Te asteptam si pe retelel sociale

Nationala

ROMANIA – FRANTA (SAMBATA, ORA 21:40)/ Invingatorul ia tot

Doar patru luni au trecut de cînd România şi Franţa s-au duelat pe „Letzigrund” din Zurich, însă datele problemei diferă radical acum faţă de contextul de la Euro. Ambele naţionale sînt cu cuţitul la os şi pentru fiecare victoria în acest meci este vitală, altfel visul mondial se evaporă

Proverbiala prietenie dintre poporul român şi cel francez ia o pauză, sîmbătă seară, pentru o oră şi jumătate de război ca la carte cu urmaşii lui Napoleon. După ce lituanienii ne-au stins lumina la Cluj, iar în Feroe era să ne lovim de aisberg, avem prea puţine posibilităţi, mai exact una: VICTORIA. Problema este că şi adversarii noştri din weekend se află într-o situaţie similară. Într-o grupă a 7-a preliminară absolut nebună, Franţa a debutat la fel ca şi noi, cu un eşec, la Viena, redresîndu-se abia în etapa a doua, pe spezele Serbiei. N-a fost însă o victorie prea convingătoare pentru fosta campioană mondială, care a trăit periculos, abia în partea secundă arătînd un fotbal demn de cartea de vizită a „Cocoşului galic”.

„Henry şi Anelka i-au salvat căpăţîna lui Domenech”, a titrat maliţios presa din Hexagon, dar perfect adevărat. Înaintea meciului de la Constanţa, selecţionerul francez este cu valizele la uşa Federaţiei, el fiind de altfel fluierat şi huiduit copios la ultima întîlnire cu publicul de pe „Stade de France”, care nu i-a iertat inflexibilitatea şi încăpăţînarea diabolică de-a lungul timpului. În schimb, jucătorii au fost aplaudaţi, semn că problema este pe bancă. Nici vestiarul „albaştrilor” nu este cel mai armonios mediu din lume, după ce fotbaliştii au declarat „jucăm pentru noi şi pentru Franţa, nu pentru acest om”. Iar Coupet, fostul portar al „cocoşilor”, a pus punctul pe i: „Domenech e un dictator, iar jucătorii, spre ruşinea lor, acceptă situaţia şi se comportă ca nişte sclavi!”.

Nu concep să piardă

Să ne bucurăm că mărul discordiei a picat în cabina rivalei?

Nu. Oricare ar fi natura relaţiei cu Domenech, vanitatea unor staruri precum Henry sau Vieira este mare, şi pentru aceste nume grele ale fotbalului mondial absenţa de la următorul mondial ar fi o pată pe o carieră ilustră. „Trebuie să cîştigăm neapărat. Nici nu iau în calcul să pierdem. Dacă România învinge, am putea rata calificarea la Cupa Mondială. Aşa ceva nu e posibil, ar fi o catastrofă. Mai rău chiar, ar fi sfîrşitul lumii!”, a anunţat Ribery, de care am scăpat (fără folos) în Steaua – Bayern, dar care vine de două ori mai motivat la Constanţa.

Piţi, gînditor

Victor Piţurcă este probabil unul dintre cei mai gînditori români în aceste zile, el încercînd să afle cifrul care deschide seiful francez. Deşi în ultima perioadă a fost şi el luat la ţintă de jurnalişti, asemeni lui Domenech, selecţionerul este concentrat doar la derby-ul grupei şi chiar a declarat că nu se simte ameninţat de spectrul demiterii în cazul unui eşec. „Nu plec de la naţională nici dacă pierd 10-0 cu Franţa. O să rămîn pentru că trebuie să bat cu 5-0 Serbia, cu 3-0 pe Lituania… şi ne calificăm. Nu sînt laş, nu fug. Însă e clar că va fi foarte greu să batem Franţa, mai ales din pricina moralului şi a problemelor fizice. Faţă de Euro, ei sînt mai rapizi, iar lateralii Clichy şi Evra susţin mult atacul. Gourcuff e bine integrat la mijloc, iar în faţă pericolul numărul unu e Henry mai mult ca Anelka. Totuşi, sper să ne autodepăşim şi să cîştigăm. Contează foarte mult această partidă. Chiar dacă am început cu stîngul această campanie de calificare, trebuie să ne revenim repede”.

