Sindromul de epuizare (Burnout)

Am scris acest text cu scopul de a intelege mai bine in ce fel solicitarile specifice meseriei sau vietii de zi cu zi pot influenta atat performanta cat si relatiile cu ceilalti. Pentru cei sceptici in privinta existentei stresului sau a Sindromului de epuizare dati-mi voie sa incep cu doua scenarii ilustrative prezentate de Dr. Adrian Taylor in cartea Sport Psychology (Anglia, 1991)

“Scenariul 1

Jane a fost o inotatoare de success in perioada adolescentei. A inceput sa castige concursuri locale la varsta de 10 ani. Motivata de aceste reusite si de entuziasmul crescut al parintilor, antrenorilor si altora din jurul ei, o parte din ce in ce mai mare din timpul ei a fost dedicata inotului. Fiecare competitie era ceva foarte asteptat si apoi trait cu un sentiment de implinire. La varsta de 13 ani Jane era mai hotarata ca niciodata.

Cu toate acestea, orele multe petrecute in bazin, necesare pentru a-si mentine forma sportiva la un nivel competitiv au devenit plicticoase, mai ales pentru ca unii colegi de scoala incepeau sa petreaca mai mult timp facand alte lucruri. Invatatul pentru scoala a inceput deasemenea sa concureze pentru o parte din timpul ei, dar cumva a continuat programul de doua antrenamente zilnice acumuland saptamanal 20 de ore petrecute in bazin. Parintii ei au inceput sa sesizeze o schimbare in felul in care Jane se bucura de succesul ei, in mod special dupa ce castigase o medalie de aur la o competitie regionala pentru copii sub 16 ani la proba de 50 metri bras. Era ca si cum ea ar fi devenit automatizata si facea miscarile cu putina placere sau emotie.

In anul urmator in loc sa continue cu rezultatele bune, o serie de rezultate slabe au evidentiat o problema. Ea s-a antrenat din greu pentru antrenorul ei si pentru a-si indeplini obiectivul, o medalie la Nationale, dar parea ca a pierdut ceva in tot acest timp. La marginea piscinei, in loc sa-si incurajeze colegele in mod entuziast, ea a devenit retrasa. Fiind de multe ori obosita, si cu dificultati de concentrare, au avut de suferit si rezultatele ei scolare. Dupa cateva saptamani cu dureri de gat si raceala Jane a ajuns la doctor, care a pus diagnosticul de mononucleoza ( denumita “boala sarutului” in America de Nord) chiar inaintea Campionatelor Nationale,

Dupa o perioada de 6 saptamani de pauza, departe de antrenamente, Jane a realizat ca dragostea ei pt inot a disparut. Ea asocia bazinul de inot cu antrenamentele grele si cu un spatiu impersonal unde ai prea putin timp sa te bucuri de compania celorlalti. Chiar daca a tinut legatura cu unele persoane din club si si-a revenit complet in urma bolii, dupa doi ani Jane inca nu mai trecuse niciodata pe la bazin.

SCENARIUL 2

Geoff a lucrat ca profesor la o scoala mare timp de 15 ani. La scurt timp dupa ce a inceput munca la scoala, interesul sau natural pentru fotbalul american a fost puternic stimulat. El a primit atatea responsabilitati incat fiecare moment al zilei, pentru el era impartit astfel: pranzul il manca in timp de echipa de fotbal american a scolii se echipa pentru antrenament sau cand supraveghea copii la locul de joaca. Dupa orele de scoala era vazut de obicei antrenand sau arbitrand vreuna din echipele scolii.

Dupa o acidentare Geoff a preluat rolul de antrenor secund si acum era antrenorul unei echipe locale semiprofesioniste. Se antrenau de trei ori pe saptamana dimineata si jucau in fiecare sambata, timp de10 luni pe an, uneori fiind nevoiti sa calatoreasca cate trei ore pentru meciurile din deplasare. Duminica avea de antrenat o echipa regionala de juniori, o responsabilitate adaugata listei sale lungi de sedinte ale diferitelor comisii la care Geoff trebuia sa participe. In timpul sarbatorilor scolare Geoff era pionul principal pentru organizarea campionatelor de fotbal american pentru copii de 12-16 ani. Cinstit vorbind puteai spune ca viata lui se invarte in jurul acestui sport.

In ultima perioada cei din jurul lui Geoff au observat o schimbare in caracterul de regula relaxat, cald si increzator al acestuia. Geoff nu constientiza nimic. Ca perfectionist el a avut intotdeauna asteptari mari de la cei pe care ii antrena si de regula entuziasmul sau chiar dadea rezultate. Cu cinci ani in urma au avut loc niste schimbari care l-au lasat pe Geoff cu sentimentul ca eforturile sale nu sunt suficient apreciate.

Cu mai putin entuziasm pentru echipele scolii Geoff si-a pierdut interesul si pentru copii si a devenit mai detasat. Un antrenor, in trecut plin de aprecieri si incurajari, incet-incet a devenit cinic si negativ la adresa jucatorilor sai. El se exprima mai mult critic si observa tot mai putine elemente pozitive. Un stil de antrenare autocrat s-a raspandit in randul echipei de seniori si in schimb Geoff a obtinut mai putin respect si rezultate slabe. El a devenit din ce in ce mai iritabil si in momentele tensionate el contesta arbitrajul, adversarii, spectatorii si uneori chiar proprii jucatori.

