Rugby: Franta a castigat Turneul celor sase Natiuni

În anul în care este gazda oficială a Cupei Mondiale la rugby, selecţionata Franţei a câştigat Turneul celor şase Naţiuni după un final nebun în care arbitrii au avut un cuvânt greu de spus.

Pentru prima dată în acest an, Turneul celor şase Naţiuni a programat toate cele trei partide în aceeaşi zi dar, deşi a fost etapa decisivă şi trei formaţii s-au aflat în cursa pentru titlu, meciurile nu s-au jucat la aceeaşi oră.

În primul meci al zilei, Irlanda a făcut instrucţie în deplasare cu Italia, 51-24, Squadra Azzura ne mai reuşind să se ridice la nivelul practicat în ultimele două etape.

Irlanda s-a impus clar la capitolul eseuri, 8-2, principalul marcator al meciului fiind Ronan O’Gara, autor a 14 puncte dintr-un eseu, trei transformări şi o lovitură de pedeapsă.

În al doilea joc al zilei, Franţa avea nevoie o victorie cât mai consistentă în faţa Scoţiei pentru a depăşi Irlanda şi cu cinci minute înainte de final Cocoşul Galic avea un avans mulţumitor însă oaspeţii au reuşit un eseu care a răsturnat complet situaţia.

Având nevoie de un nou eseu, Franţa a atacat în valuri în ultimele cinci minute însă a reuşit să marcheze eseul victoriei cu largul concurs al arbitrului de centru şi mai ales al arbitrului video.

În chiar primul minut de prelungiri, pachetul de înaintare al gazdelor a urcat până în terenul de ţintă advers şi s-a prăvălit iar arbitrul video a considerat că a fost eseu valabil deşi reluările au fost foarte neclare.

Beauxis a transformat şi Franţa a depăşit la punctaveraj Irlanda, + 69 faţă de + 65, Cocoşul Galic având mici emoţii înainte de jocul Ţara Galilor – Anglia, joc în care oaspeţii erau obligaţi să se impună la cel puţin 57 de puncte pentru a schimba soarta titlului.

Însă în ultimul joc din ediţia 2007 a Turneului celor şase Naţiuni la rugby, Anglia a cedat surprinzător în Ţara Galilor, 18-27, după un meci fabulos făcut de James Hook pentru gazde, înlocuitorul de ultim moment al căpitanului Stephen Jones.

Hook a marcat 22 din cele 27 de puncte ale galezilor şi Anglia a încheiat în genunchi Turneul chiar dacă oficial s-a situat pe locul trei, imediat după marile forţe ale momentului, Franţa şi Irlanda.