Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

Trei cincinale alaturi de farmecul vietii

Era Copos la Rapid pare că s-a terminat şi pentru giuleşteni va începe una nouă, legată de numele iordanianului Fathi Taher. Din motive legate de expunerea media consistentă pe care o asigură fotbalul, Copos vrea să păstreze ceva mai puţin de un sfert (20 de procente) din clubul despre care a spus că e farmecul vieţii. Dacă la Copos un singur lucru era neclar, de ce nu investeşte atît cît trebuie în Rapid, întrebările generate de implicarea lui Taher sînt mult mai numeroase

După 15 ani petrecuţi la Rapid, George Copos s-a decis să renunţe la echipa căreia i-a lăsat în vitrină 11 trofee, în tribune mai mulţi cardiaci şi în „buletin” un nume de neuitat: farmecul vieţii. Cele trei cincinale ale fostului şef de la UTC în fotoliul de boss al Rapidului au fost extrem de profi tabile şi pentru acesta: o publicitate uriaşă, care l-ar fi costat probabil dublul averii de acum dacă ar fi trebuit să fi e obţinută pe bani şi care l-a propulsat pînă în postul de vicepremier. În plus, bani serioşi obţinuţi din vînzarea de jucători, Rapid exportînd masiv în era Lucescu, dar şi mai aproape de noi. Doar Daniel Niculae şi Mazilu au adus clubului, în ultimii doi ani, peste şapte milioane de euro şi patronului comisioane de care se interesează sau se va interesa DNA.

Păstrează 20%

Detaliile tranzacţiei dintre Copos şi Taher sînt aproape imposibil de aflat la dimensiunile lor reale. Unul dintre oamenii apropiaţi celor doi a dezvăluit însă că iordanianul va plăti 40 de milioane de euro, dintre care o parte vor ajunge neimpozabili la cel care vinde. Copos va păstra 20 la sută din club, pentru a rămîne legat prin acest ombilic procentual de mama imaginii şi publicităţii lui. Este destul de greu de crezut însă că orgoliosul fost proprietar va rezista minoritar într-o afacere pe care a pus-o pe roate şi de care a fost legat inclusiv afectiv. Istoria tranzacţiei este una de scurtă durată, în urmă cu şase luni Dumitru Dragomir intermediind întîlnirea dintre Taher şi Copos. „Am fost acolo doar ca un garant al seriozităţii afacerii”, a spus şeful Ligii Profesioniste. Cei doi se cunoşteau de mult, iar Taher mai încercase să intre o dată în fotbal, tot la Rapid, dar a fost păcălit de George Copos. Acesta i-a cerut în 1994 bani pentru plata salariului antrenorului Viorel Hizo, 40.000 de dolari, pe care arabul i-a achitat, dar în schimbul sumei nu a primit acţiunile promise.

Ce se întîmplă cu baza din Străuleşti?

Primul mandat al lui Mircea Lucescu în Giuleşti a însemnat construirea bazei Pro Rapid, în cartierul Străuleşti. Deşi botezată cu numele clubului, bijuteria giuleştenilor este de fapt proprietatea lui George Copos şi Mircea Lucescu. Situată pe malul lacului Străuleşti, într-o zonă în care metrul pătrat se apropie de 1.000 de euro, baza poate fi o afacere extraordinară dacă George Copos se decide să investească acolo, în dauna Rapidului.

Un actor deloc grăbit

O antologie a momentelor în care George Copos a declarat că pleacă din fotbal ar avea prima pagină în 1995, după finala de Cupă pierdută în faţa Petrolului. A urmat o serie de retrageri la nivel declarativ extrem de consistentă, pînă cînd opinia publică şi oamenii din fotbal au început să asculte zîmbind frazele care începeau cu „Sînt scîrbit, mă retrag din fotbal”. Cînd nimeni nu-l mai lua în serios, Copos a decis să vîndă, şi Rapid devine proprietatea unui om de afaceri arab, prieten la cataramă cu Gigi Becali (Steaua) şi Nicolae Badea (Dinamo).

Un patron în alb şi negru

Entuziasmul primilor ani petrecuţi de Copos la Rapid a adus după sine rezultate interesante, dar şi erori uriaşe. Copos, pe atunci dealer Samsung, a deschis reprezentanţe arbitrilor din Divizia A, scandalurile de arbitraj de după meciurile în care Rapid era ajutată devenind frecvente. În acelaşi timp, însă, giuleştenii au devenit un club puternic şi respectat, stabilitatea lui fi nanciară şi prezenţa permanentă în prima divizie nemaiputînd fi contestate de nimeni.

În vara lui 1997, prin venirea lui Mircea Lucescu la Rapid, clubul devine unul de top în ţară. Sabău, Lupu, Rednic vin la echipă alături de tineri care aveau să devină celebri: Lobonţ, Pancu, Iencsi. Ascensiunea clubului este urmată de scandaluri gen Kassai-Copos, în 1998, cînd secretarul general al FRF i-a spus rapidistului la tv, în direct: „De ce te plîngi, George, nu ai avut ce arbitri mi-ai cerut?”. Au urmat cîte un titlu cu Mircea Lucescu şi apoi cu Mircea Rednic pe bancă, după care prezenţa în sferturile Cupei UEFA.

De ce vinde Copos

  • nu mai vrea să investească, suma necesară pentru performanţă în Liga I crescînd lejer peste 10 milioane de euro anual, din cauza banilor pompaţi în CFR Cluj şi Steaua de patroni mai bogaţi şi mai generoşi.
  • a avut probleme cu DNA din cauza „tunurilor” date cu transferurile de jucători.
  • suporterii îl înjură copios ori de cîte ori îl văd la stadion, patronul acuzîndu-i de multe ori de nerecunoştinţă.

De ce cumpără Taher

  • a simţit mirosul cîştigurilor care pot fi obţinute din fotbal, după ce prezenţa în grupele Champions League este asigurată de cucerirea titlului în Liga I.
  • ar putea fi sprijinit de Dumitru Dragomir, şeful LPF, să devină campion cu Rapidul.
  • poate atrage bani mulţi de la fi rmele arabe cu afaceri în România, saudiţii de la Al Arab Contracting (patroni la  lectroputere Craiova) fiind doar una dintre variante

Ce a cîştigat Rapid în cei 15 ani cu George Copos

  • două titluri de campioană a României
  • 4 Cupe ale României
  • 4 Supercupe ale României
  • o Cupă a Ligii

Citeste mai multe!

Litere volumetrice Volumetrii din alama Banner Oferta de Pret Montaje si decorari materiale publicitare Panouri publicitareSistem pop-up spider Roll-up - https://www.atlasms.ro/

Revista Sport Magazin (sportm.ro) este o publicație a trustului de presă Clubul Media Business


Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

PENTRU A OBȚINE REZULTATELE DORITE ÎN SEO ȘI BRAND-AWARENESS COMANDĂ ADVERTORIALE PREMIUM CU LINK-URI DOFOLLOW CĂTRE SITE-UL TĂU ÎN CELE PESTE 150 DE SITE-URI INTERNE ȘI INTERNAȚIONALE ALE TRUSTULUI DE PRESĂ CLUBUL MEDIA BUSINESS, PRINTRE CARE:


https://businessphilosophy.ro


https://sportm.ro


https://sportprofit.ro


https://totceeaceeste.ro


https://superprofit.ro

O publicație a Clubului Media Business.      

Recomandarea noastra: