CUPA ROMANIEI – SPORTUL STUDENTESC/ Unde e „gasca nebuna”?

În sezonul 2005-2006, Sportul Studenţesc a uimit şi a încheiat campionatul pe locul patru, ratînd în ultimele trei etape chiar poziţia secundă. După două luni, „studenţii” au fost retrogradaţi de Federaţia Română de Fotbal, iar în ultimii doi s-au zbătut la mijlocul clasamentului în liga secundă. Acum, jucătorii Sportului vor să redevină „gaşca nebună”, cum erau supranumiţi în urmă cu trei ani, deşi nu au un început de sezon prea bun

Fondat în 1916, Sportul Studenţesc este una dintre cele mai vechi cluburi din România. A fost înfiinţat la iniţiativa unui grup de studenţi şi profesori din Capitală, avînd numele de „Clubul Universitar Bucureşti”. Deceniul nouă al secolului trecut a reprezentat însă perioada cea mai fastă a formaţiei studenţeşti. Sportul şi-a construit propriul stadion în Regie, după ani buni de exil forţat pe arenele „Republicii” şi „Ghencea”. Echipa a atins apoi performanţe extraordinare (locul trei în sezonul 1982-1983 şi locul doi în ediţia 1985- 1986), dar mai ales pentru că, în cea de-a doua perioadă, tricoul „alb-negru” a fost îmbrăcat de vedete precum Gheorghe Hagi, Mircea Sandu, Gino Iorgulescu, Aurică Ţicleanu sau Marcel Coraş.

Obişnuiţi cu „B”-ul

în ultimii zece ani În ultimii zece ani, puţinii suporteri ai Sportului Studenţesc nu au avut prea multe motive de bucurie. Din 1998 pînă în 2008, studenţii au bifat şase sezoane în liga secundă, doar stagiunea 2005-2006 fiind una de excepţie. Cu toate acestea, trupa din Regie a fost supranumită „gaşca nebună”. Rezultatele şi evoluţiile imprevizibile ale unor fotbalişti foarte tineri, conduşi de pe banca tehnică de Ioan Andone, Dan Petrescu sau Gigi Mulţescu, le-au adus lui Mazilu, Bălan sau Lazăr această poreclă.

Aproape de titlu

Anul competiţional 2005-2006 a fost unul de-a dreptul incredibil pentru clubul din Regie. După o primă parte de sezon normală, „studenţii” au explodat în retur. Cu Gigi Mulţescu antrenor, Sportul Studenţesc a fost foarte aproape să dea marea lovitură, dar jocul lui Mazilu şi compania a încîntat pe toată lumea. Cu patru etape înainte de final, Sportul nu se lăuda însă doar cu cel mai spectaculos joc din prima ligă, ci şi cu o poziţie de invidiat în clasament. Înainte de etapa a XXXII-a, „gaşca nebună” era pe primul loc şi urma să întîlnească Steaua, Rapid şi Gloria Bistriţa în ultimele trei runde. Au venit însă două înfrîngeri în faţa granzilor din Ghencea şi Giuleşti, iar titlul a ajuns la stelişti.

Retrogradare suspectă

Vara lui 2006 a fost una halucinantă pentru Sportul Studenţesc. Federaţia Română de Fotbal a retrogradat gruparea din Regie în eşalonul secund, pentru neplata unor taxe. Cu puţin timp înainte de startul noului sezon, Comisia de Licenţiere a FRF a retras Sportului licenţa de club profesionist, primită cu puţin timp înainte, şi îi trimitea pe „studenţi” în Liga a II-a, în locul retrogradatei Pandurii Tîrgu Jiu. În zadar a încercat patronul Vasile Şiman să-şi salveze echipa, „gaşca nebună” trebuia să evolueze în „B”.

Doi ani mediocri

Sportul Studenţesc a început sezonul următor cu gîndul la revenirea imediată pe prima scenă a fotbalului românesc, mai ales că în Regie jucau Mazilu, Lazăr sau Varga. Primii doi nu au prins însă decît primele cinci etape la matineu, fiind vînduţi de Vasile Şiman, pe bani buni, naşului său, George Copos. Ce a urmat a surprins pe toată lumea. Nu numai că „studenţii” nu au reuşit să revină în Liga I, dar s-au făcut şi de rîs. Locul opt în sezonul 2006-2007 şi locul 11 în ultima stagiune au fost „performanţele” reuşite de formaţia lui Şiman. Nici în noul campionat Sportul nu străluceşte, dar jucătorii echipei din Regie visează frumos, la promovare, cînd „gaşca nebună” a rămas doar o amintire.

„Trafic” cu „studenţi”

În ultimul deceniu, Sportul Studenţesc a fost una dintre cele mai profitabile afaceri din România. Deşi investiţia în jucători şi infrastructură a fost una incredibil de mică, Vasile Şiman a vîndut „studenţi” pe bandă rulantă, majoritatea dintre ei fiind crescuţi la propriul centru de copii şi juniori. Astfel, în ultimii opt ani au plecat din Regie fotbalişti precum Laurenţiu Diniţă, Octavian Chihaia, Valentin Negru, George Galamaz, Cristian Irimia, Ionuţ Mazilu, Costin Lazăr, Gigel Bucur, Sorin Rădoi, Răzvan Stanca, Eduard Stăncioiu sau Tibi Bălan. Dintre aceştia, transferurile lui Bucur (foto) la Poli Timişoara şi Mazilu la Rapid au fost cele mai profitabile pentru Şiman, care a încasat aproape trei milioane de euro în schimbul celor doi.