In primii sai ani de antrenorat Geoff participa la seminarii de pregatire ale antrenorilor si citea mult despre toate aspectele jocului. Acum parea refractar la ideile noi si a invatat putine din ultimii cinci ani. In schimb, parea ca trece prin acelasi an de cinci ori, repetand greseli ca antrenor si nereusind sa evite conflictele inutile cu altii.

Astfel de exemple sunt frecvente in cercurile sportive. Ele par a fi foarte diferite si totusi in multe privinte exista o similaritate in felul in care sportul a inghitit doi oameni foarte dedicati meseriei. La oamenii care sufera de epuizare este foarte intalnit faptul ca nu constientizeaza ca s-au schimbat in vreun fel, iar acest lucru ingreuneaza orice intentie de a repara ceva.

Ce este pana la urma sindromul de epuizare?

De obicei cercetarile sunt indreptate asupra meseriilor care implica munca cu alti oameni, ca invatamantul, asistenta medicala, politia, etc. In acest context sindromul de epuizare poate fi etichetat cel mai corect ca sindrom de epuizare psihica, unde o persoana devine epuizata emotional datorita efortului constant de ingrijire si atentie pentru altii. Sindromul de epuizare poate deasemenea afecta antrenorii, profesorii de educatie fizica, arbitrii, fizioterapeutii si altii care sunt foarte dedicati rolului lor, atat ca amatori cat si ca profesionisti. Foarte multi sportivi pot trai epuizarea psihica cand sunt supusi unei presiuni intense pe o perioada lunga de timp. Rata destul de mare de abandon in randul juniorilor cu foarte mare potential, si lipsa din ce in ce mai acuta a arbitrilor din sporturile de echipa care implica deplasari rapide pot sugera ca sportul presupune si existenta unui sindrom de epuizare fizica.

Epuizarea a fost definita ca o pierderea progresiva a idealismului, energiei si scopului (sensului). Pierderea energiei fizice si emotionale poate fi insotita de atitudini negative si de parerea ca indeplinesti tot mai putine lucruri. In etapele mai tarzii ale epuizarii de obicei apare o scadere a interesului care poate duce chiar la retragerea sau abandonarea activitatii. Desigur, nu toata lumea abandoneaza sportul din cauza sindromului de epuizare. Oricum, cand sportivi precum Jane ajung sa aiba o repulsie fata de activitati care candva erau o sursa profunda de satisfactie personala, acest lucru devine grav.

Au fost identificati doi factori ai sindromului de epuizare. Primul este cel psihic.

Epuizarea psihica

Intrebarile din Exercitiul 29 va vor ajuta sa intelgeti mai profound natura acestui tip de sindrom de epuizare. In ultimele 6 luni cat de des ati simtit sentimentele descrise in fiecare afirmatie. Completati rolul (meseria) dumneavostra (de exemplu, jucator, antrenor, arbitru, etc.) in spatiul alocat. Completati Exercitiul 29.

Exercitiul 29

FOARTE DES DES UNEORI RAR NICIODATA

4 3 2 1 0

EPUIZARE MENTALA (EM)

1.Ma simt atras mai putin sa planific si sa ma gandesc la ce fac decat atunci cand am inceput ca…………..

Sunt atat de obosit emotional dupa o zi de munca / un concurs incat nu-mi amintesc prea mult despre el.
Ma simt obosit mental inainte de a incepe ziua /un antrenament.
Consider micile probleme mai frustrante decat le consideram mai demult.
SCORUL EM: ______

DEPERSONALIZARE (DE)

Ma surprind comportandu-ma cu ceilalti intr-un mod impersonal cu mai putina sensibilitate si mai multa duritate fata de ei.
Cand lucrurile merg rau, sunt mai putin tolerant in calitate de……………… si am tendinta sa dau vina pe ceilalti mai mult decat obisnuiam inainte.
Simt uneori ca sunt acuzat pentru greselile si ratarile altora, in calitate de……………….
In calitate de……………………. nu mai sunt preocupat de realizarile personale ale altora atat de mult cat eram in trecut.
SCORUL DE: ______

IMPLINIRE PERSONALA (IP)

In calitate de ……………………. nu simt ca realizez atat de mult pe cat obisnuiam.
Cand am inceput activitatea de…………………. simteam ca pot avea un impact mai puternic decat simt ca am acum.
Nu simt ca am nevoie sa realizez atat de multe acum, fata de perioada cand am inceput sa lucrez ca …………………
In calitate de……………………. nu mi se pare ca primesc de la cei din jurul meu acelasi respect pe care il aveam tot timpul.
SCORUL IP: ______

SCORUL TOTAL PENTRU SINDROMUL DE EPUIZARE: ______

Un scor total al sindromului de epuizare de 20 sugereaza ca nu v-ati pierdut satisfactia personala datorita implicarii, sunteti plin de energie si entuziasm pentru sportul in care activati si mentineti o relatie excelenta cu ceilalti. Scoruri totale intre 20 -35 pot arata ca sunteti in etapele de inceput sau de mijloc ale sindromului de epuizare. Un scor total al sindromului de epuizare de peste 35 sugereaza ca ar trebui sa analizati in mod serios implicarea dumneavoastra in sport si cum puteti reveni intr-o pozitie care candva era mai putin solicitanta si/sau oferea mai multe recompense evidente.

Acum intoarceti-va si analizati care dintre aspectele sindromului de epuizare au scorul cel mai mare. Un scor de 10 sau mai mult la oricare dintre cele trei componente (ME, DE, IP) are nevoie de atentie speciala.

