Sportivii din Rusia şi Belarus ar putea participa la competiţii din Asia

Sportivii din Rusia şi Belarus ar putea participa la competiţii din Asia, iar CIO analizează opţiunile pentru revenirea acestora la evenimentele internaţionale.

Consiliul Olimpic al Asiei le-a oferit sportivilor ruşi şi belaruşi posibilitatea de a concura în Asia.

Printre competiţiile respective s-ar putea număra şi turnee de calificare la Jocurile Olimpice, în contextul în care în prezent sportivii ruşi şi belaruşi nu pot concura în Europa. Din cauza sancţiunilor venite ca urmare a războiului din Ucraina.

În schimb, susţinerea sportivilor din Ucraina continuă şi federaţiile au fost încurajate să faciliteze pregătirea şi participarea ucrainenilor la evenimentele sportive internaţionale.

Condiţiile stricte menţionate sunt: sportivii ar participa ca neutri, nu îşi vor reprezenta ţara şi nu vor reprezenta vreo organizaţie din ţara lor; doar sportivii care respectă total Carta Olimpică pot participa. Mai exact, vor putea concura doar sportivii care nu au susţinut activ războiul din Ucraina şi cei care se conformează Codului Mondial Antidoping.

După startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, numeroase foruri sportive au mutat evenimente din Rusia şi Belarus şi au interzis participarea sportivilor sau echipelor din cele două ţări la competiţiile internaţionale.

FIFA şi UEFA au suspendat echipele ruseşti din competiţiile europene în februarie 2022, imediat după invazia din Ucraina.

Oficialii RFU (Federaţia Rusă de fotbal) încearcă să redeschidă poarta reintegrării echipelor sale în turneele internaţionale. După ce în toamna anului 2022 a ameninţat că se va înscrie în Confederaţia Asiatică de Fotbal.

Semnalele primite din partea UEFA şi FIFA sunt clare: echipele de club şi naţionale din Rusia rămân suspendate din competiţiile europene fotbalistice atâta vreme cât războiul din Ucraina va continua.

Stiri recente

Sorana Cîrstea continuă să fie jucătoarea din România clasată cel mai bine în clasamentul WTA

Sorana Cîrstea continuă să fie jucătoarea din România clasată cel mai bine în clasamentul WTA dat publicităţii luni, menţinându-se...