Marea problemă, continuitatea

Situaţia schimbătoare a fotbaliştilor noştri la echipele de club i-a dat mari bătăi de cap tehnicianului naţionalei în stabilirea lotului anti-francez. Acesta şi-a exprimat nemulţumirea că mulţi dintre selecţionabili nu au avut continuitate în joc. „La Constanţa, îmi trebuie toţi jucătorii valizi şi în formă maximă. Şi chiar şi aşa ne va fi greu, francezii avînd individualităţi mai mari ca noi. Din nefericire, unii jucători au situaţii delicate, fie accidentări, fie un statut schimbat în rău la echipa de club. E un moment greu”, a explicat Piţi, care nu s-a uitat la nume cînd i-a eliminat pe fotbaliştii ieşiţi din formă. Marii perdanţi sînt „italienii” Dică şi Radu Ştefan. Primul lustruieşte în ultima vreme banca de la Catania, iar lazialul, deşi joacă pe „Olimpico”, mai trebuie să crească. Din fericire, revin Mutu şi Chivu, care ne-au lipsit atît de mult cu Lituania şi în Feroe. Ogăraru este favorit pentru postul de fundaş dreapta în locul lui Contra şi Săpunaru, iar suspendarea lui Ghionea îi face loc lui Galamaz. Printre posibilele surprize se numără şi „ceferiştii” Mureşan şi Trică.

Războiul atacanţilor

La Constanţa, Franţa îşi pune marile speranţe în atacul ei excepţional. Henry, Benzema, Anelka şi Sinama-Pongolle, un cvartet de Liga Campionilor , la care se putea adăuga Govou, „căzut” însă marţea trecută la datorie, contra lui Bayern, în grupa F. Benzema nu e cel mai breaz la naţională, dar e golgheter în Ligue 1 şi veşnic periculos, iar Henry şi Anelka sînt în formă bună şi au înscris şi contra Austriei. Cît despre Sinama�’Pongolle, acesta şi-a cîştigat prima convocare prin prestaţiile avute la club, Atletico Madrid, la fel ca şi Rod Fanni, fundaşul de 27 de ani al lui Rennes. Şi noi aşteptăm „declicul” oamenilor din avanposturi. În primul rînd, de la Mutu, probabil cel mai determinat român după pasa proastă pe care a traversat- o. Restanţe are şi Daniel Niculae. Marica a mai mişcat ceva la Stuttgart, dar vîrful care a împlinit recent 23 de ani a mărturisit că îşi doreşte enorm un gol în plasa lui Mandanda. Dintre atacanţii noştri, Bratu a fost cel mai prolific în startul sezonului, cu şapte reuşite în primele nouă etape.

„Bune maniere” franţuzeşti

Inventatorii etichetei se dezic. Delegaţia franceză vine în ţară abia vineri, direct la hotel, nu va efectua nici un antrenament şi nici nu va organiza tradiţionala conferinţă de presă. Evident, francezii vor pleca acasă imediat după meci.

Se joacă mai tîrziu

Deşi, iniţial, ora anunţată pentru disputarea partidei cu Franţa era 20.15, FIFA a acceptat solicitarea federaţiei noastre de modificarea a programului, astfel că meciul de la Constanţa va începe la ora 21.40. România – Franţa este ultimul joc oficial al României din acest an. „Tricolorii” vor mai susţine un amical pe 19 noiembrie, în compania Georgiei.

„Dacă ne bate România, calificarea la Cupa Mondială e compromisă. Aşa ceva nu e posibil, ar fi sfîrşitul lumii!” – Franck Ribery

Citeste mai multe!