Un scor mare al ME sugereaza ca v-ati pierdut controlul. Sunteti atat de obosit emotional incat in loc sa planificati cu grija obiectivele, lucrurile pur si simplu se intampla intr-un mod automat. Este dificil sa inveti din experienta in acest caz, deoarece poti rata ceea ce se intampla cu adevarat, sau sunteti concentrati doar pe aspectele specifice ale unei probleme: nu puteti vedea padurea din cauza copacilor. Supraantrenamentul este un exemplu bun, in care, dupa cum ati vazut in cazul lui Jane mai devreme, poate fi dificil sa realizezi cat de utila poate fi o pauza. Oamenii din aceasta categorie de obicei nu pot spune “Nu”, si se pot simti inconfortabil daca sunt observati ca incetinesc ritmul. Epuizarea mentala poate afecta deasemnea felul in care noi interactionam.

Un scor mare al DE sugereaza ca v-ati schimbat felul in care va intelegeati cu ceilalti. Dezvoltarea unor atitudini negative si a cinismului este un mod incenstient de a te detasa dintr-o relatie. In timp ce unele personae pot deveni retrase si de cele mai multe ori tacute in situatii de natura sociala, altele pot deveni foarte usor irascibile si furioase. In cazul meseriei de antrenor, care necesita un interes puternic si intelegerea fiecarui jucator, efectul aparitiei sentimentelor de DE pot genera inhibare in mod special, dupa cum am vazut in cazul lui Geoff. De multe ori se dezvolta un stil de antrenare autocrat care presupune relatii personale de slaba calitate si neincredere intre antrenor si sportiv. De obicei energia mentala este necasara pentru a dezvolta si mentine relatii pozitive cu ceilalti. De aceea se intampla frecvent ca sentimentele de depersonalizare sa coincida cu oboseala mentala sau epuizarea.

Un scor mare al IP sugereaza ca desi sunteti inca implicat in activitatea sportiva, rasplata dumneavoastra personala nu pare a fi atat de mare pe cat era altadata. Esti implicat pana peste cap, cum parea sa fie Geoff la inceputul actvitatii sale? Din nou asta poate datorata neputintei de a spune “Nu”. Un alt exemplu se refera la scaderea numarului de arbitrii sau oficiali. Cei implicati tind sa faca din ce in ce mai mult, de cele mai multe ori rezultand un sentiment de insatisfactie personala. Cu toate ca rezultatele bune continua sa apara putem sa le atribuim norocului, altor persone din echipa noastra sau evolutiei slabe a echipei adverse.

Desigur este destul de normal sa realizam mai putin pe masura ce devenim mai priceputi la ceva. Facand referire la Legea Diminuarii Beneficiilor in care auto-perfectionarea unei anumite deprinderi motrice cum ar fi aruncarea la cos in baschet sau coborarea cu o canoe pe un rau sunt mai evidente in etapele de inceput ale invatarii dar apoi ele scad odata cu atingerea unui nivel de performanta mai ridicat. Ca sa ne raportam la exemplul nostru de mai devreme, Jane ajunsese sa depuna un efort mai mare ca niciodata, pe masura ce devenea mai buna in natatie, dar simtea ca rasplata era din ce in ce mai mica.

Daca un sportiv nu reuseste sa depaseasca frustrarea generata de aceasta aparenta lipsa de evolutie, pot aparea sentimente legate de scaderea implinirii de sine. Stabilirea de obiective clare, care sa ne pregateasca pentru asteptarea unor performante realiste, este una din metodele de a inlatura aceste frustrari.

Evident ca vor fi diferente intre modurile in care fiecare om simte fata de ceea ce face. Important este felul in care sentimentele tale s-au schimbat si multe din afirmatiile chestionarului reflecta acest lucru. Daca ai completa acest chestionar peste cativa ani, sentimentele tale legate de implicarea ta pot ramane la fel sau se pot schimba. Constientizarea schimbarilor care iau o directie negativa, dupa cum vom vedea mai departe, este un punct de plecare ideal in lupta cu dezvoltarea si simptomele epuizarii.

Exist multe alte simptome psihice care pot aparea, dar care nu au legatura cu sindromul de epuizare. De exemplu sportivii pot trece prin stari precum lipsa motivatiei, depresie, anxietate crescuta, iritabilitate si pierderea concentrarii. Deoarece epuizarea apare in urma unor prioade lungi de stres, acestea dar si alte simptome care sunt des asociate cu stresul, pot deveni evidente.

Epuizarea fizica

Fara indoiala epuizarea fizica si psihica au legatura una cu alta, dar inca nu este clar in ce fel. Epuizarea fizica influenteaza in mod evident felul in care ne raportam la noi insine si la ceilalti. Starea noastra emotionala are de asemnea un efect considerabil asupra felului in care ne simtim din punct de vedere fizic.

