PROFIL – FLORIN CERNAT/ Pleaca de la Dinamo Kiev

După opt ani şi jumătate la formaţia din capitala Ucrainei, Florn Cernat e hotărât să se despartă de Dinamo Kiev, unde a obţinut cinci titluri de campion

29.08.1998. Universitatea Craiova – Oţelul Galaţi 0-1. Până aici nimic ieşit din comun. Dar moldovenii nu au câştigat doar meciul din Bănie. Trupa de la malul Dunării a câştigat şi un fotbalist, Florin Lucian Cernat. Au urmat alte 17 meciuri în care talentatul mijlocaş în vârstă de 18 ani a impresionat. Anul 1999 a fost unul aproape perfect pentru Cernat şi s-a terminat cu transferul său la Dinamo.

Dinamo… Dinamo Kiev

A fost momentul în care Adrian Mutu a plecat din Ştefan cel Mare, iar în locul „Briliantului”, transferat la Inter Milano, a venit „Diamantul” Cernat, de la Oţelul. Florin a fost „câine roşu” doar un an, pentru că a intrat imediat în vizorul celor de la Dinamo Kiev, care l-au achiziţionat la începutul anului 2001.

5 titluri în Ucraina

Ajuns la Kiev, Florin Cernat s-a adaptat neaşteptat de repede şi a impresionat imediat. 10 meciuri şi cinci goluri a fost bilanţul lui Cernat în returul sezonului 2000-2001, când câştiga primul titlu de campion al Ucrainei.

Au venit alte trei titluri şi numeroase prezenţe în grupele Ligii Campionilor pentru talentatul mijlocaş, care a şi marcat de trei ori în cea mai importantă competiţie intercluburi.

Nu se întoarce în liga I

Anul trecut, mijlocaşul în vărstă de 29 de ani a fost împrumutat la Hajduk Split, unde a fost votat cel mai bun jucător al vicecampioanei Croaţiei, după ce a marcat opt goluri în 28 de partide. În toamnă s-a întors la Kiev şi a cucerit cel de-al cincilea titlu de campion al Ucrainei, dar în această vară se va despărţi de Dinamo şi este hotărât să-şi continue activitatea tot în străinătate.