PONTURI PENTRU PARIURI/ The Boys in Green vs. Les Bleus

FOTO: In Grupa 8, Irlanda s-a clasat imediat dupa Italia

Franţa nu trebuia să se afle în această situaţie. Doar superficialitatea şi vedetismul au făcut ca “Les Bleus” să ajungă acum în pragul dezastrului. Vicecampioana mondială s-a “lovit” de indolenta unor fotbalişti care fac senzaţie la echipele de club dar care la naţională nu se omoară cu firea. De talente “Hexagonul” este plin. Ligue 1 a ajuns unul dintre cele mai tari campionate din Europa, lucru care se reflectă clar în grupele Ligii Campionilor, unde Bordeaux şi Lyon sunt deja calificate în optimi din nişte grupe extrem de dificile, în timp ce Marseille este şi ea în cărţi. Lille face furori prin Europa League. În schimb, naţionala suferă.

Aroganţa şi lipsa de respect

Serbia nu este mai bună decât Franţa, însă Serbia îşi merită din plin locul la mondialul african pentru că vecinii noştri şi-au dat sufletul pe teren în fiecare meci. La francezi Ribéry stă mai mult accidentat şi chiar şi atunci când e apt preferă să rămână pe bancă, ca nu cumva să se supere cei de la Bayern. Nici în baraj nu va juca, tendinita fiind în continuare marea problemă pentru genunchiul său. Benzema a avut chiar şi tupeul să declare că nu a avut chef să joace în meciul cu Insulele Feroe din luna august. Henry de multe ori pare depăşit de situaţie, deşi în alte momente arată ca singurul jucător care îşi doreşte cu adevărat ca echipa sa să nu piardă (poate şi prin prisma amintirilor din 1998 şi 2000, când “cocoşii” câştigau atât Campionatul Mondial cât şi Euro).

Domenech îşi dă şi el în petec uneori. Insistă în dese rânduri cu Anelka în atac, în defensivă îl forţează pe nesigurul Boumsong (accidentat pentru meciul cu Irlanda) în timp ce în poartă i-au trebuit ani să înţeleagă diferenţa dintre Lloris şi Mandanda, adică dintre un portar cu intervenţii incredibile la mingile grele şi fără gafe la cele uşoare şi unul care deşi scoate baloane imposibile are tendinţa să “o comită” atunci când îţi e lumea mai dragă. Dacă Franţa vrea calificarea atunci dăruirea este decisivă. Valoare există din belşug.

Trapattoni vrea să îi jumulească

Este ciudat să nu pierzi niciun meci în preliminarii, într-o grupă în care a fost repartizată şi campioana mondială, şi cu toatea astea să ajungi la baraj. Este cazul Irlandei, care regretă chiar şi acum remizele cu Bulgaria. Toate acestea trebuie să fie date uitării pentru ca “verzii” să se impună cu Franţa. Giovanni Trapattoni a schimbat placa şi a lăsat acasă mai mulţi jucători importanţi care s-au comportat însă slab la naţională. Steven Reid, Clinton Morison, Andy Reid şi Steve Finnan nu au fost convocaţi.

Din lot nu lipsesc însă “piesele grele” Robbie Keane, Damien Duff sau John O’Shea. În acelaşi timp irlandezii au arătat în aceste preliminarii că sunt capabili să se dueleze cu oricine iar respectatul tehnician al Irlandei vrea să lase Franţa în lacrimi.

Irlanda s-a calificat până acum de doar trei ori la Campionatul Mondial (ultima dată în 2002), în timp ce Franţa are 12 prezente, ultima absenţă fiind în 1994. Turul manşei de baraj se joacă sâmbătă pe Croke Park din Dublin, a patra arenă din Europa ca număr de locuri, în timp ce returul este programat miercurea viitoare pe Stade de France.

Părerea specialistului

Emil Sandoi

“Franţa porneşte cu prima şansă în barajul cu Irlanda. Trebuie să recunosc faptul că este o mare surpriză necalificarea directă a reprezentativei “cocoşului galic”, însă trebuie să subliniez că adversara directă, Serbia, a avut un parcurs fără greşeală, cu excepţia meciului de pe “Stade de France”.