Sindromul de epuizare implica si o parte fizica. Cercetarile privind sindromul de oboseala cronica au ajuns in centrul atentiei ca urmare a “caderilor” recente survenite in randul sportivilor de mare performanta. Iesirea dezamagitoare a a lui Sebastian Coe din cadrul Jocurilor Commonwealth-ului din 1990 si retragerea lui Steve Ovett de la Jocurile Olimpice din 1984, organizate in Los Angeles sunt exemple binecunoscute. In ciuda monitorizarii atente a evolutiei in antrenamente, sportivii au trecut prin infectii virale asociate cu inhibarea sistemului imunitar si o mai mare probabilitate de imbolnavire. Epuizarea fizica nu poate fi explicata in mod simplu printr-un platou, ca si in cazul plafonarii, ci mai degraba printr-un declin prea lung al performantei sub nivelul anticipat, care se baza pe realizarile si antrenamentele trecute. (text si foto – fitbc.ro)

(de Nick Angelescu)

Editorialistul Nicolae (Nick) Angelescu este life coach, consultant în performanța sportivă, fiind coaching pentru sporturi de echipă (fotbal, baschet,etc) şi sporturi individuale (tenis, judo, BJJ, tenis de masă, etc): “Am petrecut o viata in lumea sportului si am acumulat extrem de multa experienta pe care sunt nerabdator sa o impart cu voi ;). Informatiile din domeniul cercetarii stiintifice, cunostintele acumulate in perioada in care am activat ca antrenor de baschet si experientele adunate in turneele internationale de tenis in calitate de preparator fizic si motivational coach le-am sintetizat in aplicatii scurte dar foarte eficiente cu care ne vom distra in WELLNESS CAMP.

Studii: licentiat in EFS la ANEFS Bucuresti, Doctor in Educatie Fizica si Sport, cu un Master in Sport, Turism si Loisir. Specialist in activitatea de Coaching – acreditare ANC, si Trainer – acreditare ANC. Mi-am inceput cariera la Institutul National de Cercetare pentru Sport (www.sportscience.ro) din Bucuresti unde am avut sansa sa lucrez cu sportivi de mare performanta (loturi nationale si olimpice).

In domeniul organizarii de activitati sportive am trecut de la tabere pentru copii (sports summer camps -Anapollis, USA) in 2002, 2003 la tabere si excursii organizate pentru clienti privati si/sau companii (www.evadeazacunoi.ro) pana la taberele de tenis coordonate de Victor Hanescu (www.trainlikeapro.ro) in 2016″.

Stiri recente

Ronaldinho a ajuns la Cluj-Napoca pentru un spectacol fotbalistic în cadrul Sports Festival

Ronaldinho a ajuns la Cluj-Napoca, pentru a participa la evenimentul fotbalistic “Ronaldinho & Friends” din cadrul Sports Festival 2025.Starul...
Sport Magazin
Privacy Overview


 

Acest website foloseşte cookie-uri (atât proprii cât şi de la terţi) pentru a furniza utilizatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia.

 

În ceea ce numim “web 2.0”, “cookie”-urile joacă un rol important în facilitarea accesului şi livrării multiplelor servicii de care utilizatorul se bucură pe internet, cum ar fi:

 

  • Personalizarea anumitor setări precum: limba în care este vizualizat un site, moneda în care se exprimă anumite preţuri sau tarife, păstrarea opţiunilor pentru diverse produse (măsuri, alte detalii etc) în coşul de cumpărături (şi memorarea acestor opţiuni) – generându-se astfel flexibilitatea “coşului de cumpărături” (accesarea preferinţelor vechi prin accesarea butonului “inainte” şi “înapoi”)
  • Cookie-urile oferă deţinătorilor de site-uri un feedback valoros asupra modului cum sunt utilizate site-urile lor de către utilizatori, astfel încât să le poată face şi mai eficiente şi mai accesibile pentru utilizatori.
  • Permit aplicaţiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri să fie incluse într-un anumit site pentru a crea o experienţă de navigare mai valoroasă, mai utilă şi mai plăcută. Îmbunătăţesc, de asemenea, eficienţa publicitaţii online.

 

Ce este un “cookie”?

 

Un “Internet Cookie” (termen cunoscut şi ca “browser cookie” sau “HTTP cookie” sau pur şi simplu “cookie” ) este un fişier de mici dimensiuni, format din litere şi numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se accesează Internetul.

 

Cookie-ul este instalat prin solicitarea emisă de către un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Firefox, Chrome) şi este complet “pasiv” (nu conţine programe software, viruşi sau spyware şi nu poate accesa informaţiile de pe hard-drive-ul utilizatorului).

 

Un cookie este format din 2 părţi: numele şi conţinutul sau valoarea cookie-ului. Mai mult, durata de existenţă a unui cookie este determinată; tehnic, doar web-serverul care a trimis cookie-ul îl poate accesa din nou în momentul în care un utilizator se întoarce pe website-ul asociat webserverului respectiv.

 

Cookie-urile în sine nu solicită informaţii cu caracter personal pentru a putea fi utilizate şi, în cele mai multe cazuri, nu identifică personal utilizatorii de internet.

 

  • Există 2 categorii mari de cookie-uri:

 

Cookieuri de sesiune – acestea sunt stocate temporar în dosarul de cookie-uri al browserului web pentru ca acesta să le memoreze până când utilizatorul iese de pe website-ul respectiv sau închide fereastra browserului (ex: în momentul logării/delogării pe un cont de web-mail sau pe reţele de socializare).

 

Cookieuri Persistente – acestea sunt stocate pe hard-drive-ul unui computer sau echipament (şi în general depinde de durata de viaţă prestabilită pentru cookie). Cookie-urile persistente le includ şi pe cele plasate de un alt website decât cel pe care îl vizitează utilizatorul la momentul respectiv – cunoscute sub numele de “third party cookies” (cookieuri plasate de terţi) – care pot fi folosite în mod anonim pentru a memora interesele unui utilizator, astfel încât să fie livrată publicitate cât mai relevantă pentru utilizatori.

