SPECIAL/ Rapid, prima care a eliminat-o pe Ujpest

0
242

Chiar dacă presa de la noi s-a grăbit să scrie că formaţia maghiară nu a mai întâlnit nici o echipă din România, Sport Magazin a descoperit că Ujpest a mai dat piept cu reprezentantele fotbalului de la noi. Se întâmpla acum 70 de ani, în Cupa Europei Centrale (Mitropa Cup), unde Ujpest a eliminat-o pe Venus, dar a fost scoasă sezonul următor de Rapid!

1937 Venus vs. Ujpest
Ujpest calificată

În 1937, la debutul său în competiţie, România a fost admisă cu o singură formaţie, campioana Venus. Potrivit lucrării “Istoria fotbalului românesc”, în cazul unei egalităţi la scorul general, după disputarea jocurilor tur-retur, urma să se joace un al treilea meci, pe teren neutru.

Venus a fost încrucişată cu “bronzul” Ungariei, Ujpest, prima manşă fiind programată să se dispute la Bucureşti, exact ca în cazul Stelei în 2009. Dar, surpriză! Cu o săptămână înaintea meciului tur din Capitală, ungurii au contestat terenul echipei noastre, “din cauza lipsei de control şi a reţetei, precum şi a condiţiunilor inapte ale terenului”.

Federaţia noastră a considerat însă nefondat protestul adversarilor, răspunzând prin vocea secretarului general Octav Luchide: “Arena Venus excelentă, reţetă asigurată, cel mai bun teren din Bucureşti”. De notat că la vremea respectivă, arena Venus nu avea gazon, ci zgură! Însă în aceeaşi situaţie era şi stadionul lui Ujpest.

Adversară de calibru

În acel sezon, Ujpest era o echipă extrem de puternică, care terminase pe 3 în campionat în urma lui Ferencvaros şi Hungaria. Prin urmare, Venus avea o misiune extrem de dificilă. Pentru a-şi spori şansele de calificare, campioana României a mutat pe piaţa transferurilor, achiziţionând trei jucători: Bodola, Gain şi Ploeşteanu. Nu a fost de ajuns, iar Venus a pierdut meciul tur cu 4-6 (la un moment dat, ai noştri au condus cu 3-2), eşec pentru care portarul Burdan şi fundaşul Albu au fost consideraţi principalii vinovaţi.

Cu toate acestea, conducerea clubului l-a scos ţap ispăşitor pe antrenorul Ferenc Platko, acuzându-l că a utilizat fotbaliştii nou-veniţi, distrugând coeziunea echipei, şi imputându- i că a cerut comisioane mari pentru aducerea lui Bodola şi a altor jucători. În consecinţă, contractul lui Platko a fost reziliat, iar cel al goalkeeper-ului Burdan nu a mai fost prelungit.

Meciul tur dintre Venus şi Ujpest a bătut recordul de asistenţă pe arena gazdelor, 25.000 de oameni fiind prezenţi în tribune. Altă inedită: peste doar două luni, antrenorul lui Ujpest, Bela Janosy, avea să o preia pe Venus!

Turul 1
Venus – Ujpesti TE Budapesta 4-6 (1-2) 13.06.1937, Bucureşti, arena Venus
Spectatori: 25.000
Arbitru: Bruno Pfutzner (Cehoslovacia)
Au marcat: Humis (25, 71), Ploeşteanu (47), Gruin (55) / Toth (15), Kallai (35), Zsengeller (60, 81, 90), Kocsis (72)

Venus: Burdan – Sfera, Albu – Bărbulescu, Gain, Gorgorin – Ploeşteanu, Bodola, Humis, Vâlcov, Gruin Antrenor: Ferenc Platko

Ujpest: Havas – Futo, Joos – Seres, Szucs, Szalay – Pusztai, Kocsis, Kallai, Zsengeller, Toth Antrenor: Bela Janosy

Retur cu Orient Expresul!

La returul de la Budapesta, Venus a beneficiat şi de sprijinul a 1000 de suporteri români, care s-au deplasat alături de echipă cu celebrul tren Orient Expres, făcând o zi până în capitala Ungariei. Era o cifră considerabilă, mai ales că stadionul ungurilor putea găzdui doar 8000 de spectatori.

Şi de această dată, Ujpest a fost mai bună, impunându-se clar, 4-1. De la noi, s-a remarcat portarul Iordăchescu, care a şi fost singurul român aplaudat de fanii locali. Un moment hazliu s-a consemnat la întoarcerea acasă, când în gara din Arad, Andrei Bărbulescu a coborât în pijama să îşi cumpere ceva de la bufet, dar trenul a plecat între timp, iar mijlocaşul lui Venus a fost obligat să împrumute bani pentru haine şi bilet şi să vină singur la Bucureşti!

