RUGBY/ Astazi incepe IRB Nations Cup 2009. Vezi programul

Începând cu 12 iunie, rugby-ul de calitate revine pe Stadionul Naţional „Arcul de Triumf” din Capitală. Echipele secunde ale Franţei, Scoţiei şi Italiei, precum şi cele de seniori ale Rusiei, Uruguayului şi, nu în ultimul rând, României, vor oferi, în total, nouă partide ce nu ar trebui ratate!

Istoric

Proiectul „Cupa Naţiunilor”, la fel ca şi „Pacific Nations Cup”, a fost lansat de International Rugby Board (IRB), forul rugbistic internaţional, cu obiectivul de a oferi ţărilor care nu participă la principalele competiţii, precum TriNations ori SixNations, mai multe jocuri. Primul turneu a avut loc în Portugalia, în 2006, pentru ca din anul următor să se mute la Bucureşti. Ideea iniţială era ca în fiecare an să existe o altă ţară organizatoare, dar, ca urmare a succesului de care s-a bucurat în România, Cupa Naţiunilor se va desfăşura în ţara noastră pentru al treilea an consecutiv.

Participantele

Anul acesta, la startul competiţiei se vor prezenta trei echipe secunde şi trei echipe „mari”. Chiar dacă nu vin cu jucătorii de bază, ci doar cu juniorii, Franţa, Italia şi Scoţia vor fi, probabil, echipele cel mai greu de învins. Nu trebuie uitat faptul că aceste naţiuni participă în Turneul Celor Şase Naţiuni, atât cu prima, cât şi cu a doua echipă, având un rugby foarte dezvoltat.

Franţa A: este câştigătoarea Turneului Celor Şase Naţiuni 2009 la nivelul echipelor secunde, obţinând patru victorii din cinci meciuri în acea competiţie. La Bucureşti, „cocoşii galici” se vor prezenta cu jucători din campionatele interne, mulţi de la echipele principale din Top 14. Unul dintre numele sonore ale echipei este Lionel Mazars, un centru de 183 cm şi 90 kg, cu o selecţie în echipa mare, legitimat la Castres Olympique.

Scoţia A: La nivelul echipei a doua, „ciulinii” au obţinut o clasare mai bună în 6 Nations, decât sora mai mare, echipa principală: locul patru, devansând Ţara Galilor. La fel ca Franţa B, Scoţia B este la prima participare în Cupa Naţiunilor, pe care o tratează cu maximă seriozitate, ţinând cont de lotul ce va fi deplasat la Bucureşti. Printre cei selectaţi se regăsesc Rory Lawson şi Chris Cusiter, ambii trecuţi pe la echipa mare a Scoţiei. Lawson, legitimat la Gloucester, în Anglia, are 15 prezenţe la prima reprezentativă, participând la Campionatul Mondial din 2007, iar Cusiter, activ în Franţa, la Perpignan, 44 de convocări şi trei eseuri. Antrenorul Andy Robinson a avut numai cuvinte de laudă pentru turneul ce va avea loc la Bucureşti. El a declarat pentru pagina de internet a IRB că „fără dubii, toţi jucătorii implicaţi în turneu vor avea de câştigat de pe urma acestei experienţe. Am selectat o echipă mixtă, formată din jucători talentaţi şi din jucători tineri, care pot învăţa de la cei mari.”

Italia A: Italienii sunt o cunoştinţă mai veche a românilor, participând la ediţiile anterioare. Chiar dacă din şase jocuri a obţinut o singură victorie (38-15 cu Rusia, anul trecut), Italiei B i-a prins bine Cupa Naţiunilor, la Bucureşti făcându-se remarcat Luciano Orquera, mijlocaş la deschidere care, ulterior, a făcut pasul către echipa mare. Marile vedete ale „azzurilor” de anul acesta vor fi Paul Derbyshire şi Andrea Pratichetii, componenţi ai lotului de seniori. Derbyshire este deja la a treia prezenţă la Bucureşti, jucând până acum patru meciuri în Cupa Naţiunilor şi marcând o încercare, în meciul cu Rusia.

Rusia: Ultima amintire a românilor legată de Rusia nu este deloc plăcută. La sfârşitul lui februarie, „ţarii” se impuneau cu 28-19 pe Stadionul „Arcul de Triumf”, reducând şansele „stejarilor” de a se califica direct la Campionatul Mondial din 2011. La Cupa Naţiunilor IRB din 2009, cele două selecţionate nu se vor mai întâlni. Au făcut-o însă anul trecut, când România s-a impus la limită, cu 13- 12. Dacă Rusia va juca la Bucureşti ca în 2008 şi ca în februarie, publicul va vedea o echipă cu o dexteritate foarte mare pe linia de treisferturi şi care dezvoltă o putere cel puţin la fel de mare în grămadă.

Uruguay: Al doilea stat ca valoare în rugby-ul sud-american. Ţară vecină cu Argentina. Locuitorii capitalei Montevideo au „primit” balonul oval de la imigranţii irlandezi. Trei descrieri care spun destul de mult despre calitatea rugby-ului din Uruguay. Chiar dacă nu se ridică la nivelul argentinienilor, uruguayenii oferă spectacol, au un joc plăcut ochiului şi ar trebui să fie urmăriţi cu atenţie, atât de către adversari, cât şi de către public. La ediţia de anul trecut, s-au remarcat prin îndemânare în mânuirea balonului şi prin viteză, reuşind să învingă Rusia (23-19) şi pierzând la diferenţe mai mici de şapte puncte cu România (6-10) şi cu Georgia (18-20).

România: Pentru „stejari”, Cupa Naţiunilor IRB poate fi un nou început şi, de ce nu, un moment de cotitură pentru campania de calificare la Campionatul Mondial din Noua Zeelandă, din 2011. O evoluţie bună la Cupa Naţiunilor îi poate elibera pe români de inconfortul psihic creat de înfrângerile din ultimele trei meciuri oficiale şi îi poate motiva pentru returul calificărilor, în care încă pot obţine „biletele” pentru Cupa Mondială.

România va avea parte de dispute puternice, în urma cărora va putea fi trasă o concluzie despre nivelul la care să află echipa noastră: pe 12 iunie cu Uruguay, pe 16 iunie cu Franţa A şi pe 21 iunie cu Italia A.

La fel ca în anii trecuţi, publicul este aşteptat în număr cât mai mare la Stadionul Naţional „Arcul de Triumf”.

Programul meciurilor este următorul:

12 iunie:
Italia A – Franţa A, Scoţia A – Rusia, Uruguay – România
16 iunie:
Scoţia A – Uruguay, Italia A – Rusia, Franţa A – România
21 iunie:
Rusia – Uruguay, Italia A – România, Franţa A – Scoţia

Stiri recente

Ana Bogdan va participa la JO de la Paris

Ana Bogdan a spus într-un mesaj pe Instagram, că va participa la Jocurile Olmpice de la Paris, astfel că...