 

Care sunt avantajele cookie-urilor?

 

Un cookie conţine informaţii care fac legătura între un web-browser (utilizatorul) şi un web-server anume (website-ul). Dacă un browser acceseaza acel web-server din nou, acesta poate citi informaţia deja stocată şi reacţiona în consecinţă.

 

Cookie-urile asigură userilor o experienţă plăcută de navigare şi susţin eforturile multor website-uri pentru a oferi servicii confortabile utilizatorillor: ex – preferinţele în materie de confidenţialitate online, opţiunile privind limba site-ului, coşuri de cumpărături sau publicitate relevantă.

 

Care este durata de viaţă a unui cookie?

 

Cookie-urile sunt administrate de web-servere. Durata de viaţă a unui cookie poate varia semnificativ, depinzând de scopul pentru care este plasat. Unele cookie-uri sunt folosite exclusive pentru o singură sesiune (session cookies) şi nu mai sunt reţinute odată ce utilizatorul a părăsit website-ul si unele cookie-uri sunt reţinute şi refolosite de fiecare dată când utilizatorul revine pe acel website (“cookie-uri permanente”). Cu toate acestea, cookie-urile pot fi şterse de un utilizator în orice moment prin intermediul setărilor browser-ului.

 

Ce sunt cookie-urile plasate de terţi?

 

Anumite secţiuni de conţinut de pe unele site-uri pot fi furnizate prin intermediul unor terţe părţi/furnizori (ex: news-box, un video sau o reclamă). Aceste terţe părţi pot plasa de asemenea cookie-uri prin intermediul site-ului şi ele se numesc “third party cookies”, pentru că nu sunt plasate de proprietarul website-ului respectiv. Furnizorii terţi trebuie să respecte de asemenea legea în vigoare şi politicile de confidenţialitate ale deţinătorului site-ului.

 

Cum sunt folosite cookie-urile de către acest site

 

O vizită pe acest site poate plasa cookie-uri în scopuri de:

 

  • Cookie-uri de performanţă a site-ului
  • Cookie-uri de analiză a vizitatorilor
  • Cookie-uri pentru geotargetting
  • Cookie-uri de înregistrare
  • Cookie-uri pentru publicitate
  • Cookie-uri ale furnizorilor de publicitate
  • Aceste cookie-uri pot proveni de la următorii terti: Google Analytics, Facebook, Youtube etc

 

Cookie-uri de performanţă:

 

Acest tip de cookie reţine preferinţele utilizatorului pe acest site, aşa încât nu mai este nevoie de setarea lor la fiecare vizitare a site-ului. Exemple:

 

  • setările volumului pentru video player
  • viteza de video streaming cu care este compatibil browser-ul

 

Cookie-uri pentru analiza vizitatorilor

 

De fiecare dată când un utilizator vizitează acest site soft-ul de google analytics furnizat de o terţă parte generează un cookie de analiză a utilizatorului. Acest cookie ne spune dacă aţi mai vizitat acest site până acum. Browser-ul ne va spune dacă aveţi acest cookie, iar dacă nu, vom genera unul. Acesta permite monitorizarea utilizatorilor unici care ne vizitează şi cât de des o fac.

 

Atâta timp cât nu sunteţi înregistrat pe acest site, acest cookie nu poate fi folosit pentru a identifica persoanele fizice, ele sunt folosite doar în scop statistic. Daca sunteţi înregistrat putem şti, de asemenea, detaliile pe care ni le-aţi furnizat, cum ar fi adresa de e-mail şi user-name-ul – acestea fiind supuse confidentialităţii şi prevederilor din Termeni şi Conditii, Politică de confidenţialitate precum şi prevederilor legislaţiei in vigoare cu privire la protejarea datelor cu caracter personal.

 

Cookie-uri pentru geotargetting

 

Aceste cookie-uri sunt utilizate de către un soft care stabileşte din ce ţara proveniţi. Este complet anonim şi este folosit doar pentru a targeta conţinutul – chiar şi atunci când sunteţi pe pagina noastră în limba română sau în altă limbă primiţi aceeaşi reclamă.

 

Cookie-uri pentru înregistrare

 

Atunci când vă înregistraţi pe acest site, generăm un cookie care ne anunţă dacă sunteţi înregistrat sau nu. Serverele noastre folosesc aceste cookie-uri pentru a ne arăta contul cu care sunteţi înregistrat şi dacă aveţi permisiunea pentru un serviciu anume. De asemenea, ne permite să asociem orice comentariu pe care îl postaţi pe site-ul nostru cu user-name-ul dvs. Dacă nu aţi selectat “păstreaza-mă înregistrat”, acest cookie se va şterge automat când veţi închide browser-ul sau calculatorul.

 

Cookie-uri pentru publicitate

 

Aceste cookie-uri ne permit să aflăm dacă aţi vizualizat sau nu o reclamă online, care este tipul acesteia şi cât timp a trecut de când aţi văzut mesajul publicitar.

 

Aceste cookie-uri le folosim şi pentru a targeta publicitatea online. Putem folosi, de asemenea, cookie-uri aparţinând unei terţe părţi, pentru o mai bună targetare a publicităţii, pentru a arăta de exemplu reclame despre vacanţe, dacă utilizatorul a vizitat recent un articol pe site despre vacanţe. Aceste cookie-uri sunt anonime, ele stochează informaţii despre contentul vizualizat, nu despre utilizatori.