Individual, francezii sunt mult peste adversari dar acum va conta atitudinea. Franţa, dacă ar fi să ne bazăm pe talentul fotbaliştilor, ar putea să îşi facă şi cinci echipe naţionale care să lupte cu şanse reale la titlul mondial, unii însă nu au la naţională dăruirea de la echipa de club. Ar fi păcat să nu se califice dar, mare atenţie, “Les Bleus” pot juca slab şi cu toate astea să ne trezim cu ei în finală.”

Jucătorul de urmărit

Yoann Gourcuff (Franţa)

Considerat de mulţi drept înlocuitorul lui Zidane pe postul de playmaker în naţionala Franţei, Gourcuff este unul dintre puţinii fotbalişti care au dat la prima reprezentativă un randament asemănător cu cel de la echipa de club. Mijlocaşul lui Bordeaux poate fi “mintea limpede” de la centrul terenului.

Cât de important este Gourcuff pentru o echipă? Două meciuri a lipsit în Ligue 1 din cauza unei accidentări iar Bordeaux le-a pierdut pe ambele, după mai bine de şase luni de invincibilitate! Până acum a marcat un gol în 14 selecţii, cu România, la Constanţa.

Robbie Keane (Irlanda)

Este cel mai prolific marcator din istoria naţionalei Irlandei cu 40 de reuşite în 93 de prezente sub tricoul primei reprezentative, fiind aşadar foarte aproape să doboare şi recordul de selecţii (102), care îi aparţine în prezent lui Steve Staunton, actualmente manager la Darlington.

Atacantul lui Tottenham le va da mari bătăi de cap fundaşilor francezi, mai cu seamă că “Les Bleus” nu au stat tocmai bine în defensivă în meciurile importante din preliminarii. Dacă excludem jocurile cu Feroe şi Lituania, Franţa a încasat nouă goluri în şase partide.

Declaraţii:

Raymond Domenech (Franţa)

“Mai rău decât cu Irlanda nu puteam pica. Mergem înainte şi sunt convins că putem câştiga. O echipă mare se impune împotriva oricărui adversar iar noi trebuie să demonstrăm această superioritate pe teren. Valoric suntem peste ei însă ambiţia va fi factorul determinant.”

Giovanni Trapattoni (Irlanda)

“Am jucat bine în campania de calificare. Nu am pierdut niciun meci şi asta arată forţa fizică şi psihică de care dispunem. Franţa este o naţională extrem de puternică însă noi ştim că ne despart doar 180 de minute de un rezultat mare”

Rezultate

06-09-2008 Austria 3 – 1 Franţa

10-09-2008 Franţa 2 – 1 Serbia

11-10-2008 România 2 – 2 Franţa

28-03-2009 Lituania 0 – 1 Franţa

01-04-2009 Franţa 1 – 0 Lituania

12-08-2009 Feroe 0 – 1 France

05-09-2009 Franţa 1 – 1 România

09-09-2009 Serbia 1 – 1 Franţa

10-10-2009 Franţa 5 – 0 Feroe

14-10-2009 Franţa 3 – 1 Austria

06-09-2008 Georgia 1 – 2 Irlanda

10-09-2008 Muntenegru 0 – 0 Irlanda

15-10-2008 Irlanda 1 – 0 Cipru

11-02-2009 Irlanda 2 – 1 Georgia

28-03-2009 Irlanda 1 – 1 Bulgaria

01-04-2009 Italia 1 – 1 Irlanda

06-06-2009 Bulgaria 1 – 1 Irlanda

05-09-2009 Ciprus 1 – 2 Irlanda

10-10-2009 Irlanda 2 – 2 Italia

14-10-2009 Irlanda 0 – 0 Muntenegru

Stiri recente

Campioana mondială Franța, prima echipă calificată în optimile CM Qatar. După 2-1 cu Danemarca

Franţea, deţinătoarea trofeului, este prima formaţie calificată în optimile CM din Qatar, după ce a învins Danemarca, scorul 2-1,...