Ujpesti TE Budapesta – Venus 4-1 (2-0) 20.06.1937, Budapesta, stadion “Megyeri ut”
Spectatori: 8000
Arbitru: Francesco Mattea (Italia)
Au marcat: Zsengeller (29, 84, 90), Vincze (43), Kallai (51) / Humis (63)

Ujpest: Havas – Futo, Joos – Seres, Szucs, Szalay – Kocsis, Vincze, Kallai, Zsengeller, Toth Antrenor: Bela Janosy

Venus: Iordăchescu – Sfera, Albu – Eisenbeisser, Gain, Beffa – Ploeşteanu, Bodola, Humis, Vâlcov, Gruin Antrenor: Ferenc Platko

1938 Rapid vs. Ujpest
Rapid calificată

Din ediţia 1938 a Mitropa Cup, România a primit dreptul de a alinia două echipe, care au fost campioana Ripensia şi vicecampioana Rapid. Cele două aveau însă probleme de efectiv, deoarece ofereau jucători naţionalei care în acea vară evolua la Campionatul Mondial din Franţa. Era vorba despre Cossini, Răşinaru, Raffinsky, Baratky, Moldoveanu şi Bogdan (de la Rapid), respectiv de Pavlovici, Burger, Bindea şi Dobay (de la Ripensia). Pe 8 iunie, şedinţa Comitetului Cupei Europei centrale a hotărât că Rapid o va întâlni pe Milan FC, iar Ripensia pe Ujpest, dar cum la noi campionatul nu se terminase, iar finala a fost ulterior câştigată de timişoreni, “perechile” s-au inversat.

Referindu-ne strict la dubla care ne interesează, Rapid – Ujpest, înaintea meciului tur pe terenul maghiarilor, giuleştenii trebuia să dispute şi finala Cupei, cu divizionara B CAMT. Ei au cerut amânarea partidei, invocând obligaţiile europene, dar Federaţia a refuzat. Rapid a ameninţat atunci că nu se va prezenta la finală, iar forul conducător, că o va exclude din Mitropa Cup. Până la urmă, conflictul a fost aplanat, ultimul act s-a jucat şi le-a revenit “vişiniilor”, după 2-0 cu CAMT. A urmat imediat deplasarea la Budapesta, dar oboseala şi-a spus cuvântul, Ujpest învingându-i pe români fără drept de apel, scor 4-1.

Turul 1

Ujpest TE Budapesta – Rapid 4-1 (1-0) 26.06.1938, Budapesta, stadion “Megyeri”
Spectatori: 13.000
Arbitru: Jan Bizik (Cehoslovacia)
Au marcat: Zsengeller (11, 46, 66), Vincze (90) / Raffinsky (83 pen.)

Ujpest: Sziklai – Futo, Fekete, Szalay, Szucs, Balogh – Kocsis, Vincze, Kallai, Zsengeller, Szeder Antrenor: Laszlo Sternberg

Rapid: Rădulescu – Wetzer, Roşculeţ – Cossini, Răşinaru, Raffinsky – Bogdan, Moldoveanu, Auer, Baratky, Cuedan Antrenor: Ştefan Auer

Un Deportivo “avant la lettre”

Eşecul categoric suferit în tur a făcut ca nimeni să nu îi mai acorde vreo şansă Rapidului pentru partida de la Bucureşti. “Feroviarii” aveau primă şi la egal (6000 de lei), victoria urca bonusul la 7000, iar calificarea era răsplătită cu 10.000 de lei. Chiar şi fără Baratky, giuleştenii au făcut un meci memorabil, iar în a doua repriză au marcat patru goluri sinonime cu victoria şi calificarea. Peste 66 de ani, o calificare la fel de miraculoasă avea să reuşească Deportivo la Coruna în faţa lui Milan, în 2004 (1-4 în tur, 4-0 în retur).

După fluierul final, oaspeţii de la Ujpest au recunoscut fair-play superioritatea Rapidului, dar şi-au găsit şi un alibi: căldura pe care s-a desfăşurat întâlnirea.

Cum şi Ripensia a trecut de Milan cu scorul general 4-3, calificarea celor două a fost salutată drept “cel mai mare eveniment în existenţa fotbalului românesc”.

Chiar dacă după victoria de senzaţie cu Ujpest, Rapid a fost scoasă în sferturi de Genoa, succesul contra ungurilor rămâne, peste timp, un model din care Steaua poate trage învăţăminte.

Rapid – Ujpest 4-0 (0-0) 03.07.1938, Bucureşti, stadion “Giuleşti”
Spectatori: 15.000
Arbitru: Bruno Pfutzner (Cehoslovacia)
Au marcat: Cuedan (63), Moldoveanu (69), Auer (81), Bogdan (90)

Rapid: Rădulescu – Wetzer, Roşculeţ – Cossini, Răşinaru, Raffinsky – Bogdan, Moldoveanu, Auer, Lengheriu, Cuedan Antrenor: Ştefan Auer

Ujpest: Sziklai – Futo, Fekete – Adam, Szucs, Joos – Pustzai, Vincze, Kallai, Zsengeller, Szeder Antrenor: Laszlo Sternberg