PONTURI PENTRU PARIURI/ Portugalia – Bosnia-Hertegovina 1

În decurs de cinci zile cele două reprezentative se întâlnesc de mai multe ori decât în întreaga istorie a lor din lumea fotbalului. Deşi Bosnia şi Herţegovina joacă de peste zece ani ca ţară independentă, ex-iugoslavii nu au dat niciodată piept cu Portugalia. Prima bătălie se dă sâmbătă la Lisabona, pentru ca miercuri, la Sarajevo, să se anunţe un război total. Presa din Bosnia vorbeşte despre posibila calificare a naţionalei la Campionatul Mondial mai mult decât despre politică şi având în vedere rezultatele din preliminarii, este mai mult decât îndreptăţită să o facă.

Emoţii pentru Queiroz

Lusitanii au fost la un pas să rateze până şi prezenţa la baraj. Repartizaţi într-o grupă cu Danemarca, Suedia şi Ungaria, Cristiano Ronaldo şi compania au fost extrem de aproape să “o comită”. Până la urma salvarea s-a numit Danemarca, trupă care a învins Suedia în penultima etapă. Cu o victorie în faţa Ungariei, echipa care a arătat extrem de bine în startul campaniei, dar care s-a făcut “praf” în trei meciuri consecutive pe final (toate pierdute) “brazilienii Europei” au urcat peste suedezi şi l-au lăsat pe Ibrahimović să vadă mondialul la televizor.

Îngrijorătoare pentru selecţionerul Carlos Queiroz este atitudinea fotbaliştilor săi arătată în marea majoritate a partidelor din preliminarii. În meciul din septembrie, de la Copenhaga, lusitanii au smuls un punct în ultimele secunde graţie lui Liédson. Presa din Peninsula Iberică i-a acuzat atunci dur pe jucători şi a notat că este inadmisibil ca o ţară cu peste 400.000 de fotbalişti legitimaţi şi cu cluburi prezente an de an în fazele superioare ale Ligii Campionilor să scoată un egal chinuit cu Danemarca prin reuşita unui brazilian naturalizat la vârsta de 31 de ani. E clar că ceva e putred. Nu în Danemarca ci în Portugalia. Lucrurile trebuie să se schimbe urgent pentru că altfel Ronaldo, Deco, Simão sau Nani vor avea vacanţă în iunie şi iulie, un lucru care ar duce la o adevărată revoltă în lumea fotbalului portughez.

Optimism bosniac

Miroslav Blažević are toate motivele să fie încrezător. Naţionala sa a terminat pe locul doi într-o grupă cu “regina Europei”, Spania, şi semifinalista de la Euro 2008, Turcia. Pe lângă acestea a mai fost Belgia, o formaţie care era considerată foarte puternică, specialiştii văzând în noua generaţie a “diavolilor” o posibilă candidată la calificare. Pe lângă asta ex-iugoslavii au un atac înfricoşător, 26 de goluri în cele zece meciuri, locul al patrulea la acest capitol în zona UEFA, după Germania (34), Anglia şi Spania (ambele cu 28). Peste jumătate dintre acestea au fost marcate de cuplul “german” Džeko-Misimović, ambii jucători la campioana Bundesligii, VfL Wolfsburg. Cum se vor descurca cei doi în faţa apărării portugheze pare a fi cheia jocului, lusitanii având o defensivă extrem de solidă, doar cinci goiuri încasate în preliminarii.

Părerea specialistului

Marius Sumudică

“Portugalia se va califica fără probleme. E un simplu accident că a ajuns în situaţia de a disputa baraj. În mod normal trebuia să se califice direct, însă a tratat cu multă superficialitate anumite partide. Pe lângă asta nu e aşa uşor să formezi o echipă naţională care să funcţioneze cu atâtea vedete, într-un timp limitat. Acum nu se mai pune această problemă. Meciul cu Bosnia şi Herţegovina va fi tratat ca o adevărată finală. Merg clar pe mâna lusitanilor, nu pot însă să dau un pronostic în ceea ce priveşte unul sau mai multe goluri marcate de Cristiano Ronaldo, oricum contează mai puţin acest lucru.”

