan Dumitrescu, care a văzut meciul în genunchi, să mă lase şi pe mine să creez o atmosferă incendiară pe Ghencea”

“Mulţi suporteri mă întreabă cine m-a săpat la Steaua, MM sau Gigi. Pot spune însă că mi-am făcut-o cu mîna mea. Gigi mi-a zis că nu are nimic cu mine, dar că sînt prea nebun şi îi creez probleme. Eu vreau doar să-i spun că de nouă ani mi-am făcut programul meu şi al familiei în funcţie de cel al Stelei. Nu am luat nici un leu de la club în ultimii trei ani şi am muncit doar din pasiune. Dacă voi reveni la staţia de amplificare în viitor, promit că nu mai atac pe nimeni şi voi pune numai muzică clasică…”

Războiul cu Rapid
“Vreau ca rromii să reţină că nu am nimic cu ei. Sînt la fel de brunet, am trăit în cartierul Zeţari şi ţiganii mi-au dat să mănînc o felie de pîine cînd nu aveam ce. Nu înţeleg de ce rapidiştii s-au scandalizat că am pus acea melodie pe stadion, deoarece nu conţine versuri jignitoare, dovadă că am cîştigat procesul cu Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării”

“Iubesc Steaua, respect Dinamo, urăsc Rapidul, restul în fotbal nu există!”

“Am o pisică şi, cînd se face mai cald, vreau să o îmbrac din cap pînă în picioare în roş-albastru şi să o aduc pe Ghencea”

” înaintea meciului cu Rapid din Cupa UEFA i-am zis în glumă lui MM: «Dacă vrei să batem, ia-mă pe mine în lojă, că sigur le suspendă terenul şi cîştigăm la masa verde» ”  

Stiri recente

Dani Coman a demisionat de la FC Hermannstadt

FC Hermannstadt a anunţat că Dani Coman a demisionat din funcţia de preşedinte executiv al clubului. “Dragi sibieni, pentru mine...