Se inalta stejarii

Echipa României porneşte din poziţia de outsider al unei grupe C în care se regăsesc Noua Zeelandă, Scoţia, Italia şi Portugalia. Tocmai această modestie a “XV”-lui francezului Daniel Santamans poate reprezenta secretul pătrunderii în sferturile de finală ale competiţiei.

Sportul cu balonul oval a cunoscut un declin greu de anticipat în ultimii douăzeci de ani. Cu toate acestea, reprezentativa României are meritul de a fi participat la toate ediţiile Cupei Mondiale. Bilanţul nu este însă unul îmbucurător, din 16 partide disputate, “stejarii” reuşind să învingă doar formaţiile din Zimbabwe, Fidji, Statele Unite şi Namibia. Deşi în perioada 1970-1980, rugbyul de la noi a cunoscut o dezvoltare puternică în pofida condiţiilor politico-sociale, schimbările post-decembriste nu au avut un efect pozitiv. Surată vitregă a fotbalului, rugbyul românesc a căzut într-un anonimat aproape total, cel puţin la nivelul competiţiei interne. Şi totuşi naţionala respiră. Faptul că cei mai mulţi jucători ai reprezentativei evoluează la cluburi din Franţa este un semn care nu înşală. În plus, prezenţa la cîrma naţionalei a doi antrenori din Hexagon, Daniel Santamans şi Robert Antonin pare un atu suplimentar pentru ca România să aibă un cuvînt greu de spus chiar la acest Mondial. În perioada recentă, “stejarii” nu au făcut un salt puternic, ci mai degrabă au încercat să se impună pas cu pas. Victoriile împotriva Italiei, în 2004, a Canadei, în 2005, şi în Cupa Naţiunilor de anul acesta cu Italia A şi Namibia sînt mărturii clare a dorinţei rugbyului românesc de a reveni pe plan internaţional. Iar pasul transformat în salt către preamărire poate fi făcut chiar cu prilejul acestui Campionat Mondial.

Cota mica

În mod cert, România nu se numără printre favoritele acestui turneu. Echipa lui Santamans are o cotă de 60/1 pentru cîştigarea Mondialului. Sub “stejari” se situează doar Georgia, Statele Unite, Namibia, Portugalia şi Japonia. În schimb, la polul opus, lupta pentru supremaţie se va da între Noua Zeelandă, Anglia, Africa de Sud, Australia, Irlanda şi, evident, Franţa.

In imagine: Alex Manta

Stiri recente

David Popovici, înainte de CE de Nataţie în bazin scurt de la Otopeni: Este foarte important să inspire copii şi să promoveze un stil...

David Popovici a declarat înainte de Campionatele Europene de Nataţie în bazin scurt de la Otopeni că pentru el...