Jucătorul de urmărit

Cristiano Ronaldo (Portugalia)

Dat la un moment dat ca incert pentru disputa cu Bosnia, câştigătorul “Balonului de Aur” şi al “Ghetei de Aur” în sezonul trecut este elementul decisiv, ingredientul lipsă, care poate transforma reţeta într-una câştigătoare.

La doar 24 de ani Ronaldo a adunat deja 68 de selecţii în prima reprezentativă şi a marcat 22 de goluri, însă fotbalistul lui Real Madrid nu a punctat niciodată în actualele preliminarii. O dublă fără gol cu Bosnia, coroborată cu eliminarea Portugaliei, l-ar transforma pe “copilul de aur” într-o “persona non grata”. Presiunea e mare, însă Ronaldo s-a descurcat bine până acum în astfel de situaţii.

Edin Džeko (Bosnia)

Un tânăr de 23 de ani, care a fost chemat la naţională pentru prima dată în urmă cu doi ani, a devenit piesa de rezistenţă a trupei pregătite de “Ćiro” Blažević. Džeko a demonstrat că se descurcă excelent în orice fel de condiţii. A fost al doilea marcator al campionatului Germaniei în sezonul anterior, fiind devansat doar de coechipierul său de la Wolfsburg, Grafite.

Pentru prima reprezentativă, omul care a intrat pe lista finală de 30 de fotbalişti nominalizaţi la trofeul “Balonul de Aur” din acest an, a punctat în 14 rânduri în 21 de selecţii, nouă dintre aceste goluri fiind marcate în actuala campanie de calificare.

Declaraţii

Carlos Queiroz (Portugalia)

“Atât noi cât şi Bosnia merităm să fim aici. Este foarte dificil acum pentru ambele formaţii, câştigătorul ia totul, învinsul nimic. Avantajul nostru îl constituie experienţa superioară a jucătorilor. Sper să ştim să profităm de acest lucru. Tratăm această dublă ca pe o adevărată finală.”

Miroslav Blažević (Bosnia)

“Ştiu că putem juca la acelaşi nivel cu Portugalia. Noi suntem o ţară mică, foarte săracă, iar poporul ar fi extrem de mândru de noi dacă am izbuti calificarea. Ar fi ceva istoric şi suntem hotărâţi să nu dăm cu piciorul unei asemenea oportunităţi.”

Rezultate

      06-09-2008 Malta         0 – 4  Portugalia 

      10-09-2008 Portugalia 2 – 3  Denmarca

      11-10-2008 Suedia         0 – 0  Portugalia

      15-10-2008 Portugalia  0 – 0  Albania

      28-03-2009 Portugalia  0 – 0  Suedia

      06-06-2009 Albania         1 – 2  Portugalia

      05-09-2009 Danemarca  1 – 1  Portugalia

      09-09-2009 Ungaria          0 – 1  Portugalia

      10-10-2009 Portugalia  3 – 0  Ungaria

      14-10-2009 Portugalia  4 – 0  Malta 
 

      06-09-2008 Spania  1 – 0  Bosnia

      10-09-2008 Bosnia  7 – 0  Estonia

      11-10-2008 Turcia  2 – 1  Bosnia

      15-10-2008 Bosnia  4 – 1  Armenia

      28-03-2009 Belgia  2 – 4  Bosnia

      01-04-2009 Bosnia  2 – 1  Belgia

      05-09-2009 Armenia  0 – 2  Bosnia

      09-09-2009 Bosnia  1 – 1  Turcia

      10-10-2009 Estonia  0 – 2  Bosnia

      14-10-2009 Bosnia     2 – 5  Spania

Stiri recente

Sorana Cîrstea continuă să fie jucătoarea din România clasată cel mai bine în clasamentul WTA

Sorana Cîrstea continuă să fie jucătoarea din România clasată cel mai bine în clasamentul WTA dat publicităţii luni, menţinându-se...