Patinaj artistic: Brian Joubert aproape campion mondial

Francezul Brian Joubert, unul dintre favoriţii probei masculine de la Campionatul Mondial de patinaj artistic, a luat un avans considerabil după programul scurt şi este greu de crezut că va mai pierde titlul mondial.

Plecat cel puţin teoretic cu şansa a treia în concurs, după campionul Lambiel şi americanul Lysacenko, Joubert a evoluat practic fără greşeală în programul scurt, în ciuda presiunii, şi a încheiat concursul cu peste 83,5 puncte.

Sportivul francez a fost urmat în clasament de doi out-sideri, canadianul Jeffrey Buttle la 3,7 puncte, şi japonezul Daisuke Takahashi la peste nouă puncte, în timp ce Evan Lysacek a încheiat pe locul cinci, la peste 10 puncte, iar Stephane Lambiel, campionul din ultimii doi ani, pe locul şase, la aproape 11 puncte.

Cum emoţiile intrării în concurs au trecut, este greu de crezut că un veteren precum Brian Joubert va greşi în asemenea mod în programul liber încât cei din urma sa să poată recupera deficitul de puncte.

Românul Zoltan Kelemen a oferit o nouă dezamăgire, locul 41 din 42 de concurenţi, cu 33,71, Kelemen încheind concursul scurt la aproape 50 de puncte de lider şi în urma unor sportivi din ţări precum Hong Kong, Africa de Sud, Mexic, Israel, Australia sau Turcia.

Campionatul Mondial de patinaj artistic de la Tokyo continuă astăzi cu finala probei de perechi, acolo unde chinezii Xue Shen şi Hongbo Shao au dominat programul scurt şi au aproape trei puncte şi jumătate avans faţă de ocupanţii locului doi înainte de proba finală, urmând ca mâine să aibe loc proba de dans original din concursul de dans dar şi finala masculină.