SPECIAL: Vine politia…/ Zabrele intre Liga si Federatie

0
160

Şi aici trăim într-o lume ciudată, a paradoxurilor. Pentru că, dacă unii dintre aceştia au dispărut în anonimat, alţii conduc destinele unui fotbal românesc muribund şi falimentar

Şeful suprem al competiţiei interne, Dumitru Dragomir este exemplul elocvent. Acesta nu ascunde faptul că a a ajuns în puşcărie în regimul trecut, nu din motive politice, ci din cauza multor fărădelegi. Mitică era un frecvent practicant al jocurilor de noroc. În plus, deplasările în străinătate îl transformaseră într-unul dintre cei mai cunoscuţi bişniţari, cu produse extrem de căutate la vremea aceea: casetofoane, aparate video, blugi, ţigări şi cafea. Dragomir a reuşit performanţa de a ajunge după gratii în două rânduri, fiind arestat şi după 1990 sub acuzaţia de abuz în serviciu. Un alt angajat al Ligii Profesioniste de Fotbal, Alexandru Boc a stat după gratii mai bine de un an. În vremea când era fotbalist, Boc a avut o altercaţie cu un ofiţer de securitate pe care l-a pocnit în plină figură. Din cauza incidentului, internaţionalul român a ratat participarea la Campionatul Mondial din Mexic, în 1970. Şi fostul selecţioner al echipei naţionale, Victor Piţurcă, a avut probleme cu legea în tinereţe. Piţi a fost arestat în urma unor aprigi partide de barbut, joc de noroc ilegal în regimul trecut.

Puşcărie la Dinamo

Revoluţia şi noul regim democratic nu aveau să închidă definitiv uşile puşcăriilor, deşi mulţi credeau că de-abia de acum îşi pot permite orice. Rând pe rând au apărut scandalurile finalizate cu arestări, procese şi, în unele cazuri, cu ani grei de temniţă. Unul dintre cele mai controversate personaje a fost expreşedintele clubului Dinamo, Vasile Ianul. Acesta a fost condamnat la 12 ani de închisoare sub acuzaţia de înşelăciune. Realitatea ni-l arată însă pe Ianul gestionând după bunul plac fondurile clubului din Şoseaua Ştefan cel Mare. Tot dinspre fosta grupare a Ministerului de Interne a mai avut loc o arestare celebră. Este vorba chiar despre Petre Buduru, implicat în mult mediatizatul caz “Ţigareta II”. Un alt caz devenit celebru tot în deceniul trecut a fost cel al fotbalistului Dănuţ Lupu. Acesta s-a trezit aruncat într-o temniţă din Grecia pentru complicitate la furt. Fostul preşedinte al Politehnicii Iaşi s-a trezit săltat din casă şi băgat la zdup în urma unor falsuri în actele de transfer ale fotbalistului Daniel Pancu, de la clubul din Copou, la Rapid.

Regii fărădelegilor

Am putea spune că începutul deceniului actual aparţine fotbaliştilor. Tot dinspre Iaşi s-a dat o condamnare babană. Vasile Apachiţei, fostul fotbalist din Copou, a primit o pedeapsă de cinci ani închisoare sub acuzaţia de viol şi perversiuni sexuale. În urmă cu patru ani, Apachiţei avea să apară din nou în centrul atenţiei, mai întâi pentru conducerea unui automobil cu numere de înmatriculare false, apoi, pentru furtul unui telefon mobil. Un alt fotbalist condamnat a fost Daniel Topolinschi, acesta fiind acuzat de luare de mită şi aranjare a unui meci. În fine, cel mai recent caz, din care Gigi Becali ar fi avut multe de învăţat, este cel al patronului de la FC Timişoara, Marian Iancu. În urmă cu trei ani, acesta a fost arestat sub acuzaţia de complicitate la înşelăciune şi spălare de bani şi a stat patru luni după gratii.

Europa încarcerată

Deşi fotbalul din Europa Occidentală are rădăcini mult mai sănătoase, nici el nu a fost ferit de scandaluri care au făcut vâlvă la vremea respectivă. Este celebru cazul lui Bernard Tapie, preşedinte la Olympique Marseille. Oamenii legii nu au ţinut cont de faptul că O.M. era o forţă în Europa şi l-au condamnat pe Tapie la închisoare sub acuzaţia de evaziune fiscală şi trucare a unor meciuri. Din Franţa, scandalul s-a mutat în Italia. Preşedintele lui Juventus, Luciano Moggi, s-a trezit săltat din casă după ce s-a aflat că era implicat în scandalul Calciopoli, legat de trucarea unor partide prin influenţarea şi mituirea arbitrilor.

Ianul, primul în top

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Vasile Ianul, însă fraudele acestuia au fost uriaşe. Fostul manager de la Dinamo a fost acuzat de procurori că ar fi încasat, în numerar, o parte din sumele de transfer ale lui Dorin Mateuţ (Real Zaragoza – 300.000 $), Ovidiu Hanganu (Samsunspor – 150.000 $), Marius Cheregi (Cercle Bruges – 350.000 $), Gabor Gerstenmajer (CF Lucerna – 157.000 $), Tibor Selymesi (Cercle Bruges – 286.955 $), Dorinel Munteanu (Cercle Bruges – 430.000 $), Ioan Ovidiu Sabău (Feyernoord Rotterdam – 100.000 $), Bogdan Stelea (Deportivo Mallorca – 145.000 $).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here