 

De asemenea, setăm cookie-uri anonime şi prin alte site-uri pe care avem publicitate. Primindu-le, astfel, noi le putem folosi pentru a vă recunoaşte ca vizitator al acelui site dacă ulterior veţi vizita site-ul nostru, vă vom putea livra publicitatea bazată pe această informaţie.

 

Alte cookie-uri ale terţelor părţi

 

Pe unele pagini, terţii pot seta propriile cookie-uri anonime, în scopul de a urmări succesul unei aplicaţii, sau pentru a customiza o aplicaţie. Datorită modului de utilizare, acest site nu poate accesa aceste cookie-uri, la fel cum terţele părţi nu pot accesa cookie-urile deţinute de acest site.

 

De exemplu, când distribuţi un articol folosind butonul pentru reţelele sociale aflat pe acest site, acea reţea socială va înregistra activitatea dvs.

 

Ce tip de informaţii sunt stocate şi accesate prin intermediul cookie-urilor?

 

Cookie-urile păstrează informaţii într-un fişier text de mici dimensiuni care permit unui website să recunoască un browser. Web-serverul va recunoaşte browser-ul până când cookie-ul expiră sau este şters.

 

Cookie-ul stochează informaţii importante care îmbunătăţesc experienţa de navigare pe Internet (ex: setările limbii în care se doreşte accesarea unui site; păstrarea unui user logat în contul de web-mail; securitatea online banking; păstrarea produselor în coşul de cumpărături).

 

De ce sunt cookie-urile importante pentru Internet?

 

Cookie-urile reprezintă punctul central al funcţionării eficiente a Internetului, ajutând la generarea unei experienţe de navigare prietenoase şi adaptata preferinţelor şi intereselor fiecărui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor poate face unele site-uri imposibil de folosit.

 

Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu înseamnă că nu veţi mai primi publicitate online, ci doar că aceasta nu va mai putea ţine cont de preferinţele şi interesele dvs., evidenţiate prin comportamentul de navigare.

 

  • Exemple de întrebuinţări importante ale cookie-urilor (care nu necesită autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):

 

– Conţinut şi servicii adaptate preferinţelor utilizatorului – categorii de ştiri, vreme, sport, hărţi, servicii publice şi guvernamentale, site-uri de entertainment şi servicii de travel.

 

– Oferte adaptate pe interesele utilizatorilor – reţinerea parolelor, preferinţele de limbă (ex: afişarea rezultatelor cautărilor în limba română).

 

– Reţinerea filtrelor de protecţie a copiilor privind conţinutul pe Internet (opţiuni family mode, funcţii de safe search).

 

– Limitarea frecvenţei de difuzare a reclamelor – limitarea numărului de afişări a unei reclame pentru un anumit utilizator pe un site.

 

– Furnizarea de publicitate mai relevantă pentru utilizator.

 

– Măsurarea, optimizare şi caracteristicile de analytics – cum ar fi confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un website, ce tip de conţinut este vizualizat şi modul cum un utilizator ajunge pe un website (ex. prin motoare de căutare, direct, din alte website-uri etc). Website-urile derulează aceste analize a utilizării lor pentru a îmbunătăţi site-urile în beneficiul userilor.

 

– Securitate şi probleme legate de confidenţialitate

 

Cookieurile NU sunt viruşi ! Ele folosesc formate tip plain text. Nu sunt alcătuite din bucăţi de cod aşa că nu pot fi executate nici nu pot auto-rula. În consecinţă, nu se pot duplica sau replica pe alte reţele pentru a se rula sau replica din nou. Deoarece nu pot îndeplini aceste funcţii, nu pot fi considerate viruşi.

 

Cookie-urile pot fi totuşi folosite pentru scopuri negative. Deoarece stochează informaţii despre preferinţele şi istoricul de navigare al utilizatorilor, atât pe un anume site cât şi pe mai multe alte site-uri, cookie-urile pot fi folosite ca o formă de Spyware. Multe produse anti-spyware sunt conştiente de acest fapt şi în mod constant marchează cookie-urile pentru a fi şterse în cadrul procedurilor de ştergere/scanare anti-virus/anti-spyware.

 

În general browser-ele au integrate setări de confidenţialitate care furnizează diferite nivele de acceptare a cookie-urilor, perioadă de valabilitate şi ştergere automată după ce utilizatorul a vizitat un anumit site.

 

Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri

 

Deoarece protecţia identităţii este foarte valoroasă şi reprezintă dreptul fiecărui utilizator de internet, este indicat să se ştie ce eventuale probleme pot crea cookie-urile. Pentru că prin intermediul lor se transmit în mod constant în ambele sensuri informaţii între browser şi website, dacă un atacator sau persoană neautorizată intervine în parcursul de transmitere a datelor, informaţiile conţinute de cookie pot fi interceptate. Deşi foarte rar, acest lucru se poate întâmpla daca browser-ul se conectează la server folosind o reţea necriptată (ex: o reţea WiFi nesecurizată).

 

Alte atacuri bazate pe cookie implică setări greşite ale cookie-urilor pe servere. Dacă un website nu solicită browser-ului să folosească doar canale criptate, atacatorii pot folosi această vulnerabilitate pentru a păcăli browser-ele în a trimite informaţii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizează apoi informaţiile în scopuri de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important să fiţi atenţi în alegerea metodei celei mai potrivite de protecţie a informaţiilor personale.

 

Sfaturi pentru o navigare sigură şi responsabilă, bazată pe cookies.

