SPECIAL / A inceput Bundesliga

Fotbalul românesc este reprezentat în Germania în acest moment de cinci jucători. Nici unul nu se află însă în vederile selecţionerului Victor Piţurcă


Energie Cottbus: Vlad Munteanu

Transferat în vară de la Dinamo, echipă la care prindea un loc de titular din ce în ce mai rar, Vlad Munteanu a devenit într-un timp record un idol al suporterilor nou-promovatei Energie Cottbus. Românul traversează cea mai bună perioadă din carieră, fiind titular în toate cele 17 meciuri pe care echipa din fosta Germanie democrată le-a jucat în turul campionatului. Mai mult, Munteanu a devenit şi golgheterul echipei sale, cu şase goluri marcate. „Vlad a demonstrat deja că este un specialist al fazelor fixe. în plus, centrărilele lui de pe partea stîngă, deosebit de precise, sînt un permanent pericol pentru apărările adverse. Tehnica sa este una foarte bună.” Acestea sînt cuvintele lui Steffen Heidrich, managerul lui Cottbus. Surpriza numită Vlad Munteanu este cu atît mai mare cu cît, în ultimii ani, la Bucureşti, ieşise în evidenţă mai mult prin viaţa sa extrasportivă. „Nu există un secret în ceea ce fac”, spune cu modestie Vlad Munteanu.

Energie Cottbus: Sergiu Radu

Nici celălalt român din lotul lui Energie Cottbus nu i-a dezamăgit pe fanii echipei din estul Germaniei. Este vorba despre Sergiu Radu, omul care a pus umărul la promovarea lui Energie în Bundesliga, vara trecută. Ca şi Vlad Munteanu, „Schijă” a fost titular în toate partidele disputate de formaţia sa în toamna lui 2006, reuşind însă doar patru goluri şi o pasă decisivă. „Sper să rămînem în Bundesliga. Dacă vom reuşi, ar fi o mare performanţă pentru Energie. Promit să dau totul pentru a atinge acest obiectiv”, afirmă Sergiu Radu. Misiunea nu va fi însă una simplă. Energie se afla, la finalul turului, pe locul 15, cu 17 puncte, la doar două puncte de zona retrogradării.

Alemannia Aachen: Laurenţiu Reghecampf

Alături de Vasile Miriuţă a fost deschizător de drumuri pentru românii care au evoluat sau evoluează la Energie Cottbus. Laurenţiu Reghecampf a părăsit echipa din estul Germaniei în urmă cu doi ani şi jumătate, iar acum trăieşte o a doua tinereţe în vestul ţării, la Aachen. în vîrsta de 31 de ani, Reghe poate privi cu mîndrie turul de campionat din Bundesliga în care a evoluat de 16 ori, a reuşit patru goluri şi le-a pasat decisiv coechipierilor în şase rînduri. Alemannia Aachen porneşte returul de pe locul 13 şi are ca principal obiectiv salvarea de la retrogradare. „îmi doresc din tot sufletul să rămînem în Bundesliga”, ne-a mărturisit Reghecampf. „Mai am încă un vis, acela de a juca finala Cupei Germaniei”, mai spune românul. Această din urmă dorinţă a fostului jucător al Stelei are acoperire. Alemannia Aachen este calificată deja în sferturile de finală ale competiţiei. în optimi, micuţa grupare de la graniţa cu Olanda a dat lovitura, eliminînd campioana Germaniei, Bayern Munchen, după 90 de minute halucinante. Reghe a făcut atunci meciul vieţii lui, marcînd două goluri.

Eintracht Frankfurt: Albert Streit

Născut la Bucureşti în urma cu 26 de ani, Albert Streit a devenit unul dintre cei mai constanţi şi mai apreciaţi jucători din Bundesliga. într-un recent sondaj, organizat de publicaţia germană „Kicker”, fotbalistul de origine română ocupă primul loc în clasamentul celor mai buni mijlocaşi de bandă. Streit a reuşit să le ia faţa unor jucători cu nume mari, precum brazilianul Gilberto (Hertha Berlin) sau internaţionalii germani Thomas Hitzlsperger (VfB Stuttgart) şi Bastian Schweinsteiger (Bayern Munchen). „Nu trebuie să mai demonstrez nimănui nimic”, spunea Albert vara trecută, în momentul în care a aterizat în curtea celor de la Eintracht Frankfurt. în Bundeasliga, Streit a evoluat în 15 meciuri, reuşind trei goluri şi cinci pase decisive. El execută toate loviturile libere şi cornerele de care beneficiază echipa sa, fiind unul dintre cei mai tehnici fotbalişti din lotul lui Frankfurt. în clasament, echipa românului ocupă locul zece şi este calificată în sferturile de finală ale Cupei Germaniei, unde va întîlnii pe Kickers Offenbach, din liga a doua.

Stiri recente

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor feminine de la Izvorani

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor olimpice şi naţionale feminine de la Izvorani, s-a fotografiat cu gimnastele tricolore şi...