PREZENTARE UJPEST BUDAPESTA/ Atentie la neatentie!

La începutul săptămânii trecute, sorţii i-au hărăzit Stelei un voiaj la Budapesta, pentru al doilea tur preliminar al Europa League, în care o va întâlni pe FC Ujpest. Dacă Steaua nu va tranşa calificarea în Ghencea, pe 16 iulie, vizita în capitala Ungariei, programată peste o săptămână, riscă să ia o turnură neaşteptată

Între discursul stereotip al patronului stelist – “nu am nici o emoţie, n-am auzit de ăştia în viaţa mea” – şi cel al noului tehnician Cristiano Bergodi, care a spus că se teme de relaxarea jucătorilor săi în dubla cu ungurii, balanţa înclină spre radiografia sumară, dar profesionistă, a italianului. Întradevăr, Ujpest n-a speriat pe nimeni în Europa ultimilor ani, “reuşind” chiar contraperformanţa de a fi eliminată la scor, la ultima participare, în Cupa UEFA în 2006, de către reprezentanta Liechtenstein-ului, dar ea merită atenţia cuvenită unei vicecampioane naţionale. Steaua, locul 6 în Liga I, trebuie să îşi facă temele bine şi să lase ifosele de Champions League acolo unde au rămas şi participările ei la vârf: în trecut. Mult mai aproape de Ligă, în recent încheiatul sezon, a fost Ujpest, care a terminat însă campionatul în spatele lui Debrecen, la 9 puncte sub fosta echipă a lui Marius Şumudică.

“Bătrâna Doamnă” din Budapesta

În plus, Ujpest pare să fie ca vinul unguresc: de viţă veche şi nobilă. Clubul a fost fondat în 1885, cu 20 de ani mai devreme decât Chelsea, de pildă, şi cu trei ani mai devreme decât Celtic, formaţie cu care are în prezent un program de cooperare. Conexiunile ilustre ale “alb-violeţilor” din Budapesta nu se opresc aici. Ca şi altă “Bătrână Doamnă”, italiana Juventus, Ujpest a avut un singur an de “rătăcire” de la prima divizie în istoria sa prodigioasă, disputând 103 din 104 sezoane posibile pe prima scenă!

Trupa maghiară n-a trăit degeaba nici în Europa: a disputat două semifinale (cu Fiorentina, în Cupa Cupelor 1962 şi cu Bayern Munchen în Cupa Campionilor 1974), respectiv o finală în compania lui Newcastle United, în Cupa Oraşelor Târguri ediţia 1968-1969, de asemenea pierdută.

Stadion de lux, suporteri fanatici

Altfel, “Lilak”, aşa cum este alintată echipa budapestană, respectă tiparul zonei: lotul este alcătuit cu preponderenţă din unguri, la care se adaugă câteva pete de culoare: un brazilian, un centrafrican, câţiva balcanici, precum şi doi englezi. Din această vară, Ujpest are şi un nou antrenor, în persoana lui Wilie McStay, fost fundaş la Celtic între 1981 şi 1987.

Colaborarea cu scoţienii este unul dintre motivele de mândrie ale ungurilor. Un altul ar fi stadionul pe care joacă, o cochetă arenă ce poate găzdui peste 13.000 de spectatori pe scaune. Iar devotamentul fanilor lui Ujpest este proverbial.

FC Ujpest

Fondat: 1885
Oraş: Budapesta
Stadion: “Szusza Ferenc”, 13.051 locuri
Culori: alb-violet
Antrenor: Willie McStay
Poziţia în sezonul 2008-2009: 2
Performanţe: 20 de titluri de campioană a Ungariei (ultimul în 1998), 8 Cupe (1969, 1970, 1975, 1982, 1983, 1987, 1992, 2002), o Supercupă (2002)

România – Ungaria, hitul verii

Confruntarea dintre Steaua şi Ujpest, din al doilea tur preliminar al Europa League, dublează numărul întâlnirilor româno-maghiare din această vară. Pentru că pe 12 august, tot la Budapesta, va evolua naţionala României, de această dată într-un amical contra ţării gazdă. Respectiva partidă se va juca însă pe stadionul “Ferenc Puskas”, şi va fi dedicată memoriei handbalistului Marian Cozma.

Steaua începe cu 2-0

Cel puţin la nivel statistic, Steaua are deja un avans de două goluri. “Roş-albaştrii” au mai evoluat în anii 80, în Cupa Campionilor, împotriva a două formaţii din ţara vecină, Honved Budapesta şi MTK Budapesta, trecând la scor de amândouă. În campania care a culminat cu triumful de la Sevilla, 1985- 1986, Steaua a surclasat-o în turul al doilea pe Honved, 5-1 la general după 0-1 în deplasare şi 4-1 în Ghencea, iar în 1987-1988 a dispus de MTK Budapesta, 4-0 acasă dar 0-2 în retur.

Ujpest, echipa de 8+1 români

Budapestanii au auzit de români cu mult înainte să audă de Steaua. Opt jucători de la noi au îmbrăcat tricoul lui Ujpest: Ioan Varga (tatăl lui Dacian Varga), Dănuţ Colesniuc, Dănuţ Frunză, Attila Piroska, Ion Roşu, Ioan Toth, Sorin Cigan şi, cel mai recent, Tibor Moldovan. Cu toate acestea, cel mai celebru conaţional de-al nostru trecut prin curtea lui Ujpest este…Vasile Miriuţă!

“Ungaria nu are un campionat slab, puteam juca cu o echipă dintr-un campionat şi mai slab, precum Malta. Steaua pleacă favorită, dar trebuie să tratăm partida cu seriozitate. Trebuie să decidem calificarea din primul meci”
Cristiano Bergodi (antrenor Steaua Bucureşti)

Stiri recente

Aroganță vs. respect în tenis, cu Victor Hănescu. Cazurike Djokovici și Nadal

https://www.youtube.com/watch?v=gzImbMVRDU0&t=1089s Victor Hănescu a spus în cadrul Podcastului Business Philosophy despre atitudinea de aroganță vs. respect în tenis, analizând comportamentele...