 

Datorită flexibilităţii lor şi a faptului că majoritatea dintre cele mai vizitate site-uri şi cele mai mari folosesc cookie-uri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe site-urile cele mai răspândite şi utilizate printre care Youtube, Gmail, Yahoo si altele.

 

  • Iată câteva sfaturi care vă pot asigura ca navigaţi fără griji însă cu ajutorul cookie-urilor:

 

– Particularizaţi-vă setările browser-ului în ceea ce priveşte cookie-urile pentru a reflecta un nivel confortabil pentru voi al securităţii utilizării cookie-urilor.

 

– Dacă nu vă deranjează cookie-urile şi sunteţi singura persoană care utilizaează computerul, puteţi seta termene lunigi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare şi al datelor personale de acces.

 

– Dacă împărţiti accesul la calculator, puteţi lua în considerare setarea browser-ului pentru a şterge datele individuale de navigare de fiecare dată când închideţi browser-ul. Aceasta este o variantă de a accesa site-urile care plasează cookie-uri şi de a şterge orice informaţie de vizitare la închiderea sesiunii navigare.

 

– Instalaţi-vă si updataţi-vă constant aplicaţii antispyware.

 

Multe dintre aplicaţiile de detectare şi prevenire a spyware-ului includ detectarea atacurilor pe site-uri.

 

Astfel, impiedică browser-ul de la a accesa website-uri care ar putea să exploateze vulnerabilitatile browser-ului sau să descarce software periculos. Asiguraţi-vă că aveţi browserul mereu updatat. Multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizează exploatând punctele slabe ale versiunilor vechi ale browser-elor.

 

Cookie-urile sunt pretutindeni şi nu pot fi evitate dacă doriţi să vă bucuraţi de acces pe cele mai bune şi cele mai mari site-uri de pe Internet – locale sau internaţionale. Cu o inţelegere clară a modului lor de operare şi a beneficiilor pe care le aduc, puteţi lua măsurile necesare de securitate astel încât să puteţi naviga cu încredere pe internet.

 

Cum pot opri cookie-urile?

 

Dezactivarea şi refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite site-uri impracticabile sau dificil de vizitat şi folosit. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu înseamnă că nu veţi mai primi/vedea publicitate online.

 

Este posibilă setarea din browser pentru ca aceste cookie-uri să nu mai fie acceptate sau poţi seta browser-ul să accepte cookie-uri de la un site anume. Dar, de exemplu, dacă nu eşti înregistat folosind cookie-urile, nu vei putea lăsa comentarii.

 

Toate browser-ele moderne oferă posibilitatea de a schimba setările cookie-urilor. Aceste setări se găsesc de regulă în “opţiuni” sau în meniul de “preferinţe” al browser-ului folosit.

 

  • Pentru a înţelege aceste setări, următoarele link-uri pot fi folositoare, altfel puteţi folosi opţiunea “ajutor” a browser-ului pentru mai multe detalii.

 

Cookie settings în Internet Explorer http://windows.microsoft.com/en-us/internet-explorer/delete-manage-cookies#ie=ie-11

 

Cookie settings în Mozilla https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences

 

Cookie settings în Chrome https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=en

 

Cookie settings în Safari https://support.apple.com/kb/ph17191?locale=en_US

 

Cookie settings în Opera http://www.opera.com/help/tutorials/

 

Pentru setările cookie-urilor generate de terţi, puteţi consulta şi site-ul www.youronlinechoices.com/ro/ unde găsiţi mai multe informaţii privind confidenţialitatea legată de publicitatea online.

 

Date cu caracter personal

 

CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL este deosebit de interesata de respectarea vietii private a vizitatorilor si utilizatorilor paginilor sale de internet.

 

Acest document descrie practicile adoptate de CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL cu privire la datele cu caracter personal pe care compania le poate colecta, utilizarea acestora si persoanele pentru care sunt colectate.

 

Cu toate acestea, fiecare pagina de internet CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL are un obiectiv diferit si caracteristici proprii. Daca un anumit site internet CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL solicita date personale suplimentare, veti fi informat in legatura cu acest lucru pe site-ul respectiv.

 

Date cu caracter personal

 

In general, puteti accesa paginile internet ale CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL fara a fi nevoie sa furnizati informatii cu caracter personal.

 

Pentru a va satisface nevoile, CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL va poate solicita sa furnizati date cu caracter personal, de exemplu, pentru a stabili o corespondenta sau pentru a procesa o comanda.

 

In special, este vorba de coordonatele dumneavoastra (nume, adresa, numar de telefon, adresa electronica, etc.)

 

Colectarea datelor cu caracter personal

 

CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL nu colecteaza date cu caracter personal decat in scopuri precise, explicite si legitime si nu prelucreaza apoi aceste date intr-un mod incompatibil cu aceste scopuri.

 

Atunci cand colecteaza date cu caracter personal, CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL informeaza persoana in cauza in momentul sau inainte de colectare si inainte de a le utiliza in scopurile definite.

 

CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL se angajeaza sa nu prelucreze decat date cu caracter personal adecvate, pertinente si neexcesive in raport cu scopurile pentru care sunt colectate. CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL va adopta toate dispozitiile necesare pentru ca datele cu caracter personal prelucrate sa fie exacte si actualizate, daca este cazul.

 

Utilizarea datelor  colectate pe  site-urile CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL  .

