Obtinerea unei rezistente net superioare prin vopsire electrostatica

Un procedeu oarecum nou, modern, comparativ cu celelalte existente, vopsirea in camp electrostatic este de altfel si mult superioara celorlalte atat din punct de vedere al rezistentei materialelor prelucrate cat si a pierderilor care se realizeaza prin aceasta metoda. In prezent este utilizat in numeroase domenii de activitate, existand statii de vopsire incadrul multor companii unde sunt realizate piese, echipamente sau diverse sisteme dar exista de asemenea si firme independente care se ocupa atat cu vopsirea in camp electrostatic cat si cu tratarea de diverse suprafete, prin metode de cea mai buna calitate.

Tratarea unei suprafete, facuta asa cum trebuie, ajuta la obtinerea unei rezistenta la numerosi factori ce pot afecta o suprafata, fie ea metalica sau de alta natura, precum coroziunea, oxidarea, exfolierea, degradarea sub actiunea anumitor substante chimie, aparitia de pete si defecte cauzate prin contactul cu alte suprafete sau substante si tot asa, in mare orice factor care poate afecta aspectul, functinalitatea sau durata de viata a unui obiect, o piesa, un element.

Intregul proces de vopsire in camp elecstrostatic, desi mult mai eficient ca alte metode, dureaza si mai mult, mai ales daca luam in calcul si pregatirea suprafetelor ce urmeaza a fi vopsite. In cazul multor companii, fiind utilizate aparate de ultima generatie si numeroase automatizari, exista sanse mult mai mici ca piesele obtinute sa aiba defecte ce le pot afecta functionalitate. Cu toate acestea, si daca exista, aceste pot fi eliminate sau rezolvate o data cu pregatirea si finisarea suprafetei lor. Iar cea mai rapida metoda de a pregati o suprafata pentru tratare sau vopsite este sablarea, utilizata cu precadere in domeniile metalurgice insa potrivita si pentru suprafete de sticla sau chiar piatra.

Prin sablare sunt indepartate mici defecte si imperfectiuni de pe o suprafata pe care este utilizate aceasta metoda de curatare, finisare si pregatire pentru tratare sau vopsire, ce consta in suflarea de particule rugoase precum nisip sau alice metalice cu ajutorul unui jet de aer la mare viteza. Pentru ca in cazul spatiilor greu accesibile si a celor inchise, ca in interiorul unui cilindru sau bare metalice, nicio alta metoda nu ofera rezultate la fel de bune, asemeni vopsirii in camp electrostatic, si sablarea este cea mai buna si totodata cea mai rapida metoda de curatare. Iar pentru aceasta ca si pentru vopsire este necesar un spatiu special in care materialul prelucrat sa nu mai fie din nou afectat de alte aspecte pana cand procesul de tratare al sau se va finaliza.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate trebuie aleasa fara indoiala o vopsitorie electrostatica de calitate, profesionala, pe care sa o recomande cat mai multe persoane. Chiar daca asta ar insemna ca intreg procesul ar avea si un cost mai mare, este bine sa faceti o astfel de investitie, luand in calcul rezultatele pe termen lung precum si eficienta deja dovedita a acestei metode.

Prin tratarea unei suprafete, nu se poate obtine sau o culoare si o textura dorita ci mai degraba doar ceea ce rezulta din materialele utilizate, precum lacuri sau grunduri. Doar prin procedeul de vopsire se poate obtine atat o culoare dorita cat si textura si nivelul de stralucire, de luciu. In mod normal, prin vopsirea electrostatica se obtine o culoare foarte aprinsa cu o textura asemanatoare sticlei. Asadar, putem sti ca o suprafata care arata asa este posibil sa fi fost vopsita utilizand tehnologia electrostatica.

Desi foarte rezistent la actiuni mecanice chiar si netratat, metalul, in diversele sale forme pe care la poate lua ca piese, elemente, materiale si asa mai departe poate fi facut si mai puternic prin procedeele mai sus mentionate. Chiar si in ceea ce priveste materialele de constructii, precum tabla, profile sau tevi, tratarea chimica a acestora impotriva coroziunii este absolut necesara, pentru a se asigura obtinerea unei structuri solide, puternice, fiind pana la urma vorba poate despre blocuri cu multe etaje sau un gen asemanator de constructii. Chiar daca aceste vor vi ingopate in beton, vopsite sau acoperite cu alte materiale, exista anumite sanse ca umiditatea sau actiunea anumitor substante prezente in compozitia betonului sa le afecteze elementele metalice daca acestea nu sunt protejate in niciun fel.

Prin realizarea procesului de sablare si obtinerea unei suprafete specifice, putin rugoase, se asigura o mai buna aderebta a straturilor protectoare, de orice tip ar fi acestea. Eventualele imperfectiuni ramase pot fi acoperite prin aplicarea unui singur strat mai gros sau straturi subtiri consecutive. O data acesti pasi finalizati, suprafata va fi una fina la atingere si foarte rezistenta atat la factorii doriti cat si la actiuni mecanice precum lovituri sau zgarieturi.

Una dintre problemele ce pot aparea in cazul pieselor vopsite prin procedee clasice sau si prin cele moderne dar de slaba calitate este exfolierea stratului de vopsea sau diluarea acestuia la contactul su substante ce au acest efect. Nu insa si in cazul unui strat de vopsea aplicata in camp electrostatic unde totul este aplicat asa cum trebuie. Acest proces dureaza mai mult deoarece este acoperita fiecare parte ce se doreste vopsita pentru a nu lasa spatii libere sau defecte prin care suprafata sa poata fi ulterior afectata. Reprezinta asadar un proces destul de complex, unde este nevoie de atentie dar si de experienta din partea celor ce se ocupa cu vopsirea. Un bun exemplu este cel al masinilior, unde desi o capota sau portiera lovita se indoaie, stratul de vopsea ramane intact.

Stiri recente

Olympique Marseille și AS Roma, în semifinalele Europa League

Olympique Marseille s-a calificat în semifinalele Ligii Europa după ce a dispus la lovituri de departajare de formaţia portugheză...