 

CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL  utilizeaza datele cu caracter personal in limita stricta a scopurilor in care au fost colectate.
Drept exemplu, CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL va poate solicita date cu caracter personal pentru a:

 

  • Va furniza informatii privind produsele si serviciile
  • Executa si urmari tranzactiile dumneavoastra
  • Participa la aspectele interactive ale site-urilor
  • Comunica si dezvolta relatii comerciale cu dumneavoastra

 

CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL se angajeaza sa nu utilizeze datele cu caracter personal in scopuri de prospectare comerciala fara a obtine in prealabil consimtamantul dumneavoastra.

 

Destinatarii datelor cu caracter personal

 

Destinatarii datelor dumneavoastra personale se limiteaza exclusiv la persoanele abilitate sa cunoasca aceste date datorita functiilor pe care le ocupa.

 

CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL  va poate cere date cu caracter personal impreuna cu furnizorii sau prestatarii de servicii la care apeleaza CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL pentru a va procesa comanda. Acestia din urma sunt obligati contractual sa respecte confidentialitatea si siguranta datelor pe care le pot primi si sa nu le utilizeze decat in scopurile misiunii care le-a fost incredintata.

 

CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL se angajeaza de asemenea sa nu vanda, inchirieze sau cedeze unor terti datele cu caracter personal fara aprobarea dumneavoastra, cu exceptia, in special, a urmatoarelor cazuri: in aplicarea unei decizii judiciare sau administrative, pentru a se conforma legislatiei aplicabile, pentru a proteja drepturile si bunurile CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL.

 

Durata de pastrare

 

CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL  pastreaza datele cu caracter personal doar atat timp cat este necesar pentru indeplinirea scopurilor in care au fost colectate sau atat timp cat prevede legea in vigoare.

 

Dreptul de acces, modificare, stergere si opozitie

 

Puteti solicita in orice moment ca CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL sa va acorde dreptul de acces la datele cu caracter personal care va privesc.

 

Beneficiati de asemenea de dreptul de modificare sau stergere a acestor date si de dreptul de a va opune, din motive intemeiate, la prelucrarea datelor susmentionate.

 

In ceea ce priveste prospectarea comerciala, puteti utiliza dreptul de opozitie fara nicio justificare.

 

Pentru a beneficia de aceste drepturi, adresati-va administratorului site-ului internet in cauza si/sau responsabilului pentru confidentialitatea datelor.

 

Securitatea datelor

 

CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL a implementat masuri de protectie pentru a asigura confidentialitatea, securitatea si integritatea datelor cu caracter personal care va privesc. Accesul la datele cu caracter personal este limitat angajatilor care trebuie sa le cunoasca si care au participat la o formare cu privire la normele in materie de confidentialitate.

 

In cadrul unui site comercial, colectarea coordonatelor bancare se realizeaza intotdeauna cu ajutorul unor procedee eficiente si legale de securizare a platilor: aceste masuri pot consta in codarea SSL (pentru a face datele ilizibile de altii) in timpul colectarii sau transferului de date confidentiale. Aceste coordonate vor fi utilizate doar pentru plata online si nu vor fi pastrate.
CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL vegheaza indeosebi ca datele dumneavoastra cu caracter personal sa nu fie modificate, afectate sau accesibile pentru terti.

 

Cookies

 

CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL colecteaza date referitoare la utilizarea site-urilor internet pentru a oferi servicii mai bune vizitatorilor si utilizatorilor lor, prin utilizarea de „cookies” - fisiere pe care navigatorul de internet le copiaza pe hard discul dumneavoastra atunci cand accesati un site. Fisierele cookies nu permit identificarea dumneavoastra personala. Datele inregistrate pot fi paginile consultate, date si ora consultarii si alte date de monitorizare.

 

Puteti seta navigatorul astfel incat sa va informeze in legatura cu prezenta cookies-urilor, lasandu-va astfel libertatea de a le accepta sau nu. De asemenea, puteti seta navigatorul pentru a dezactiva cookies-urile.

 

Servicii interactive

 

Anumite pagini de internet detinute de CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL contin functii interactive (chat, forum, etc.). Puteti utiliza aceste functii prin completarea unui formular de inscriere. Formularul solicita unele date cu caracter personal, cum ar fi numele, adresa, numarul de telefon, adresa electronica. Aceste date sunt colectate doar in scopul de a ameliora serviciile interactive si a va raspunde nevoilor.
Utilizatorii inscrisi la aceste servicii pot avea acces la informatiile furnizate  in timpul inscrierii si pot modifica sau sterge in orice moment informatiile furnizate.

 

Link-uri spre alte pagini de internet

 

Paginile de internet CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL pot contine link-uri spre alte site-uri.CLUBUL MEDIA BUSINESS CONSULTING SRL nu controleaza aceste site-uri si nu poate fi considerat raspunzator pentru practicile lor in materie de confidentialitate sau pentru continutul lor. Din acest motiv, va recomandam sa va informati cu privire la politicile acestor site-uri in ceea ce priveste protectia datelor inainte de a le utiliza sau de a le furniza date cu caracter personal.

 

Acceptarea prezentelor practici

 

Prin utilizarea acestui site, acceptati prezentele practici. Daca nu acceptati termenii acestor practici, nu utilizati site-ul si nu furnizati date cu caracter personal.

 

Modificari

 

Prezentele practici au fost actualizate luna aceasta. Orice modificare va fi publicata aici si va intra in vigoare la publicarea ei. Din acest motiv va rugam sa consultati periodic aceasta pagina.